21 napos tavaszi kihívás - 10. nap: minden színből, naponta ötször!
2018.03.21 Krediesz
A mai nap az egészséges táplálkozás egyik alappillérét járjuk körbe: a zöldség- és gyümölcsfogyasztási ajánlásokat.

tavszi-kihivas-10-zoldseggyumi_640_krediesz_600dpi

A zöldségek és gyümölcsök szerepe egészségünk megőrzésében, a krónikus (pl. szív- és érrendszeri, daganatos) betegségek megelőzésében kiemelten fontos.Sokan nem is gondolják, de ezek a termények nem csupán a vitaminok és ásványi anyagok tekintetében különlegesek. Feltűnő, evésre csábító színeik ugyanolyan jelentőséggel bírnak táplálkozásunkban, mint más beltartalmi értékeik. Ezért is érdemes változatosan fogyasztani a különböző színcsoportokból - mint a sárga, a kék, a fehér, a piros és a zöld színűek.

Elsőre lehet ijesztőnek tűnik a napi 4-5x-i alkalom, főleg, aki nincs ehhez hozzászokva. Elsőként figyeld meg jelenlegi szokásaidat  egy ebből a szempontból is, hogy most hányadán állsz a dologgal és ha még távol állsz a napi ötszöri zöldség/gyümölcs fogyasztástól, fokozatosan emeld a mennyiséget. A tudatosítás már fél siker :-) Ennek a szokásnak a megreformálására például tökéletes a most következő tavaszi idény.

Érdemes elsősorban az idénynek megfelelő zöldségeket, gyümölcsöket előnyben részesíteni, ami az adott földrajzi helyen amúgy is megterem.

1 adagnak számít:
• 1 közepes méretű zöldség vagy gyümölcs (kb. 10 dkg)
• 1 pohár natúr gyümölcs-vagy zöldséglé
• 1 csésze főtt, párolt zöldség vagy gyümölcs (kb.10-15 dkg)
• 1 tányér saláta
• 1 pohárnyi bogyós gyümölcs
• 1 marék bio csíra
• A burgonya nem számítható be a napi adagba.

Ha szívesen olvasnál további ötleteket, szeretettel ajánljuk figyelmetekbe Tavaszi megújulás életmód programunkat, amiben részletesen kivesézzük ezt a témát is. A benne található e-könyvvel egy komplex életmód programot kapsz a kezedbe, ami sok gyakorlati tanáccsal, minta étlappal, receptekkel és praktikus tervezőkkel kiegészítve segít végig a változás folyamatán.

megerosites-tavaszi-640px

Tartsatok velünk holnap is - folytatjuk a kihívást! :-) Ha szeretnéd átnézni, vagy ismételni az eddigi feladatokat, itt találod őket 1 csokorba gyűjtve.

7 apró trükk a sikeres fogyáshoz

2014.08.29. 23:17

Te is azok közé tartozol, akik új évkor mindig új lendülettel állnak neki, hogy megreformálják az életmódjukat? Aztán a napok múlásával csökken, majd teljesen elfogy a lelkesedésed és marad minden a régiben. Ha igen, itt találhatsz pár apró trükköt, ami segíthet a tartós és sikeres fogyás elérésében:
21 napos tavaszi kihívás - hogy újra jól érezd magad a bőrödben

2018.03.19. 10:53

Tarts Velünk a következő 21 napban, hogy felfrissítsd a tested-lelkedet a téli szürkeség után! Tudom, ha kinézünk az ablakon még nem annyira a tavaszi megújulás jut senkinek sem az eszébe, de nem hagyjuk, hogy ez kedvünket szegje, és a kihívás végére csak megjön az igazi tavasz is :-) Vágj bele!
21 napos tavaszi kihívás - 19. nap: teaidő

2018.04.05. 16:24

Szombat a kihívásos napokon a finomságok ideje. A mai napra egy kis teázást tervezünk be. :-)
10+1 egyszerű ötlet a tavaszi megújuláshoz

2018.02.15. 10:58

A természet jó példát mutat minden esztendőben arra, hogy hogyan kell újra és újra megújulni, megszépülni. A tavaszi időszak nekünk is jó alkalom arra, hogy kövessük példáját. Érdemes hangsúlyt fektetnünk a megelőzésre és nem csak akkor odafigyelni magunkra, amikor már konkrét baj van! A mai írásunkban összegyűjtöttünk pár egyszerű tippet a tavaszi megújuláshoz.
Avokádós citrussaláta

Avokádós citrussaláta

Ilyenkor télen a citrusos saláták az egyik kedvenceim - mint például ez. Nálunk a karácsonyi menüben is szerepet kap ez a recept.

Gyömbértea

Gyömbértea

Az ünnepek után se engedd, hogy lelombozzanak a hideg, borús, szürke hétköznapok! Tedd fel magadnak a kérdést, mi az, ami jól esne ilyenkor? Mit szólnátok például egy gyömbérteához?

Répás-mogyorós szendvicskrém

Répás-mogyorós szendvicskrém

A téli hazai idény zöldségek egyike a sárgarépa, ami szerencsére igen sokrétűen felhasználható. Íme egy újabb ötlet - a vasárnapi húslevesen túl. Most épp szendvicskrémet készítettem belőle.