Szoptatási praktikák nátha esetén
2017.12.04 Krediesz
A nátha nem kíméli a szoptató anyukákat és gyakran csecsemőjüket sem. Ebben az írásunkban szeretnénk Veletek egy-két praktikát megosztani, hogy könnyebben átvészelhessétek Ti is, és szopizó gyermeketek is a náthás időszakot.

nathasbaba640

A gyermekeknek a felnőttekhez képest sokkal szűkebbek az orrjáratai, így sajnos könnyebben el is dugulnak. A csecsemők az orrlégzésre vannak beállva, szájon át csak végső esetben vesznek levegőt, nem úgy mint mi felnőttek (vagy már a nagyobb gyerekek is), ha eldugult az orrunk, akkor átváltunk, és szájon át vesszük a levegőt, erre az is bizonyíték, hogy náthás állapotban gyakran kelünk éjszaka arra, hogy a szánk teljesen kiszáradt. A kisbabák még nem váltanak ilyen élesen, így nekik még megterhelőbb egy nátha.
A nyák eltávolítása feltétlen szükséges a gyors gyógyuláshoz, és ahhoz, hogy a nátha ne menjen át arcüreg- vagy fülgyulladásba. Az orr leszívása akár óránként is szükségessé válhat, nyilván figyelni kell a babát, hogyha szörcsög, és hallhatóan nehezen kap levegőt, érdemes nekilátni ismét a leszívásnak. A leszíváshoz mi porszívóra szerelhető orrszívót ajánlunk mindenképp, a kézi változattal ugyanis nem lehet olyan hatékonyan eltávolítani az orrváladékot, és határozottan, az orrlyukba behelyezve és körbeforgatva ajánlatos a műveletet elvégezni a hatékonyság érdekében.

Mielőtt nekilátnátok a folyamatnak, érdemes valamilyen nyákoldót cseppenteni a kisbaba orrába. Erre a fiziológiás sóoldat vagy tengervizes orrcsepp mellett kiválóan megfelel az anyatej is. Igen, jól olvastátok. :-) Az anyatej valóban egy csodaszer, és erre is kiválóan alkalmas, és az orrcseppek nyálkahártya szárító hatása anyatej alkalmazása esetén nem érvényesül. Ezt úgy tudjátok legegyszerűbben kivitelezni, hogy vásároltok a gyógyszertárban egy pipettát, lefejtek néhány csepp anyatejet egy kispohárba, és a pipettával a gyermek orrába cseppentitek.
Annak érdekében, hogy a nyákoldó megfelelő helyre jusson, ahhoz pozícionálni kell a gyermeket, mégpedig úgy, hogy hátra és enyhén oldalra kell fordítani a fejét, mindig arra az oldal felé billentsük kicsit a fejét, amelyikbe éppen cseppentettünk. Ezzel a módszerrel nem fog a garatra csorogni a bejuttatott folyadék. Ezt mi magunk is tapasztalhattuk, ha cseppentünk az orrunkba és utána kellemetlen ízt érzünk a torkunkban, akkor ez azt jelenti, hogy az orrcsepp nem a megfelelő helyre jutott, így meg kell ismételni a folyamatot az előbb említett helyzetbe hozva fejünket.
A makacs, letapadt váladékot pedig egy kis masszírozással, finom kopogtatással tudjuk fellazítani úgy, hogy a szem alatti részen és az orrgyök környékén apró csigavonalakat rajzolunk, és hüvelykujjunkkal vonalakat simogatunk a gyermek szeme alatt és az orra mellett.  Ezeket a mozdulatokat egy percig ismételjétek, mielőtt leszívnátok az orrot, és ezáltal rövidebb idő alatt is könnyebben üríthető.
Ha esetleg van a közeletekben babamasszázs oktató, akkor érdemes megkérni, hogy az arcmasszázst tanítsa meg.

Az orr dugult állapota hátráltathatja a csecsemőt a szopizásban is. Gyakran tapasztalják az édesanyák, hogy a gyermek pár korty szopizása után lejön a mellről, esetleg sírva fakad. Ebben az esetben sem kell kétségbe esni, nyugtassuk meg a babát, majd próbáljuk ismét mellre tenni. A legjobb szoptatási testhelyzet az úgynevezett lovagló ülés. Ebben a szoptatási pozícióban ugyanis függőlegesen van a gyermek, így könnyebben kap levegőt az orrán. Fontos, hogy legyünk türelmesek, és hagyjuk, hogy lejöjjön a mellről, levegőhöz jusson, majd ismét visszakéredzkedhessen, és folytassa a szopizást.  A náthás időszakban ajánlott többször megkínálni a gyermeket, akár óránként,  többször mellre tenni, így többször, de kevesebb mennyiségekben ugyanúgy magához tudja venni a napi anyagot. Ha az édesanya úgy érzi, hogy mégsem ürült le megfelelő képen a mell, és nem sikerül gyakran mellre tenni a babát, akkor érdemes fejni, hogy ne csökkenjen a tej mennyisége.  Fontos ez esetben is, hogyha pótlást kap a gyermek, akkor szoptatás-barát módszerrel kapja (itatópohár, kiskanál).

