Kreatív Adventi naptár óvódás nagyfiamnak
2015.10.16 Krediesz
Az idén is saját adventi naptárral szeretném hangulatosság tenni az ünnepekre való készülődést az immár 3,5 éves nagyfiamnak. A "minden napra egy csoki felállás" továbbra sem játszik nálunk. A következőkkel készülök most:

ADVENT2015-KREDIESZ

Az alapelvek a tavalyihoz hasonlóak.

Az ajándékok kitalálásánál a következők a főbb szempontok:

 • Elsősorban a gyermekem, hogy milyen beállítottságú, mi az, amivel örömet szerezhetek neki.
 • Bár lehet az ajándékok közt édesség is, de semmiképp sem a "bóvli csoki", fogrombolós cukorka fajtából és nem mindennap. Mint minden gyerek, természetesen Levi Úr is szereti az édességeket- hogy őszinte legyek nagyon szereti őket - így lesz édesség is az ajándékok közt, de nem csak erről szeretném, hogy szóljon.
 • A másik, hogy nem azt szeretném belenevelni, hogy az Ünnepek a folyamatos zabálásról szólnak, így inkább a hangsúlyt a közösen eltöltött időre, játékokra tenném. Szóval lesz némi finomság is a kis zsebekbe, de nem minden nap.
 • És ha már édesség, akkor ennek legalább egy része közös program is legyen, ahol őt is bevonom az elkészítésbe: Levi ebben igazán jó partner, szeret nagyon a konyhában ügyködni (lehet hogy szakács lesz ez a gyerek? :-)), az egyik kedvenc programja a főzős játékok: akár az igazi, akár a játékkonyhában.
 • Az úrfi nálunk nagyon szeret festeni, színezni, gyurmázni, így ezek mindenképp szerepet kaptak a folyamatban.
 • A tavalyi Bogyó és Babóca bábok helyett heti 1 alkalommal házilag készített játékok lesznek. Persze az olcsón kivitelezhető, könnyen összedobható fajtákból. Ezekhez a neten kerestem ötleteket, nagyrészt ingyen letölthető, nyomtatható fajtákat választottam. A napi lebontásnál megtaláljátok őket pár sorral lejjebb.
 • Ami az ünnepekre való hangolódáshoz szerintem megadja az igazi varázslatos, Karácsonyos hangulatot, az olyan apró kis dolog, mint például a csillagszóró, a szép fények, a finom illatok (fahéj, alma, szegfűszeg és társaik)...stb., ezeknek is mindenképp itt a helyük
 • A másik, ami szerintem fontos része az Advent és a Karácsony üzenetének, hogy gondoljunk a szeretteinkre, és másokra is, akik nálunk kevésbé szerencsés helyzetben élnek, így lesz benne pár olyan üzenetű feladat, ami ezt hivatott képviselni
 • Végül ami még nem maradhat ki, azok a mesék, versek. Lesz közte olvasós és nézős is.
 • Összességében az is szempont, hogy maga az egész Adventi készülődés ne kerüljön súlyos ezrekbe, de a fentiek alap költsége gyakorlatilag némi nyomtatás, laminálás, és egy kevés édesség, szóval nem sokkal kerül többe, mint a pár száz forintos "minden napra egy csoki" megoldások.

Mibe kerüljenek a kis meglepetések?
Szeretem az "örökös", minden évben elővehető megoldásokat. Egyrészt azért, mert idő-energia- és költséghatékony. Pont elég feladat számomra a belevalókat kitalálni és megvalósítani, így a naptár készítést már szívesen kihagyom (pláne jövőre, amikor már 2 gyerkőc is lesz a családban), illetve amúgy is szeretem a hagyomány részeként a régi, jól bevált, minden évben ismétlődő dolgokat. A legjobban a szép, varrott, filc naptárak tetszettek, de eleinte elég horror áron találtam csak - majd tavaly az Aldiban 2000 Ft-ért ráakadtam egy igen szép darabra, ami számomra teljesen vállalható kinézetű, és megfizethető árkategaóriájú, így erre esett a választás. Idén ezt márcsak előkapom és megtöltöm. :-)

