A 2018-as év gyógynövénye: a levendula
2018.02.11 Krediesz
Az év gyógynövénye címet 2018-ban a levendula nyerte el. A gyógyászatban elsősorban nyugtató, szorongásoldó hatása miatt alkalmazzák. Nekem az egyik személyes kedvencem. :-)

levendula640

A levendula már több ezer éve ismert és alkalmazott gyógynövény. Napjainkban is igen nagy népszerűségnek örvend. Európában a valódi vagy más néven keskenylevelű levendulát (latinul: Lavandula angustifolia) termesztik gyógyászati célra, a hagyományos népi gyógyászatban egyéb fajokat is alkalmaznak.

Melyik részét használják?
Napjainkban  a levendula liláskék színű virágát vagy illóolaját alkalmazzák a gyógyászatban. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben szárított virága és a belőle nyert illóolaj a hivatalos. A növény illóolaját tartják a legfontosabbnak a hatásosság szempontjából. A levendulavirágzat kb. 1-3% illóolajat tartalmaz, amelynek legfontosabb összetevői a linalool és a linalil-acetát.

Mire használható?
A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya a következőt mondja: "Hatásosságát nyugtalanság, álmatlanság és emésztési panaszok kezelésében tudományos bizonyítékok is igazolják. Nyugtató, elalvást segítő hatása nem csak az illóolaj inhalálásával érvényesül, teaként alkalmazva (1-2 kávéskanálnyi virágzatból készítsünk egy csésze forrázatot), illetve az ellenőrzött, gyógyszerkönyvi minőségű illóolajból 1-4 csepp kockacukorra cseppentve fogyasztva hasonló hatást vált ki. Nyugtató fürdőhöz 20-100 g levendulavirágból készítsünk 2 liter főzetet, majd adjuk a fürdővízhez. Az elalvást segítő, valamint molyriasztóként is felhasznált levendulapárnák Európa-szerte népszerűek.

Jelenleg vizsgálatok folynak a levendulavirág ígéretes antibakteriális, antioxidáns, sebgyógyító, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásaival kapcsolatban is.

A levendulaolajat az aromaterápiában is használják, valamint az illatszeripar fontos alapanyaga. A kozmetikai iparban gyakran a hibrid Lavandula × intermedia fajt alkalmazzák, amely könnyebben termeszthető és magasabb az illóolaj-tartalma.

Biztonságos?
A levendulavirág felnőtteknél a javasolt adagban alkalmazva biztonságos, jelenleg nincsenek ismert ellenjavallatai, mellékhatásai (nagyon ritkán allergia előfordulhat), továbbá nem lép kölcsönhatásba más gyógyszerekkel."

Az év gyógynövénye kezdeményezésről

A hazai gyógyszerészet tudományos szervezete a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság , amelyen belül a Gyógynövény Szakosztály 2013-ban új kezdeményezést indított útjára. az Év Gyógynövényének megválasztásával. Így évről évre újabb gyógynövényre irányítják a figyelmet, és a kiválasztott növénnyel kapcsolatos ismeretek, hatásával, alkalmazásával összefüggő fontosabb információkat igyekeznek megosztani az érdeklődőkkel. Céljuk, hogy tevékenységükkel hozzájáruljanak a gyógynövények szakszerű alkalmazásának terjedéséhez., és a lakosságot megbízható információkkal lássák el.

"A gyógyszerészet és a gyógynövények története évszázadok óta szorosan összefonódik. Bár a modern gyógyászatban a növényi kivonatok alkalmazása kisebb jelentőségű, mint korábban, a legújabb gyógyszerhatóanyagok ma is jelentős részben természetes eredetűek,a növényi molekulákból kifejlesztett gyógyszervegyületek több százra tehető. Napjainkban is számos növényi kivonatot tartalmazó gyógyszer, gyógytermék és sok ezer étrend-kiegészítő van forgalomban.

Az hazai egyetemeken folyó gyógyszerészképzésben hangsúlyos szerepet kapnak a gyógynövényekkel kapcsolatos tantárgyak, a növénytantól a növénykémián át a növények terápiás alkalmazásáig, így joggal állíthatjuk, hogy a növények gyógyászati felhasználásának legjobb ismerői a gyógyszerészek." - írják az év gyógynövénye oldalon.

Az Év Gyógynövényei az előző években:

A levendula a konyhában is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ez irányú felhasználásáról is hamarosan olvashattok nálunk. Addigis álljon itt egy kis képes kedvcsináló:

levendula-2-640

levendula-4-640

levendula-3-640

levendula-5-640

Mariann

Forrás:

http://evgyogynovenye.hu/

képek forrása: pixabay.com

21 napos tavaszi kihívás - hogy újra jól érezd magad a bőrödben

2018.03.19. 10:53

Tarts Velünk a következő 21 napban, hogy felfrissítsd a tested-lelkedet a téli szürkeség után! Tudom, ha kinézünk az ablakon még nem annyira a tavaszi megújulás jut senkinek sem az eszébe, de nem hagyjuk, hogy ez kedvünket szegje, és a kihívás végére csak megjön az igazi tavasz is :-) Vágj bele!
10+1 egyszerű ötlet a tavaszi megújuláshoz

2018.02.15. 10:58

A természet jó példát mutat minden esztendőben arra, hogy hogyan kell újra és újra megújulni, megszépülni. A tavaszi időszak nekünk is jó alkalom arra, hogy kövessük példáját. Érdemes hangsúlyt fektetnünk a megelőzésre és nem csak akkor odafigyelni magunkra, amikor már konkrét baj van! A mai írásunkban összegyűjtöttünk pár egyszerű tippet a tavaszi megújuláshoz.
Mozgás, Anyu!

2018.03.11. 13:40

Vendégszerzőnk, Csiki Judit, life coach írását olvashatjátok, melyben kisgyerekes anyukáknak ad ötleteket a rendszeres testmozgás megvalósításához.
21 napos tavaszi kihívás - 17. nap: tej- és tejtermékek

2018.03.30. 16:30

Tej és tejtermékek
Epres zöldsaláta

Epres zöldsaláta

Az eper nemcsak magában, vagy édesen elkészítve finom. Próbáltátok már salátába? Ha nem, itt az ideje! :-) Egy nagy csokor friss bazsalikommal és egy kis borssal fűszerezve nem túl megszokott, de igazán ízletes párosítás.

Zöldborsós csirketokány bulgurral

Zöldborsós csirketokány bulgurral

Egy egyszerű, finom és egészséges recept akár hétköznapra vagy hétvégére is ideális választás lehet.

Dióskevert

Dióskevert

Ez a nagymamám egyik hagyományos receptje - kissé reformosított formában. Gyors, egyszerű és finom :-)