Adventi naptár - az utolsó percben is :-)
2016.11.30 Krediesz
Nemsokára kezdődhet az adventi naptárazás. Még mindig nem késő, hogy meglepd egyel gyermekedet és izgalmasabbá tedd vele a Karácsony várást. Íme néhány ötlet, ami megvalósítható/beszerezhető még az utolsó napon is.

Mesés Advent: szinte minden gyermek szereti a meséket. Idén ráakadtam több mesegyűjteményre is, amelyeket direkt erre az alkalomra készítettek és adventi naptárként funkcionálnak. A huszonnégy történet az ünnepváró napokon lehetőséget teremt, meghitt, összebújós pillanatokra, közös olvasgatásra, ami szerintem igazán jó megalapozása az ünnepi hangulatnak.

adventimesekAz én választásom erre esett: Brigitte Weninger: 24 karácsonyi mese - ezt az 5 -10 éves korosztálynak ajánlják. "Karácsony közeledtével bármi megtörténhet. Manó nagyapó az öreg tölgyfa tövében üldögélve az unokáinak mesél. Mesél arról, hogy Holle anyó havas tájat varázsol a földre, Hópelyhecskét a szülői vágyakozás igazi, hús-vér kislánnyá változtatja, s a jótettek elnyerik jutalmukat. És mesél a távoli Betlehem szegényes istállójáról, melyet az erdők-mezők állatai tesznek a Gyermek fogadására méltó hellyé. 24 klasszikus karácsonyi történet a csodavárásról és a beteljesülésről."

adventinepmesekKicsit nagyobbaknak, 9-12 éveseknek jó választás lehet Bajzáth Máriától az Adventi népmesék és legendák - 24 ünnepváró történet a világ minden tájáról. Az külön tetszik ebben a kötetben, hogy megvásárlásával jótékony célt támagatunk, minden bevétele, a Meseközpont Alapítvány gyermekvédelmi gondozásban élő gyerekekért folytatott munkáját segíti.

Adventi varázsdoboz

Ha nincs időd-energiád (stb) saját készítésű adventi naptár kivitelezésére, jó ötlet lehet helyette egy adventi doboz. Végy egy kisebb kartondobozt - vagy bármilyen dobozt. Borítsd be csomagolópapírral, vagy pingáld ki ízlés szerint, és már kész is. Vagy választhatsz egy karácsonyi mintájú süteményes dobozt is, ez esetben semmi dolgod vele. Ebbe a dobozba lehet minden nap egy-egy újabb apróságot csempészni. Előnye, hogy így nem kell előre előállítani/kigondolni mind a 24 ajándékot, így ha csak ma kaptál észbe is meg tudod még valósítani. Kitalálhatsz hozzá egy saját kis történetet is, hogy például az Adventi Angyalka minden nap újratölti. Krónikus időhiányban szenvedő anyukáknál ez jó megoldás lehet. :-)

Egyszerű, nyomtatható naptárak

A gyereketeto.hu oldalról tudsz letölteni ingyenes, nyomtatható naptárakat. Ha nem akarsz nagy hűhót csapni, ez jó megoldás lehet. Itt annyi a feladat, hogy pl. a Mikulás szakálára minden nap ragasztotok 1-1 vattapamacsot.

adventi-naptarak

Örökös naptárak

Az én kedvencem a hosszabb távú, úgymondd "örökös", minden évben elővehető megoldások, így amikor Levi bekerült az adventi naptárazós korba, beszereztem egy szép, varott, filc naptárat. Ennek másik előnye a családi hagyományok ápolása mellett, hogy így nem kell azon agyalni minden évben, hogy mibe kerüljenek a kis meglepetések - elég a belevalókat kigondolni.

Aldiban, Lidlben, Jyksben elfogadható áron be lehet szerezni általában az ünnepi időszakban. Árban húzósabb, de sok szép darabra lehet bukkani a meskán is. Ügyesen varró anyukák persze otthon is elkészíthetik (nálunk ez a megoldás nem jött szóba :-))
ADVENT2015-KREDIESZ

Mi kerüljön bele?

Itt mindenképp érdemes végiggondolni a következőket:

  • mi a cél és mit szeretnél átadni vele
  • milyen beállítottságú a gyermek, miket szeret, mi okoz neki örömet
  • mennyi pénzt szánsz rá

Nálam a cél, hogy minél varázslatosabbá tegyem a gyerekeknek a Karácsonyra készülődés időszakát. Ha későn is állsz neki az ajándékok kitalálásának, szerintem célszerű végiggondolni és valamilyen rendszert kitalálni, mert így sokkal átláthatóbb, és kevésbé tűnik nagy feladatnak 24 dolgot kitalálni, és biztos nem léped túl a tervezett anyagi keretet sem.

Én a szerint osztottam be a kis meglepetéseket, hogy legyen benne:

  • minőségi együtt töltött idő. Ezeket főként a hétvégékre, és a Karácsony előtti napokra terveztem be. A következőket találtam ki: narancsos díszek készítése (narancsba szegfűszegek szúrkálásval, valamint narancshéjból dísz készítés), mézeskalácssütés, házi szaloncukor készítés, csillagszórózás, ajándék készítése egy szeretett személynek. Valamint társasjátékozás, amikhez szuper ingyen letölthető, nyomtatható anyagokat találtam: egy Mikulásos társas a gyereketetőről, egy képkeresős a Masni blogról és egy téli gyurmázós szintén a gyereketetőről.narancs4a63
  • mese - az első nap kezdésnek a fent említett 24 karácsonyi mese érkzeik. Ez igazából amolyan jolly jokernek is jó - ha valami miatt esetleg a többi terv nem jönne össze (mint például tavaly, amikor a kisebb gyerkőccel adventezés helyett a kórházba kerültünk :-( ), akkor a minden napra 1 mese stabilan ott van.
  • kreatív ajándékok - Levi nagyon szereti a kézműves tevékenységeket, így az ajándékokat is e szerint szereztem be. Ez gondoltam jó alkalom a rajzeszközök frissítésére is. Szereztem be egy 12 darabos zselés toll készletet, amin a kedvenc mesefigurái, a Mancs Őrjáratos kutyik vigyorognak. Ezt 4 napra elosztva 3 darabosával fogom elrejteni. Szintén Mancs Őrjáratos matricák fognak még a kis zsebekbe lapulni - 1 nagy csomag matricát 4 napra osztottam be. Valamint egy csomag habszivacsos-ragasztgatós készletet rendeltem - ilyet - ami 5 napra osztok be. Ez utóbbi karácsonyfadíszként is funkcionál majd.
  • édesség - ez összesen 3 napra maradt. Lesz közte csokis almaszirom, csokis aszalt meggy (a Nobilis termékek továbbra is kedvencek) és Kinder tojás.

Ha szeretnétek megnézni a tavalyi ötleteket, itt találjátok őket - a cikk végén letölthető kártyákkal. Itt pedig a tavaly előttiek, Bogyó és babócás ötlet kártyákkal a végén.

Örömteli készülődét és meseszép Ünnepeket Mindenkinek! :-)

Mariann

5 tipp lelki egészségünk megújításához

2018.02.15. 11:45

Tavasszal általában a legtöbbünkben megérik a tisztulási, "újjászületési vágy". Ha felszedtünk néhány kilót a téli hónapok alatt, elindul testünk formálása. Tőlünk már megszokhattátok, hogy mindamellett, hogy ezeket a dolgokat is fontosnak tartjuk, nem feledkezünk meg arról - és Benneteket is erre biztatunk - hogy a testünk mellett figyeljünk oda lelki, szellemi egészségünk megőrzésére, feltöltésére, tisztán tartására is. A mai cikkünkben ahhoz adok ötleteket, hogyan tudjunk lelkünket is megújítani a testünkkel egyetemben, kihasználva a tavasz frissítő erejét.
21 napos tavaszi kihívás - 19. nap: teaidő

2018.04.05. 16:24

Szombat a kihívásos napokon a finomságok ideje. A mai napra egy kis teázást tervezünk be. :-)
10+1 egyszerű ötlet a tavaszi megújuláshoz

2018.02.15. 10:58

A természet jó példát mutat minden esztendőben arra, hogy hogyan kell újra és újra megújulni, megszépülni. A tavaszi időszak nekünk is jó alkalom arra, hogy kövessük példáját. Érdemes hangsúlyt fektetnünk a megelőzésre és nem csak akkor odafigyelni magunkra, amikor már konkrét baj van! A mai írásunkban összegyűjtöttünk pár egyszerű tippet a tavaszi megújuláshoz.
10+1 tipp a húsvéti menühöz

2018.03.28. 23:28

Az egészséges táplálkozásra érdemes figyelmet fordítani az Ünnepek alatt is. Íme 10+1 egyszerű tipp a gyakorlati megvalósításhoz:
Avokádós citrussaláta

Avokádós citrussaláta

Ilyenkor télen a citrusos saláták az egyik kedvenceim - mint például ez. Nálunk a karácsonyi menüben is szerepet kap ez a recept.

Gyömbértea

Gyömbértea

Az ünnepek után se engedd, hogy lelombozzanak a hideg, borús, szürke hétköznapok! Tedd fel magadnak a kérdést, mi az, ami jól esne ilyenkor? Mit szólnátok például egy gyömbérteához?

Répás-mogyorós szendvicskrém

Répás-mogyorós szendvicskrém

A téli hazai idény zöldségek egyike a sárgarépa, ami szerencsére igen sokrétűen felhasználható. Íme egy újabb ötlet - a vasárnapi húslevesen túl. Most épp szendvicskrémet készítettem belőle.