Hogy is áll össze a naptár összességében?
24 napra való ötletet kell ugye kitalálni. Ezt napok szerint osztottam fel a következő szisztéma szerint:

 • Hétfők (7., 14. 21..):  közös játékok/feladatok, hangolódás az ünnepekre apró "Karácsonyi Varázs" feladatokkal
 • Keddek (1., 8., 15.,  22.): S.K. készített játékok
 • Szerdák (2., 9., 16., 23.): közös kreatívkodás: rajzok, színezés, festés, gyurma, nyomda és társaik az Ünnepek jegyében
 • Csütörtökök (3., 10., 17., 24.): valami finomság, például aszalt gyümölcs, egy kis zacskó diákcsemege, egy kisebb darab jó minőség csokoládé. Mivel tényleg a legfontosabb maga a gyermek, ezért egy Kinder tojást is hajlandó leszek beletenni vmelyik nap, ugyanis ez Levi kedvence. :-)
 • Péntekek (4., 11., 18.): mese, vers
 • Szombatok (5., 12., 19.): közös játékok, hangolódás az ünnepekre
 • Vasárnapok (4., 14., 21.): finomságok készítése közös erővel vagy ha újszülött mellett ez nem jön össze, akkor vagy vmi egyéb játék vagy végszükség esetén bolti finomság

Napok szerinti lebontásban ez így fog kinézni:

 1. Levél írás a Mikulásnak és Jézuskának - itt lehet készíteni fogunk egy "álomtablót" is: ahova lerajzoljuk/és vagy beragasztjuk a kívánságokat. Tavaly ez nagyon bejött Levinél, igazából egy több napos játék kerekedett belőle. A levél írásához innét töltöttem le nyomtatható levélpapírt és bélyegeket.
 2. Karácsonyi témájú képek színezése. Több helyen találni ingyen letölthető nyomtatható fajtákat, én választottam egy manósat, egy angyalosat, egy Mickeyset, egy Minnieset és egy cicásat. A manó-angyal világ az én kedvencem, a Mickey-Minnie, és a cicák pedig Levié, de persze itt is érdemes figyelembe venni a gyerkőc aktuális, személyes kedvenceit, hóbortjait.
 3. 1 csomag aszalt gyümölcs: Levi kedvence az aszalt meggy és a cseresznye. Én a Nobilis-t kedvelem a legjobban, mert nincs benne se plusz cukor (maga az aszalt gyümölcsben pont elég a természetes cukor tartalom is...:-)), se tartósítószer, csak maga a gyümölcs. Lehet kapni csokiba mártott változatot is. Sparban vagy DM-ben szoktam beszerezni ezt a fajtát.
 4. Karácsonyi mese - A karácsonyi témájú könyveket év közben félre szoktam tenni, és ilyenkor az adventi időszakban veszem elő. Mivel a meseolvasás nemcsak 1 napra program, így ez lesz az a nap, amikor előkerülnek, majd ezekből (is) válogatunk az esti mesékhez a Karácsony váró időszakban. Ha nincs otthon saját karácsonyi mesekönyvetek, vagy csak szeretnéd kicsit színesíteni a megszokott kínálatot, a könyvtárazás is jó ötlet lehet.Valamint szereztem be idénre egy új karácsonyi foglalkoztató füzetet ovisoknak sok matricával, feladattal. Ez jó lesz B-tervnek is, ha vmelyik nap nem jönne össze az, amit terveztem, akkor ezt bármikor elő lehet venni egy kis matricázásra.
 5. Hétvégi karácsonyi móka: csillagszóró gyújtás, almasütés, és addig maradhat fent a Fiatal Úr/azt játszunk, amit szeretne
 6. Közös süti sütés (vmi gyorsan összedobható, például ez a mákos-almás-meggyes vagy dióskevert
 7. Minden évben készítünk ajándékot a cipősdoboz akcióra. Ez lesz ennek a napja (legalábbis elkezdjük)
 8. Ingyen letölthető, nagyon szépen kivitelezett, nyomtatható karácsonyi társasjáték a Masni blogról itt
 9. Karácsonyi folyékony szappan készítés - leírás itt
 10. Finomság, például csokis szárított almaszirmok (szintén Nobilis)
 11. Karácsonyi mese nézés közösen (nálunk Mickey egér varázslatos Karácsonya lesz a kiszemelt)
 12. Gyurmázás téli témában - hírlevél feliratkozásért letölthető gyurmázó lapok a gyereketetőn itt találtok hozzá
 13. Közös süti sütés: vmi amiből lehet golyókat formálni, például marcipános-banános golyót vagy kipróbáljuk ezt a kókuszos bon-bont. Ez utóbbira érdemes ránéznetek, mert letölthető doboz sablont is találtok a cikkben, ami ajándéknak sem utolsó ötlet.
 14. Karácsonyi angyal fürdő: csillámporral vagy vmi karácsonyi illatú habfürdővel/fürdőgolyóval
 15. Térbeli memória játék gyufásdobozból (leírás az itt) vagy karácsonyfa memória s.k. (leírás itt) - a memóriázás nálunk most nagy sláger
 16. Ajándék készítés vkinek, akit Levi nagyon szeret. Persze választhat több személyt is. Vagy egy egyszerűbb díszre gondoltam, mint ebben a cikkben a szalagos karácsonyfa, vagy rajzolás, s.k. képeslap készítés - amihez az Úrfinak kedve lesz.
 17. 1 kis zacsi diákcsemege vagy egyéb magos-aszalt gyümölcsös keverék
 18. Karácsonyi versek: az a terv, hogy az idei Mikulás csomagba készítek egy saját vers válogatást téli-karácsonyi témában az Időtetriszes lányok ezen ötlete alapján. Nem töltöm meg teljesen a füzetet, a végén hagyok szabad helyet, és az útközben még összegyűlt kedvencekkel együtt kiegészítjük: én beleírom őket, Levi pedig rajzolhat mellé kedve szerint. Ha időben nem jön ez össze és nem készülnék el a füzettel, akkor pedig nekiállunk ekkor és most együtt. :-)
 19. Karácsonyi képeslapok megírása, amiket Levi díszíthet pl. egy saját kis pecséttel (pl. krumplinyomdából vagy parafadugóból kivágva egy egyszerűbb minta). Hagyományörző vagyok ebből a szempontból (is), szeretem a régi, postai úton küldhető fajtákat.
 20. S.K. szaloncukor készítése, például zserbós és/vagy aszalt gyümölcsös
 21. Letölthető, nyomtatható Betlehem, sablonok itt
 22. az a bizonyos Kinder-tojás :-)
 23. Narancs tűzdelése szegfűszeggel
 24. Egy bögre forró tea reggel (az egyik abszolut téli kedvencünk a Mecsek Tea mézes mackója hársfával és vaníliával) Mickey egeres filterrel. Utóbbihoz csak töltök le egy Mickeys képet - például ezt - kinyomtatom, és a filterre ragasztom.

A közös játékos részekhez merítettem pár ötletet az időtetriszes lányok adventi ötlet cetlijeiről, és a gyereketető adventi bejegyzéseiből - szeretettel ajánlom figyelmetekbe, sok jó ötletet olvashattok rajtuk.

A fent leírt feladatokat kis kártyákra szerkesztettem - ezt most megosztom itt Veletek is. Jobb egérrel a képre kattintva Ti is le tudjátok tölteni őket nagy méretben, így márcsak nyomtatni kell. Ha a gyermeketek szereti Bogyót és Babócát, szeretettel ajánlom figyelmetekbe Levi tavalyi kártyáit, amik témában hasonlóak az idén leírtakhoz, egy kis Bogyó és Babócás ajándékkal megspékelve.

A kártyákat úgy készítettem el, hogy mindegyik figura kétszer szerepeljen, így memóriázni is lehet majd vele a későbbiekben :-) Ehhez érdemes őket laminálni, hogy tovább tartós maradjon.

A kártyák 3 db A/4-es oldalt töltenek be. Az utolsón maradt még volna 4 kártyányi hely, hogy ez se vesszen kárba, azokat megszerkeszztettem "boldog Karácsonyos" ajándék kísérőnek.

kartyak2.640

kartyak2.1.640

kartyak2.3.640

A gyakorlati kivitelezést illetőleg még annyi, hogy nem fogom előre feltölteni az egész naptárat, csak mindig az aznapi kerül bele, és az lesz a feladat, hogy kersse meg, aznap melyik zseb rejti a kis kincset. A kész kártyákat csak bedugom a naptár zsebébe. A naptár alá kerül egy doboz (karton doboz karácsonyi csomagolóval bevonva), ha akkora méretű ajándék érkezik, ami nem férne el a kis zsebben (pl. színezők), akkor azokat abba teszem. Az egész mellé még azt meséltem Levinek, hogy az angyalok, hogy vidámmá és varázslatossá tegyék az ünnepi várakozást, minden nap eldugnak egy-egy kis meglepetést az adventi naptárban. Ovi utánra fog feltöltődni minden nap a készlet.

Örömteli készülődét és meseszép Ünnepeket Mindenkinek! :-)

Mariann

5 tipp lelki egészségünk megújításához

2018.02.15. 11:45

Tavasszal általában a legtöbbünkben megérik a tisztulási, "újjászületési vágy". Ha felszedtünk néhány kilót a téli hónapok alatt, elindul testünk formálása. Tőlünk már megszokhattátok, hogy mindamellett, hogy ezeket a dolgokat is fontosnak tartjuk, nem feledkezünk meg arról - és Benneteket is erre biztatunk - hogy a testünk mellett figyeljünk oda lelki, szellemi egészségünk megőrzésére, feltöltésére, tisztán tartására is. A mai cikkünkben ahhoz adok ötleteket, hogyan tudjunk lelkünket is megújítani a testünkkel egyetemben, kihasználva a tavasz frissítő erejét.
21 napos tavaszi kihívás - 19. nap: teaidő

2018.04.05. 16:24

Szombat a kihívásos napokon a finomságok ideje. A mai napra egy kis teázást tervezünk be. :-)
10+1 egyszerű ötlet a tavaszi megújuláshoz

2018.02.15. 10:58

A természet jó példát mutat minden esztendőben arra, hogy hogyan kell újra és újra megújulni, megszépülni. A tavaszi időszak nekünk is jó alkalom arra, hogy kövessük példáját. Érdemes hangsúlyt fektetnünk a megelőzésre és nem csak akkor odafigyelni magunkra, amikor már konkrét baj van! A mai írásunkban összegyűjtöttünk pár egyszerű tippet a tavaszi megújuláshoz.
Kiscsibés töltött tojások

2015.03.30. 00:06

Húsvét reggelire, vagy a húsvéti maradékok újragondolásának jegyében jó választás a töltött tojás:
Avokádós citrussaláta

Avokádós citrussaláta

Ilyenkor télen a citrusos saláták az egyik kedvenceim - mint például ez. Nálunk a karácsonyi menüben is szerepet kap ez a recept.

Gyömbértea

Gyömbértea

Az ünnepek után se engedd, hogy lelombozzanak a hideg, borús, szürke hétköznapok! Tedd fel magadnak a kérdést, mi az, ami jól esne ilyenkor? Mit szólnátok például egy gyömbérteához?

Répás-mogyorós szendvicskrém

Répás-mogyorós szendvicskrém

A téli hazai idény zöldségek egyike a sárgarépa, ami szerencsére igen sokrétűen felhasználható. Íme egy újabb ötlet - a vasárnapi húslevesen túl. Most épp szendvicskrémet készítettem belőle.