Kuckó kicsiknek és nagyoknak
2014.11.28 Krediesz
A hidegebb napokon jól esik egy forró tea, egy jó könyv a pokróc alá kucorodva, nyugalom, pihenés... Nincs ez másképp a kicsiknél sem. Lepjük meg csemeténket egy kedves kuckóval!

Hiába a sok játék, a futkosás, mászókázás a lakás legmagasabb bútorain, nekik is jól esik időnként megnyugodni, bekuckózni, mesekönyvet olvasni, képeket nézegetni, fetrengve beszélgetni kiskedvencükkel, legkedvesebb babájukkal...
Ha  akad a lakásban egy ilyen zúg, ahová elvonulhatnak, ezzel is sokat tehetünk lelkük egyensúlyáért. Igénybe vehetik pusztán a jéték kedvéért, megihatják ott egy mesekönyv mellett az esti mézes tejet, bevackolhatják magukat ha szomorúak valamiért, ha csalódás érte őket, ha elgondolkodnának valamin...  Sok funkciója lehet és jóban, rosszban segít.
Készíthetünk kuckót saját magunk is, vásárolni is lehet édes kis sátrakat, karton házakat, babzsákokat baldahinnal... Én személy szerint a kézzel készülteket kedvelem, sokkal hangulatosabbak és nem utolsó sorban személyre szabottan készülnek. Ilyenkor a  színek, a minták és az anyagválasztás is illik a szobához és a lakójához.

Nézzünk a lehetőségek közül néhányat:

- emeletes ágy, aminek az alsó szintje változik kuckóvá

- ebédlő asztalra varrt extra nagy terítő ablakkal, ajtóval ellátva

- fa/műanyag vázra épülő textil ház

- karton ház

- babzsák, párnák, baldahin

- szobalétra + textil

- indián sotor

- lépcső alá beépített birodalom

- ablak alá helyezett szivacsozott bútor

- egyedileg tervezett többfunkciós bútor

Ez utóbbira mutatok is egy példát:
...én olyan kis házat terveztem az akkor 1 éves Lánykámnak, aminek a háztetője az asztal, itt alkothat akár állva, akár eléülve egy kis széken. Két oldala teljesen nyitott, így könnyen közlekedhet ki-be kedvére, egyik felén ablak van kis párkánnyal, másik fele pedig teli fal, ez kívülről fekete krétafestékkel van festve, a kémény pedig a ceruza-kréta tartó szerepét kapta. Alja nincs, egy méretben oda illő szőnyeget tettem be.

lena-kucko-krediesz640
A képen még éppen elkészült friss állapotában van, de később szépen belakták a plüssök és babák, varrtam rá függönyt, akasztottunk belülre egy kis ketyegő órát, valamint a belső falra felragasztottuk az idő közben összegyűlt rajzokat.  A messzebb lakó, ritkán látott kedves Mamik és Papik fotója is ide került, hogy nap-mint nap láthassa őket a Kicsi.

Végül összegyűjtöttem a számomra legkedvesebb kuckókat, nézelődjetek az albumomban, hátha Ti is rátaláltok az „igazira”. 
http://www.pinterest.com/amelines/nook-tent/
Remélem sikerült jó ötleteket adom, ha van kedvetek, vágjatok bele a tervezésbe és a megvalósításba, Karácsonyig még pont elkészülhettek és remek ajándék lehet a gyerkőcnek!

Mesés ötleteket és kreatív alkotást kívánok,

Csonkáné Nikolett - grafikus, dekoratőr

Az első lépcsőfok az egészség felé

2014.08.29. 21:52

Tudtad, hogy ha nem iszol eleget az egy csomó betegségnek tűnő tüneteket is produkálhat a szervezetedben, pedig valójában csak szomjas vagy? Többek közt erről is szó lesz mai írásunkban, valamint ahhoz is olvashatsz ötleteket, mit érdemes választani szomjunk csillapítására.
Karácsony Babával

2014.12.09. 23:15

Az ünnepek alatt nagy lehet a kísértés, hogy a Babát is megkínáljuk sok finomsággal. Én mégis inkább azt javaslom, hogy maradjunk a hozzátáplálás fokozatosságánál az ünnepek alatt is és ügyes tervezéssel inkább úgy készítsük el a menüt, hogy abból a Kicsinek is tudjunk kínálni az életkorának megfelelő falatokat. A mai nap ehhez gyűjtöttem össze pár javaslatot:
13+1 jó tanács a tipegők táplálásához

2017.12.04. 23:29

Többen kérdeztetek a bölcsis korú (1-3 éves) kisgyerekek helyes táplálásával kapcsolatban.Összegyűjtöttem 14 hasznos tudnivalót, ami segíthet ennek megvalósításában. Íme:
Szoptatási praktikák nátha esetén

2017.12.04. 23:25

A nátha nem kíméli a szoptató anyukákat és gyakran csecsemőjüket sem. Ebben az írásunkban szeretnénk Veletek egy-két praktikát megosztani, hogy könnyebben átvészelhessétek Ti is, és szopizó gyermeketek is a náthás időszakot.
Avokádós citrussaláta

Avokádós citrussaláta

Ilyenkor télen a citrusos saláták az egyik kedvenceim - mint például ez. Nálunk a karácsonyi menüben is szerepet kap ez a recept.

Gyömbértea

Gyömbértea

Az ünnepek után se engedd, hogy lelombozzanak a hideg, borús, szürke hétköznapok! Tedd fel magadnak a kérdést, mi az, ami jól esne ilyenkor? Mit szólnátok például egy gyömbérteához?

Répás-mogyorós szendvicskrém

Répás-mogyorós szendvicskrém

A téli hazai idény zöldségek egyike a sárgarépa, ami szerencsére igen sokrétűen felhasználható. Íme egy újabb ötlet - a vasárnapi húslevesen túl. Most épp szendvicskrémet készítettem belőle.