Karácsony Babával
2014.12.09 Krediesz
Az ünnepek alatt nagy lehet a kísértés, hogy a Babát is megkínáljuk sok finomsággal. Én mégis inkább azt javaslom, hogy maradjunk a hozzátáplálás fokozatosságánál az ünnepek alatt is és ügyes tervezéssel inkább úgy készítsük el a menüt, hogy abból a Kicsinek is tudjunk kínálni az életkorának megfelelő falatokat. A mai nap ehhez gyűjtöttem össze pár javaslatot:

babaskaracsony-krediesz640

Leves:

Ha húslevest készítünk a benne főtt zöldségekből vehetünk ki pár szemet a Kicsinek. 7 hónapos kortól már a főtt húsból is megkínálhatjuk.

Jó ötlet lehet még valamilyen gyümölcsleves mellett dönteni. Az alma és gesztenye már 6 hónapos kortól adható - ezek kombinációjából finom krémleves is készülhet - 10 hónapos kortól már natúr joghurtot is ehet a Baba is, ha ezzel készítjük, akkor eheti ugyanazt a család.

Főétel

Köretként a húsok mellé ha burgonyát választasz, akkor abból a Kicsinek is könnyen tudsz kiemelni pár darabot. A liba és a fácán mellé jól illik körítésnek a sült alma, a vadhúsok mellé pedig a szilvamártás - ha ez szerepel a menüben, akkor a sült almából már 6 hónapos kortól kaphat a Baba, a párolt szilvából  8-9 hónapos kortól kínálhatjuk meg a Kicsit. A töltött pulyka husijából 7 hónapos kortól szintén megkínálhatod a Babát is. A gesztenyés töltelékből készíthetsz neki egy kevésbé fűszeres baba adagot tojás nélkül.

Ha a köret zöldséges rizs, akkor a benne lévő répából és rizsből szintén pépesíthetünk a Kicsinek is. 8 hónapos kortól már a zöldborsóból is kaphat. A kicsit nagyobbak már szívesen fogadják a kézbe vehető, csipegethető falatokat is: például brokkoli vagy karfiol rózsákat.

A halak bevezetése 1 éves kortól a legbiztonságosabb, mert allergiát okozhatnak. Lazacot (és általában halat) legkorábban 10 hónapos kor felé próbáljuk ki, de először csak nagyon kicsi mennyiséggel, épp hogy csak egy falatot, majd a második alkalommal lehet kicsit több, fokozatosan emelve a mennyiséget, hogy lássuk, nem okoz-e allergiát. Ha eddig még nem próbáltuk a halat, nem biztos, hogy a karácsony a legalkalmasabb időpont ehhez. Ha bírja a halat, illetve később a totyógóknál, nagyobb gyerekeknél is nagyon ügyelj arra, hogy ne legyen benne szálka, nézd át alaposan minden falatot, mielőtt megkínálod vele.

Desszert

A klasszikus sütemények nem valók még a Babának, hiszen a legtöbb tartalmaz olyan nyersanyagokat, melyek bevezetése csak 1 éves kor után javasolt, mint a tojás, méz, mandula, mogyoró, tej, tejszín, csokoládé. Ha szeretnénk valamiféle desszerttel megkínálni, akkor a legjobb ötlet a gyümölcssaláta. A 6-7 hónapos babáknak pürésítsük össze, a kicsit nagyobbak - kb. 8-9 hónapos kor tájékán -  már általában szívesen fogadják a puhább,  kézbevehető darabkákat is.

Tálalás, díszítés

Nemcsak az étel, a díszítés is fontos. A kicsiket elbűvölik a szép, színes, csillogó-villogó díszek, a gyertyák, fények.

Ünnepi "nem babás" ételek

A klasszikus karácsonyi ételek közül a követekzők azok, amiket én nem adnék Babának:

  • A halászlé: ugyan halat a fent leírtak szerint már fogyaszthat, de maga a halászlé túl fűszeresa Babáknak , valamint nagyon sok szálkát tartalmaz, ami veszélyes a csöppségekre nézve.
  • Klasszikus sütemények: a tojás, a dió, magvak allergizálhatnak, ezekkel inkább jobb kivárni az 1 éves kort.
  • Mézeskalács: a méz 1 éves korig szintén nem javasolt.
  • Szaloncukor, csokoládék: az allergia veszélye, a magas cukor- és a koffein tartalom miatt 2 éves korig nem javasolt.

További jó készülődést mindenkinek!

Mariann

Téli idény növényeinkről

2018.02.17. 13:28

Sok szó esik arról, hogy fogyasszunk minél többször - naponta legalább háromszor, de inkább ötször - zöldséget és gyümölcsöt, azok közül is a legjobbak a szezonális, az adott helyen megtermő, aktuális idényben érő fajták. A decemberrel beköszöntött a tél, amikor nem olyan bőséges a kínálat, de ekkor is érdemes törekedni arra, hogy minél gyakrabban kerüljenek zöldségek és gyümölcsök a tányérunkra. Hogy konkrétan mik ennek az időszaknak az idény növényei, és miért is jó, ha figyelembe vesszük hogy minek van szezonja, mai bejegyzésünkből megtudhatjátok.
5 tipp lelki egészségünk megújításához

2018.02.15. 11:45

Tavasszal általában a legtöbbünkben megérik a tisztulási, "újjászületési vágy". Ha felszedtünk néhány kilót a téli hónapok alatt, elindul testünk formálása. Tőlünk már megszokhattátok, hogy mindamellett, hogy ezeket a dolgokat is fontosnak tartjuk, nem feledkezünk meg arról - és Benneteket is erre biztatunk - hogy a testünk mellett figyeljünk oda lelki, szellemi egészségünk megőrzésére, feltöltésére, tisztán tartására is. A mai cikkünkben ahhoz adok ötleteket, hogyan tudjunk lelkünket is megújítani a testünkkel egyetemben, kihasználva a tavasz frissítő erejét.
10+1 egyszerű ötlet a tavaszi megújuláshoz

2018.02.15. 10:58

A természet jó példát mutat minden esztendőben arra, hogy hogyan kell újra és újra megújulni, megszépülni. A tavaszi időszak nekünk is jó alkalom arra, hogy kövessük példáját. Érdemes hangsúlyt fektetnünk a megelőzésre és nem csak akkor odafigyelni magunkra, amikor már konkrét baj van! A mai írásunkban összegyűjtöttünk pár egyszerű tippet a tavaszi megújuláshoz.
Réteges eper Nettitől

2015.03.16. 15:05

A nyáron nagyon sok epret kaptunk egy kedves barátunktól, akinek a családja termesztéssel foglalkozik. Így a fagyasztóba tetemes mennyiségű pürésített eper került...
Köleses zöldségleves

Köleses zöldségleves

Egy tápláló, finom és gyors zöldséges leves a hétköznapokra.

Gyömbértea

Gyömbértea

Nemcsak azért jó választás, mert finom. Csökkenti például a nyálkahártyák irritációját, és gyulladáscsökkentő hatású, melyet ki lehet használni megfázás és hörghurut esetén, ami gyakori probléma a téli időszakban.

Téli vitaminsaláta

Téli vitaminsaláta

A téli hónapok egy kiváló, vitaminban gazdag nyersanyaga a savanyú káposzta. Íme egy recept ötlet hozzá: