Ez az egyik kedvenc levesbetétem. A fűszerezéstől függően jól feldobhatjuk vele a különböző ragu- vagy krémleveseket, vagy izgalmas ízesítője lehet a paradicsomlevesnek is.

Sajtos gombóckák

Hozzávalók: (kb. 20 db lesz belőle):

  • 10 dkg reszelt sajt
  • 2 tojás
  • 4 evőkanál kukoricadara (búzadarával is helyettesíthető)
  • 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • 1 csipet só
  • apróra vágott zöldfűszer (én a leggyakrabban petrezselyemzölddel készítem, de a recept alján találtok további javaslatokat is)

Elkészítése:

A gombóc hozzávalóit összekeverjük, és negyed órát állni hagyjuk. A sajtos masszából gombócokat formázunk, ha túl "folyós" egy kis darában még meghempergetjük, majd forrásban lévő vízben kifőzzük. Ha feljöttek a víz tetejére, kb. 3-5 perc és kész. Kettévágva tesztelhetjük jó-e. Ne hagyjuk bent túl sokáig, mert könnyen szétfő.

A következő fűszerezéssel szoktam variálni a különböző típusú levesekhez:

  • paradicsomleveshez oreganoval és/vagy bazsalikommal
  • a ragulevesekhez fajtától függően snidlinddel vagy aprított fokhagymával, vagy ha épp idénye van, akkor medvehagymával, esetleg petrezselyemzölddel
  • zöldséges levesekhez petrezselyem- vagy zellerzölddel, vagy ha nincs friss zöldfűszerem, akkor egy kis ételízesítővel (az ízfokozóktól mentes fajtákat kedvelem, mint például a Házi Aranyos Reform, vagy a Vegamix, vagy a DM-es Alnatura fajta)

Természeten ízlés és lehetőség szerint egyéb tetszőleges zöldfűszerrel is variálható.

Próbáljátok ki ezzel a sok zöldséges újburgonyalevessel, így is nagyon finom.

Jó étvágyat hozzá!

Szeretettel,