Hogyan találj időt a sportolásra?
2017.10.31 Krediesz
5 tipp, hogy ne az időhiány győzzön:

edzes540

„Nincs időm” – ugye te is számtalanszor hallottad már ezt a kifogást, ha szóba került a rendszeres mozgás? Ha te is úgy érzed, hogy elborítanak a feladatok, és sehogyan sem tudsz a programodba beleszuszakolni legalább heti 2-3 edzést, állj meg egy pillanatra, és gondold át a dolgot. Az alábbiakban egy vendégposztot olvashattok nálunk, amelyben Csiki Judit, a Zöldsaláta blog szerzője mutat 5 tippet, hogyan találhatsz időt a mindennapi testmozgáshoz. Íme:

  1. Csináld azt, amit szeretsz! Ne ragadj le annál, hogy ha fogyni akarsz, akkor futnod kell, ha izmosodni, akkor súlyzóznod. Keresd meg azt a sportágat, amelyet képes vagy valóban szenvedéllyel űzni, hogy alig várd a következő edzés időpontját – így kisebb az esélye, hogy az első nehézségnél feladod. Persze az sem árt, ha ez a sport hozzáférhető a közeledben (ha a legközelebbi jégpálya 100 kilométerre van, nem a legjobb választás a korcsolyázás), de a fitnesz-DVD-k és az internetes edzőtermek korában sokkal bővebbek a lehetőségek, mint akár csak öt éve.
  2. Tekintsd prioritásnak! Amikor a következő heti programodat tervezed, írd be az edzések időpontját a naptárba, és ragaszkodj hozzá annyira, amennyire mondjuk a munkahelyi értekezletekhez ragaszkodnál. Elvégre ha az értekezlet befektetés az előmeneteledbe, az edzés ugyanilyen fontos befektetés – az egészségedbe. Persze, ha valamilyen abszolút vis maior jön közbe, módosíthatsz az időponton, de máris írd be a naptárba, mikor pótolod a kihagyott edzést.
  3. Kelj korábban! Ha nem vagy kifejezetten későn kelő típus, és nem leszel fizikailag rosszul a reggeli edzéstől, kelj egy órával korábban, és kezdd a napot a sportolással. A reggeli edzésnek több előnye is van: például a nap hátralevő részében nem stresszelsz amiatt, hogy lesz-e időd sportolni. De az is hasznos hozadéka a reggeli sportnak, hogy fizikailag és lelkileg is feltöltődsz energiával, jobban megy a munka, ráadásul az anyagcseréd is azonnal repülőrajtot vesz.
  4. Csinálj két dolgot egyszerre! Biztosan vannak a napi programodnak olyan részei, amikor szellemileg nem túl nagy kihívást jelentő tevékenységekkel pihensz. Ha van kedvenc szappanoperád, amelyet minden nap megnézel, ragaszkodj hozzá továbbra is – csak közben csinálj meg pár felülést, néhány súlyzós gyakorlatot, vagy ha megteheted, vegyél egy szobabiciklit. Ha sikerül kialakítani a jó értelemben vett pavlovi reflexet, a főcímzene hallatán nemsokára szinte automatikusan pattansz fel a biciklire, vagy heveredsz le a tornaszőnyegre, és máris megvan a napi fél óra mozgás.
  5. Legyen a sport családi program! A családot és a barátokat is nyugodtan bevonhatod a sportprogramodba, nekik sem fog rosszat tenni a mozgás. A gyerekekkel lehet biciklizni, kirándulni, tollasozni, vagy akár a kertben,a trambulinon ugrálni, de a barátnőiddel is összejöhetsz cukrászdai üldögélés helyett egy nagy sétára. Még a randidat is szervezheted sportosra – a közös sportolás a kapcsolatot is szilárdítja.
Téli idény növényeinkről

2018.02.17. 13:28

Sok szó esik arról, hogy fogyasszunk minél többször - naponta legalább háromszor, de inkább ötször - zöldséget és gyümölcsöt, azok közül is a legjobbak a szezonális, az adott helyen megtermő, aktuális idényben érő fajták. A decemberrel beköszöntött a tél, amikor nem olyan bőséges a kínálat, de ekkor is érdemes törekedni arra, hogy minél gyakrabban kerüljenek zöldségek és gyümölcsök a tányérunkra. Hogy konkrétan mik ennek az időszaknak az idény növényei, és miért is jó, ha figyelembe vesszük hogy minek van szezonja, mai bejegyzésünkből megtudhatjátok.
10+1 egyszerű ötlet a tavaszi megújuláshoz

2018.02.15. 10:58

A természet jó példát mutat minden esztendőben arra, hogy hogyan kell újra és újra megújulni, megszépülni. A tavaszi időszak nekünk is jó alkalom arra, hogy kövessük példáját. Érdemes hangsúlyt fektetnünk a megelőzésre és nem csak akkor odafigyelni magunkra, amikor már konkrét baj van! A mai írásunkban összegyűjtöttünk pár egyszerű tippet a tavaszi megújuláshoz.
Gyömbértea

2015.01.18. 23:14

Az ünnepek után se engedd, hogy lelombozzanak a hideg, borús, szürke hétköznapok! Tedd fel magadnak a kérdést, mi az, ami jól esne ilyenkor? Mit szólnátok például egy gyömbérteához?
A 2018-as év gyógynövénye: a levendula

2018.02.11. 10:21

Az év gyógynövénye címet 2018-ban a levendula nyerte el. A gyógyászatban elsősorban nyugtató, szorongásoldó hatása miatt alkalmazzák. Nekem az egyik személyes kedvencem. :-)
Köleses zöldségleves

Köleses zöldségleves

Egy tápláló, finom és gyors zöldséges leves a hétköznapokra.

Gyömbértea

Gyömbértea

Nemcsak azért jó választás, mert finom. Csökkenti például a nyálkahártyák irritációját, és gyulladáscsökkentő hatású, melyet ki lehet használni megfázás és hörghurut esetén, ami gyakori probléma a téli időszakban.

Téli vitaminsaláta

Téli vitaminsaláta

A téli hónapok egy kiváló, vitaminban gazdag nyersanyaga a savanyú káposzta. Íme egy recept ötlet hozzá: