A 2018-as év gyógynövénye: a levendula
2018.02.11 Krediesz
Az év gyógynövénye címet 2018-ban a levendula nyerte el. A gyógyászatban elsősorban nyugtató, szorongásoldó hatása miatt alkalmazzák. Nekem az egyik személyes kedvencem. :-)

levendula640

A levendula már több ezer éve ismert és alkalmazott gyógynövény. Napjainkban is igen nagy népszerűségnek örvend. Európában a valódi vagy más néven keskenylevelű levendulát (latinul: Lavandula angustifolia) termesztik gyógyászati célra, a hagyományos népi gyógyászatban egyéb fajokat is alkalmaznak.

Melyik részét használják?
Napjainkban  a levendula liláskék színű virágát vagy illóolaját alkalmazzák a gyógyászatban. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben szárított virága és a belőle nyert illóolaj a hivatalos. A növény illóolaját tartják a legfontosabbnak a hatásosság szempontjából. A levendulavirágzat kb. 1-3% illóolajat tartalmaz, amelynek legfontosabb összetevői a linalool és a linalil-acetát.

Mire használható?
A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya a következőt mondja: "Hatásosságát nyugtalanság, álmatlanság és emésztési panaszok kezelésében tudományos bizonyítékok is igazolják. Nyugtató, elalvást segítő hatása nem csak az illóolaj inhalálásával érvényesül, teaként alkalmazva (1-2 kávéskanálnyi virágzatból készítsünk egy csésze forrázatot), illetve az ellenőrzött, gyógyszerkönyvi minőségű illóolajból 1-4 csepp kockacukorra cseppentve fogyasztva hasonló hatást vált ki. Nyugtató fürdőhöz 20-100 g levendulavirágból készítsünk 2 liter főzetet, majd adjuk a fürdővízhez. Az elalvást segítő, valamint molyriasztóként is felhasznált levendulapárnák Európa-szerte népszerűek.

Jelenleg vizsgálatok folynak a levendulavirág ígéretes antibakteriális, antioxidáns, sebgyógyító, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásaival kapcsolatban is.

A levendulaolajat az aromaterápiában is használják, valamint az illatszeripar fontos alapanyaga. A kozmetikai iparban gyakran a hibrid Lavandula × intermedia fajt alkalmazzák, amely könnyebben termeszthető és magasabb az illóolaj-tartalma.

Biztonságos?
A levendulavirág felnőtteknél a javasolt adagban alkalmazva biztonságos, jelenleg nincsenek ismert ellenjavallatai, mellékhatásai (nagyon ritkán allergia előfordulhat), továbbá nem lép kölcsönhatásba más gyógyszerekkel."

Az év gyógynövénye kezdeményezésről

A hazai gyógyszerészet tudományos szervezete a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság , amelyen belül a Gyógynövény Szakosztály 2013-ban új kezdeményezést indított útjára. az Év Gyógynövényének megválasztásával. Így évről évre újabb gyógynövényre irányítják a figyelmet, és a kiválasztott növénnyel kapcsolatos ismeretek, hatásával, alkalmazásával összefüggő fontosabb információkat igyekeznek megosztani az érdeklődőkkel. Céljuk, hogy tevékenységükkel hozzájáruljanak a gyógynövények szakszerű alkalmazásának terjedéséhez., és a lakosságot megbízható információkkal lássák el.

"A gyógyszerészet és a gyógynövények története évszázadok óta szorosan összefonódik. Bár a modern gyógyászatban a növényi kivonatok alkalmazása kisebb jelentőségű, mint korábban, a legújabb gyógyszerhatóanyagok ma is jelentős részben természetes eredetűek,a növényi molekulákból kifejlesztett gyógyszervegyületek több százra tehető. Napjainkban is számos növényi kivonatot tartalmazó gyógyszer, gyógytermék és sok ezer étrend-kiegészítő van forgalomban.

Az hazai egyetemeken folyó gyógyszerészképzésben hangsúlyos szerepet kapnak a gyógynövényekkel kapcsolatos tantárgyak, a növénytantól a növénykémián át a növények terápiás alkalmazásáig, így joggal állíthatjuk, hogy a növények gyógyászati felhasználásának legjobb ismerői a gyógyszerészek." - írják az év gyógynövénye oldalon.

Az Év Gyógynövényei az előző években:

A levendula a konyhában is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ez irányú felhasználásáról is hamarosan olvashattok nálunk. Addigis álljon itt egy kis képes kedvcsináló:

levendula-2-640

levendula-4-640

levendula-3-640

levendula-5-640

Mariann

Forrás:

http://evgyogynovenye.hu/

képek forrása: pixabay.com

21 napos tavaszi kihívás - hogy újra jól érezd magad a bőrödben

2018.03.19. 10:53

Tarts Velünk a következő 21 napban, hogy felfrissítsd a tested-lelkedet a téli szürkeség után! Tudom, ha kinézünk az ablakon még nem annyira a tavaszi megújulás jut senkinek sem az eszébe, de nem hagyjuk, hogy ez kedvünket szegje, és a kihívás végére csak megjön az igazi tavasz is :-) Vágj bele!
10+1 egyszerű ötlet a tavaszi megújuláshoz

2018.02.15. 10:58

A természet jó példát mutat minden esztendőben arra, hogy hogyan kell újra és újra megújulni, megszépülni. A tavaszi időszak nekünk is jó alkalom arra, hogy kövessük példáját. Érdemes hangsúlyt fektetnünk a megelőzésre és nem csak akkor odafigyelni magunkra, amikor már konkrét baj van! A mai írásunkban összegyűjtöttünk pár egyszerű tippet a tavaszi megújuláshoz.
Mozgás, Anyu!

2018.03.11. 13:40

Vendégszerzőnk, Csiki Judit, life coach írását olvashatjátok, melyben kisgyerekes anyukáknak ad ötleteket a rendszeres testmozgás megvalósításához.
21 napos tavaszi kihívás - 17. nap: tej- és tejtermékek

2018.03.30. 16:30

Tej és tejtermékek
Zöld saláta görögdinnyével

Zöld saláta görögdinnyével

A görögdinnyét zöld salátával próbáltátok már? Érdemes! Íme egy recept hozzá:

Cukkinis szendvicskrém

Cukkinis szendvicskrém

Jó pár éve kóstoltam meg először ezt a verziót, az egyik kolleganőm hozott belőle egy névnapi buli alkalmából. Azóta is gyakran készítem. Íme a recept:

Dióskevert

Dióskevert

Ez a nagymamám egyik hagyományos receptje - kissé reformosított formában. Gyors, egyszerű és finom :-)