Kirándulás kisgyerekekkel
2014.11.07 Krediesz
Használjuk ki még a szép őszi napokat, és töltsünk minél több időt a szabadban, friss levegőn, elő a túrabakancsokkal és irány az erdő. Ha gyerekekkel indulunk útnak érdemes pár dolgot szem előtt tartani, hogy a kirándulás valóban jó élmény legyen, hiszen egy feltört sarok, egy hiányzó esőkabát el tudja rontani a szép napot. A mai napra összeszedtem, hogy mi miket viszünk minden esetben a családi kirándulásainkra. A lista természetesen egyéni igények, a hátizsák befogadó képessége és a cipelője teherbírása szerint bővíthető-csökkenthető. Íme az én listám:

kirandulas

 1. Váltóruha minden gyereknek, de ha nem akarod a fél szekrényt vinni, mindenképp legyen egy-egy pár száraz zokni és nadrág.
 2. Pelenkásnak a pelenkázáshoz minden szükséges felszerelés, plusz zacskó a használt pelenkának
 3. Esőkabátok. Lehet kapni egészen kicsire összehajtogatható esőkabátokat, egy hirtelen zivatar esetén tökéletesek.
 4. Sapka a napsütés ellen
 5. Gyerekhordozó eszköz, ha még nem bír sokat gyalogolni a kicsi. Nekünk egy vázas hordozónk és egy csatos hordozónk van erre a célra. A vázast azért szeretjük, mert plusz rakodótér van benne, de ebbe csak a már stabilan ülő gyermeket tedd bele. A csatos hordozóban vagy kendőben a legkisebbek sem maradnak ki a kirándulásból. Ez utóbbiak kis helyen is elférnek, ha épp nincsenek használatban. Ha nagy kerekű a babakocsi az is megfelel a célnak.
 6. Ha olyan helyre mentek, ahol vizes területekkel is meg kell küzdeni (pl. Cuha völgye), érdemes gumicsizmában menni és a túra végére egy váltócipőt vinni a gyerekeknek.
 7. Elsősegélynyújtó készlet: olló, ragtapasz, fertőtlenítő szer, csipesz kis helyen elférnek. Ide kerülhet a fényvédő krém is és a wc papír.
 8. Térkép vagy útvonalleírás, iránytű, gps, kinek melyik a praktikusabb, kényelmesebb
 9. Enni, innivaló. Mennyisége és típusa az egyéni igényektől függ. Arra ügyeljünk, hogy gyorsan romlandó élelmiszert ilyenkor ne vigyünk magunkkal, se csokoládét, mert a melegben hamar tönkremennek. Részesítsük előnyben a kevésbé maszatoló élelmiszereket, zöldségeket, gyümölcsöket. Készítsük el otthon előre a szendvicseket. A folyadék esetében a víz a legjobb választás, de természetesen a kedvenc innivalót is vihetjük magunkkal.
 10. Gyufa, újságpapír, ha kijelölt tűzrakó helynél szeretnénk sütni valamit. Ez esetben az oltáshoz szükséges vizet is vinni kel, ha nincs a helyszínen víz.
 11. Telefon
 12. Fényképezőgép
 13. Ha tömegközlekedéssel megyünk, érdemes a menetrendet is elvinni, vagy kijegyzetelni a minket érintő részt.
 14. Üres zacskó a felgyűlő szemétnek.
 15. Labda, buborékfújó, ugráló kötél, tollas, egyéb szabadban játszható játékok igény szerint
 16. Piknikpléd
 17. Személyes iratok

+1 ötlet: hallottatok már a geoládázásról? Aki esetleg nem ismeri annak jó szívvel ajánljuk figyelmébe - kicsiknek és nagyoknak egyaránt remek szórakozás. Részletesen itt olvashattok róla.

Béni-Samu Eszter, gyógytornász

A tartós fogyás titka

2017.10.28. 08:33

A sikeres és tartós fogyás egyik kulcsa a megfelelő mentális felkészülés. Érdemes végiggondolni, hogyan jutottunk el a mostani problémáig, mi az amivel fenntartjuk a jelenlegi állapotot és mi az, ami hátráltat bennünket, hogy elérjük a célunkat. Gyakran előfordul, hogy az elhízás hátterében nemcsak táplálkozási- és életmódbeli problémák vannak, hanem lelkünk gubancai is meghúzódnak a háttérben. Nem kell feltétlenül valami óriási traumára gondolni, sokszor teljesen "hétköznapi" problémákról van szó. Hogy mikről is? Ezekből gyűjtöttem össze egy csokorra valót a mai napra Nektek.
Amikor a bolognai újjászületik

2015.07.01. 00:20

Kedves kicsi fiam mostanság rákapott arra, hogy nem eszi meg ugyanazt az ételt másnap, mégha előtte nap szívesen fogyasztotta is, így megdőlni látszik az eddig megszokott 2 napra főzök project. Ehelyett most azt vetettem be, hogy a megmaradt ételből kis fantáziával és időráfordítással új ételeket kreálok, ami ugyan hasonló az alap miatt, de mégsem ugyanaz. Ezen maradék újrahasznosítós ötleteimet tervezem összegyűjteni az “Amikor a … újjászületik” bejegyzésekben, melynek most első részében a bolognai alap szósz lesz a főszereplő.
Ha unod a banánt...

2015.03.15. 18:21

...variációk gyümölcsökre tavasz elején is.
Te is a Derült égből várod?

2015.02.08. 14:59

Jártomban-keltembe ahogy beszélgetek az emberekkel azt tapasztalom, hogy még nem ivódott be a köztudatba, hogy a nyári időszakon kívül mindenkinek szükség volna a D-vitamin kiegészítésre, és hogy a megfázásos időszakban különösen fontos lenne erre figyelnünk. Ezért úgy gondoltam, megérdemel ez a téma egy külön bejegyzést. Íme:
Sajtos sütőtökleves

Sajtos sütőtökleves

A sütőtöklevest a legtöbben édesen készítik krémleves formájában. Az én egyik kedvencem ez a sajtos verzió, próbáljátok ki a sütőtököt ilyen formában is!

Rita BBQ-s csirkéje

Rita BBQ-s csirkéje

Ezt készítettem, amikor Mariannékat vártuk vendégségbe. Sikert aratott, így gondoltunk Rátok is, hátha van kedvetek kipróbálni Nektek is ezt a receptet:

Dióskevert

Dióskevert

Ez a nagymamám egyik hagyományos receptje - kissé reformosított formában. Gyors, egyszerű és finom :-)