13+1 jó tanács a tipegők táplálásához
2014.08.30 Krediesz
Többen kérdeztetek a bölcsis korú (1-3 éves) kisgyerekek helyes táplálásával kapcsolatban.Összegyűjtöttem 13 hasznos tudnivalót, ami segíthet ennek megvalósításában. Íme:

child-eat640

  1. Erre a korosztályra jellemző a viszonylag nagy tápanyag igény, főleg a kalcium és a fehérje vonatkozásában. Az utóbbiról részletesen olvashattok a blogon a Mit (t)ehetünk csontjaink egészségéért? cikkünkben.
  2. A megfelelő fehérje bevitel biztosításához figyeljünk arra, hogy a főétkezések (reggeli-ebéd-vacsora) komplettek legyenek, tehát tartalmazzanak állati (hús, hal, tej- és tejtermékek, tojás) és növényi eredetű fehérjét egyaránt.
  3. Törekedjünk a változatosságra, ismertessük meg a gyerekeket minél több fajta étellel, élelmiszerrel.
  4. Naponta kapjon a kicsi a négy fő táplálék csoportba tartozó élelmiszerekből: keményítő tartalmú szénhidrátokat, zöldséget és gyümölcsöt, tejtermékeket, húst-halat és fehérjében gazdag ételeket. Nem kell, hogy minden étkezésnél mindegyik csoportból szerepeljen, de az fontos, hogy ezekre épüljön a napi étrend.
  5. A tejből válasszuk a magasabb zsírtartalmú fajtákat! (Nem, nem írtam el - a gyerekeknek jobb a magasabb zsírtartalmú :-))
  6. Minden nap szerepeljen az étrendben valamilyen zöldséges étel, például főzelék (párolással, habarással, vagy saját anyagával/burgonyával+tejtermékkel sűrítve), vagy töltött, rakott, csőben sült étel hússal, tejjel, tojással, tejtermékekkel.
  7. Naponta többször kapjon a Kicsi jó minőségű, friss, és az idénynek megfelelő zöldséget, gyümölcsöt!
  8. A húsok közül választhatjuk a baromfit és a vörös húsokat is: az ideális fele-fele arányban.
  9. Kerüljön hal is a tányérra minden héten. Feltétlenül gondoskodjunk a szálkamentességről!
  10. Az étel magas tápértékű hozzávalókból álljon, de ne legyen túl nagy mennyiségű, mert a kisgyerekek még nem tudnak nagy mennyiséget elfogyasztani egy étkezésre. Ezért is van, hogy levest ennek a korosztálynak még csak heti 1-2 alkalommal javasolt betervezni, akkor is valamilyen tartalmasabb húsos-zöldséges vagy tojásos változatban.
  11. Édességekkel, cukrász süteményekkel minél ritkábban kínáljuk meg a tipegőket! Ne feledjétek, a helyes táplálkozási szokásokat az első 1000 napban alakítjuk ki! Egy életre szóló ajándékot adhatunk a gyermekünknek, ha nem neveljük rá már 1-2 évesen a csoki/cukorfüggőségre! Ha hébe-hóba adunk is édességet a gyerkőcnek, ameddig lehet, jobb kerülni, és a későbbiekben is mértékkel, ne a mindennapi menü részeként és ünnepekkor se a vödör legyen a mérték.
  12. Ugyanígy érdemes figyelni a sózásra is. Nem kell sómentesen főzni, de kerüljük a túlzott sózást, és a nagy mennyiségű sót tartalmazó ételeket, élelmiszereket.
  13. Nagyon fontos a folyadékbevitel, melynek nagy része lehetőleg víz legyen. Ne csak az étkezések mellé, hanem az étkezések között is kínáljuk meg az itallal. Persze itt is törekedhetünk a változatosságra, nem kell állandóan csak vizet adni a Kicsinek - további egészséges alternatívákat találtok még a Mit igyon a Baba? cikkünkben - de mindenképp kapjon vizet is.

+1: érdemes minél kisebb korban rászoktatni csemeténket a nyugodt, rendezett étkezésre. Üljünk le szépen az asztalhoz, együk meg az ételt és utána álljunk fel. Egyél Te is a Kicsivel együtt. Társaságban mindenki szívesebben eszik, a gyerekek is, valamint a jó példa erejét nem lehet elégszer hangsúlyozni.

További ötleteket találhatsz a gyermekek egészséges táplálásához az ingyen letölthető anyagaink között.

Mariann

A tartós fogyás titka

2017.10.28. 08:33

A sikeres és tartós fogyás egyik kulcsa a megfelelő mentális felkészülés. Érdemes végiggondolni, hogyan jutottunk el a mostani problémáig, mi az amivel fenntartjuk a jelenlegi állapotot és mi az, ami hátráltat bennünket, hogy elérjük a célunkat. Gyakran előfordul, hogy az elhízás hátterében nemcsak táplálkozási- és életmódbeli problémák vannak, hanem lelkünk gubancai is meghúzódnak a háttérben. Nem kell feltétlenül valami óriási traumára gondolni, sokszor teljesen "hétköznapi" problémákról van szó. Hogy mikről is? Ezekből gyűjtöttem össze egy csokorra valót a mai napra Nektek.
Amikor a bolognai újjászületik

2015.07.01. 00:20

Kedves kicsi fiam mostanság rákapott arra, hogy nem eszi meg ugyanazt az ételt másnap, mégha előtte nap szívesen fogyasztotta is, így megdőlni látszik az eddig megszokott 2 napra főzök project. Ehelyett most azt vetettem be, hogy a megmaradt ételből kis fantáziával és időráfordítással új ételeket kreálok, ami ugyan hasonló az alap miatt, de mégsem ugyanaz. Ezen maradék újrahasznosítós ötleteimet tervezem összegyűjteni az “Amikor a … újjászületik” bejegyzésekben, melynek most első részében a bolognai alap szósz lesz a főszereplő.
Ha unod a banánt...

2015.03.15. 18:21

...variációk gyümölcsökre tavasz elején is.
Te is a Derült égből várod?

2015.02.08. 14:59

Jártomban-keltembe ahogy beszélgetek az emberekkel azt tapasztalom, hogy még nem ivódott be a köztudatba, hogy a nyári időszakon kívül mindenkinek szükség volna a D-vitamin kiegészítésre, és hogy a megfázásos időszakban különösen fontos lenne erre figyelnünk. Ezért úgy gondoltam, megérdemel ez a téma egy külön bejegyzést. Íme:
Sajtos sütőtökleves

Sajtos sütőtökleves

A sütőtöklevest a legtöbben édesen készítik krémleves formájában. Az én egyik kedvencem ez a sajtos verzió, próbáljátok ki a sütőtököt ilyen formában is!

Rita BBQ-s csirkéje

Rita BBQ-s csirkéje

Ezt készítettem, amikor Mariannékat vártuk vendégségbe. Sikert aratott, így gondoltunk Rátok is, hátha van kedvetek kipróbálni Nektek is ezt a receptet:

Dióskevert

Dióskevert

Ez a nagymamám egyik hagyományos receptje - kissé reformosított formában. Gyors, egyszerű és finom :-)