Hogyan készítsünk otthon bio csírát?
2015.03.08 Krediesz
Így a tavasz közeledtével, amikor szervezetünk már igencsak kiéhezett a vitaminokra és ásványi anyagokra, de a boltokban még mindig nem túl bőséges a hazai friss zöldség- és gyümölcs kínálat, még mindig aktuális és jó megoldás, ha a csírák fogyasztásával színesítjük az étrendünket.

retekkrem640

A kis csírák koncentráltan tartalmazzák a növények fejlődéséhez szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, így elmondhatjuk, hogy minőségileg is az egyik legkiválóbb megoldás a téli hónapokban is a vitamin és ásványi anyag bevitel természetes forrásokból történő növelésére. Fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják, mivel kalória értéke minimális, gazdag tápanyagtartalma viszont jótékony hatású egy energiaszegény étrendben is.

Ha otthon készítjük el őket, akkor ez az egyik legolcsóbb lehetőség és csupán napi pár perc ráfordítással 3-4 nap alatt vitamindús növényeket csíráztathatunk. Ha vannak a családban gyerekek, mutassuk meg nekik is ezt a csodás folyamatot, ahogy a kis magokból a gondoskodásunknak köszönhetően pár nap alatt csírázó növénykék fejlődnek, biztos tetszeni fog nekik is ez az élmény. Az otthoni csíráztatás jóval olcsóbb, mintha a kész kicsírázott növényeket vásárolod meg, ami már kapható a legtöbb nagyobb szupermarketben. Persze az is jó, csak kevésbé pénztárcakímélő megoldás. Ha esetleg még nem kóstoltad őket vagy szeretnéd először kipróbálni, melyik milyen ízű, ez is jó ötlet lehet.

Hogyan csíráztassunk otthon?

Fontos, hogy kizárólag bio, étkezési célra megfelelő magokat vásárolj csíráztatáshoz! Ezeket biztos nem kezelték vegyszerekkel. A csávázott vetőmagot ne csíráztasd, mert mérgező! Bioboltokban, herbáriákban lehet kapni kifejezetten csíráztatásra szánt magokat, ezeket válaszd! Pár száz forintba kerülnek és 1 evőkanálnyi magból egy jó nagy marék kis növény nő ki.

A magokon kívül szükséged lesz egy csíráztató tálra, amit szintén bioboltokban tudsz beszerezni vagy egy nagyobb befőttes üvegre és egy kis gézdarabra.

Első lépésként a magokat folyó vízben átöblítjük, majd kétszeres mennyiségű vízbe beáztatjuk őket. Az áztatási idő más lehet a különböző fajta magoknál, a csomagolásokon ezt általában feltüntetik. Tartsuk a magokat az áztatási idő alatt szobahőmérsékleten és biztosítsunk nekik elég helyet, hogy meg tudjanak duzzadni.

Az áztatási idő után mossuk át bő, folyó vízben és alaposan csöpögtessük le és tegyük a magokat a csírázó edényként lyukacsos részébe. Ha nincs edénykénk, akkor a befőttes üvegbe, aminek a tetejére rögzítsük a géz lapot, majd fordítsuk az üveget szájával lefelé 45 fokba megdöntve, hogy a magok a gézdarabra essenek.

Ezután márcsak arról kell gondoskodnunk, hogy naponta kétszer átöblítsük a magokat. Arra figyeljünk, hogy ne száradjanak ki, de felesleges víz se maradjon a tál aljába. A csíráztató tálka alján a lyukacsok, valamint a gézdarab is ezt a célt szolgálja, hogy a felesleges víz lecsepegjen.

repakrem640

Felhasználásuk
Hogy hányadik napon lehet felhasználni a már kész csírákat, az függ a magoktól, hogy mire akarod használni és a Te ízlésedtől is. Általánosan 3-6 nappal lehet számolni.

A kész kis csírák változatosan felhasználhatóak szendvicshez, salátákhoz vagy kefirbe/joghurtba keverve vagy akár csakúgy önmagunkban fogyasztva. Ízviláguk is igen különböző, biztos mindenki talál ízlésének megfelelőt: fellelhető közöttük a semlegesebb "zöld ízű" fajták mellett az intenzívebb, csípősebbek is.

szendvics-netti-krediesz640

Ha van kedvetek kipróbálni a képeken látható szendvicskrémeket is, a recepteket itt találjátok:

1. kép: Szendvicskrém fekete retekkel

2. kép: Répás-mogyorós szendvicskrém

Jó étvágyat!

Mariann

7 apró trükk a sikeres fogyáshoz

2014.08.29. 23:17

Te is azok közé tartozol, akik új évkor mindig új lendülettel állnak neki, hogy megreformálják az életmódjukat? Aztán a napok múlásával csökken, majd teljesen elfogy a lelkesedésed és marad minden a régiben. Ha igen, itt találhatsz pár apró trükköt, ami segíthet a tartós és sikeres fogyás elérésében:
21 napos tavaszi kihívás - hogy újra jól érezd magad a bőrödben

2018.03.19. 10:53

Tarts Velünk a következő 21 napban, hogy felfrissítsd a tested-lelkedet a téli szürkeség után! Tudom, ha kinézünk az ablakon még nem annyira a tavaszi megújulás jut senkinek sem az eszébe, de nem hagyjuk, hogy ez kedvünket szegje, és a kihívás végére csak megjön az igazi tavasz is :-) Vágj bele!
5 tipp lelki egészségünk megújításához

2018.02.15. 11:45

Tavasszal általában a legtöbbünkben megérik a tisztulási, "újjászületési vágy". Ha felszedtünk néhány kilót a téli hónapok alatt, elindul testünk formálása. Tőlünk már megszokhattátok, hogy mindamellett, hogy ezeket a dolgokat is fontosnak tartjuk, nem feledkezünk meg arról - és Benneteket is erre biztatunk - hogy a testünk mellett figyeljünk oda lelki, szellemi egészségünk megőrzésére, feltöltésére, tisztán tartására is. A mai cikkünkben ahhoz adok ötleteket, hogyan tudjunk lelkünket is megújítani a testünkkel egyetemben, kihasználva a tavasz frissítő erejét.
21 napos tavaszi kihívás - 19. nap: teaidő

2018.04.05. 16:24

Szombat a kihívásos napokon a finomságok ideje. A mai napra egy kis teázást tervezünk be. :-)
Avokádós citrussaláta

Avokádós citrussaláta

Ilyenkor télen a citrusos saláták az egyik kedvenceim - mint például ez. Nálunk a karácsonyi menüben is szerepet kap ez a recept.

Gyömbértea

Gyömbértea

Az ünnepek után se engedd, hogy lelombozzanak a hideg, borús, szürke hétköznapok! Tedd fel magadnak a kérdést, mi az, ami jól esne ilyenkor? Mit szólnátok például egy gyömbérteához?

Répás-mogyorós szendvicskrém

Répás-mogyorós szendvicskrém

A téli hazai idény zöldségek egyike a sárgarépa, ami szerencsére igen sokrétűen felhasználható. Íme egy újabb ötlet - a vasárnapi húslevesen túl. Most épp szendvicskrémet készítettem belőle.