Pár szót az édesanya állapotáról is ejtsünk. Gyakori tévhit, hogy lázasan nem lehet szoptatni, és még sajnos sok szakember kollégával is találkozunk, aki azt javasolja, hogy 38 fok feletti lázzal már ne szoptasson az édesanya. Erre semmilyen bizonyíték nincs, hogy az anya lázas állapota esetén valamilyen káros anyag jelenne meg a tejben. Sőt, az édesanya betegsége ellen termelődő immunanyagok átkerülnek az anyatejbe, így a gyermek már készen megkapja az anyatejjel a betegség elleni védelmet, illetve ha el is kapja, akkor az enyhébb formában és gyorsabban zajlik le nála.

Végül még egy praktika. Fontos, hogy léguti fertőzések esetén, tehát nátha, köhögés, torokájás esetén gyorsíthatjuk a gyógyulási folyamatot azzal, hogy hideg, sós párát csinálunk a szobába főleg éjszakára. Ezt a legkönnyebben úgy lehet kivitelezni, hogy egy kis fazékba 3-4 dl vizet felmelegítetek kicsit, de csak annyira, hogy a só (3-4 evőkanál) feloldódjon benne, majd visszahűtitek, és egy rossz törölközőt vagy lepedőt átitattok ezzel a hidegvizes-sós oldattal és a kiságyra terítitek, vagy egy széktámlára minél közelebb a fejhez, hogy ezt a sós párát lélegezze be a beteg egész éjjel.  Ne a fűtőtestre tegyétek, mert úgy felmelegszik, és nem lesz olyan a hatás, illetve ha a fejtől messze kerül, akkor sem lesz kifejezett a hatás. Ezt minden éjjelre javasolt megismételni főleg akkor, ha szárazköhögést tapasztaltok, illetve ez a módszer jelentősen csökkentheti a croup-os vagy asztmás gyermekek éjszakai köhögési rohamait is (A bútor védelmében érdemes egy zacskót a teríteni a törölköző alá, hogy ne tegyen kárt a só - tapasztalatból mondom :D )
Remélem, hogy tudtam pár hasznos információval szolgálni, és hogy elkerül Titeket a nátha! :D

Ambachné Hunyadi Rita - védőnő, ibclc szoptatási szaktanácsadó

A nátha kezelésével kapcsolatban korszerű, hasznos információkkal teli összefoglalót találtok a novakhunor.hu-n: Nátha gyerekeknél: mit és hogyan használjunk?

7 apró trükk a sikeres fogyáshoz

2014.08.29. 23:17

Te is azok közé tartozol, akik új évkor mindig új lendülettel állnak neki, hogy megreformálják az életmódjukat? Aztán a napok múlásával csökken, majd teljesen elfogy a lelkesedésed és marad minden a régiben. Ha igen, itt találhatsz pár apró trükköt, ami segíthet a tartós és sikeres fogyás elérésében:
21 napos tavaszi kihívás - hogy újra jól érezd magad a bőrödben

2018.03.19. 10:53

Tarts Velünk a következő 21 napban, hogy felfrissítsd a tested-lelkedet a téli szürkeség után! Tudom, ha kinézünk az ablakon még nem annyira a tavaszi megújulás jut senkinek sem az eszébe, de nem hagyjuk, hogy ez kedvünket szegje, és a kihívás végére csak megjön az igazi tavasz is :-) Vágj bele!
5 tipp lelki egészségünk megújításához

2018.02.15. 11:45

Tavasszal általában a legtöbbünkben megérik a tisztulási, "újjászületési vágy". Ha felszedtünk néhány kilót a téli hónapok alatt, elindul testünk formálása. Tőlünk már megszokhattátok, hogy mindamellett, hogy ezeket a dolgokat is fontosnak tartjuk, nem feledkezünk meg arról - és Benneteket is erre biztatunk - hogy a testünk mellett figyeljünk oda lelki, szellemi egészségünk megőrzésére, feltöltésére, tisztán tartására is. A mai cikkünkben ahhoz adok ötleteket, hogyan tudjunk lelkünket is megújítani a testünkkel egyetemben, kihasználva a tavasz frissítő erejét.
21 napos tavaszi kihívás - 19. nap: teaidő

2018.04.05. 16:24

Szombat a kihívásos napokon a finomságok ideje. A mai napra egy kis teázást tervezünk be. :-)
Avokádós citrussaláta

Avokádós citrussaláta

Ilyenkor télen a citrusos saláták az egyik kedvenceim - mint például ez. Nálunk a karácsonyi menüben is szerepet kap ez a recept.

Gyömbértea

Gyömbértea

Az ünnepek után se engedd, hogy lelombozzanak a hideg, borús, szürke hétköznapok! Tedd fel magadnak a kérdést, mi az, ami jól esne ilyenkor? Mit szólnátok például egy gyömbérteához?

Répás-mogyorós szendvicskrém

Répás-mogyorós szendvicskrém

A téli hazai idény zöldségek egyike a sárgarépa, ami szerencsére igen sokrétűen felhasználható. Íme egy újabb ötlet - a vasárnapi húslevesen túl. Most épp szendvicskrémet készítettem belőle.