Te is a Derült égből várod?
2015.02.08 Krediesz
Jártomban-keltembe ahogy beszélgetek az emberekkel azt tapasztalom, hogy még nem ivódott be a köztudatba, hogy a nyári időszakon kívül mindenkinek szükség volna a D-vitamin kiegészítésre, és hogy a megfázásos időszakban különösen fontos lenne erre figyelnünk. Ezért úgy gondoltam, megérdemel ez a téma egy külön bejegyzést. Íme:

dvitamin-krediesz640

A D-vitamin hiány nagy egészségügyi problémákat okozhat. Hazánkban is felismerték ezt a szakemberek, és összefogásuknak köszönhetően a 2012- es „Hazai konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében” című állásfoglalás alapján a referencia értéket tízszeresére emelték a különböző életkorokban.

A késő ősztől kora tavaszig terjedő időszakban a napsugárzás nem elegendő a szükséges mennyiségű D3-vitamin termeléséhez. Magyarországi étrend mellett a szükséges D-vitamin bevitele csak táplálkozással, étrendváltoztatással nem lehetséges!
A D-vitaminhiány megelőzéséhez szükséges D3-vitaminpótlást szájon át bevehető, pontosan meghatározható mennyiségű D3-vitamint tartalmazó készítményekkel kell megoldani.

A D-vitaminnak különösen fontos szerepe van az influenza szezonban is. Igazolt tény, hogy a megfelelő D-vitamin ellátottság segít a fertőzések megelőzésében.

Kinek, mennyit?

Korcsoport

Egy napra javasolt dózis

Biztonságosan bevihető mennyiség egy napra eső felső határa

Csecsemők

400-1000 NE

1000 NE

Gyermekek (1-6 év)

600-1000 NE

2000 NE

Gyermekek (6 év felett)

600-1000 NE

2000 NE

Serdülők

800-1000 NE

4000 NE

Felnőttek

1500-2000 NE

4000 NE

Elhízott felnőttek

3000-4000 NE

4000 NE

Várandós nők

1500-2000 NE

4000 NE

Egy kis statisztika
"Magyarországon a felnőttek 94 százaléka D-vitamin-hiányos, 21 százalékuk pedig nagyon súlyos D-vitamin-hiányban szenved. A gyerekek adatai jobbak: kétharmaduknak van D-vitamin-hiánya, és mindössze 5 százalékuké igensúlyos mértékű. Mindez azt jelenti, hogy 2 millió felnőtt és százezer gyerek van a legsúlyosabbnak tekintett D-vitamin-hiányos állapotban." - olvasható a Semmelweis Médiasarok egy cikkében.

D-vitamin hiány esetén:
Számos betegséget: rachitis, csontritkulás, csontlágyulás, csonttörés, cukorbetegség, rosszindulatú daganatok, autoimmun-, szív-és érrendszeri-, központi idegrendszer megbetegedések, fertőzéseket, számos bőrbetegséget hoztak kapcsolatba a D-vitamin hiánnyal, amelyekben különösen szükségessé válhat a D-vitamin kiegészítés.

A súlyos D-vitamin-hiány a halálozás kockázatát 50 százalékkal növeli a súlyos és krónikus betegeknél, ezért nagyon fontos lenne minden pl. rákos vagy kardiovaszkuláris betegségben szenvedő beteg D-vitamin szintjét normalizálni a kezelés mellett.

2014-ben elkészültek olyan nemzetközi összesítő elemzések, amelyek igazolták, hogy a súlyos D-vitamin-hiányos állapot a halálozás kockázatát 50 százalékkal növeli. Az enyhe hiánynál ez az arány 10-14 százalék. Tumor esetében kétszeres a halálozási esély abban az esetben, ha a beteg nem kap D-vitamint és ezért hiányállapotban is szenved. A kardiovaszkuláris betegségek (infarktus, agyvérzés, érelmeszesedés) esetében kiderült, hogy még jobban csökkenti a halálozás kockázatát a D-vitamin-kúra, mint a tumorok esetében. Ezen kívül a cukorbetegség, a sclerosis multiplex és autoimmun betegségek esetében is jelentősen növeli a túlélést. A vesebetegségekben is a D-vitamin-hiány kockázata fokozott, ezért a megfelelő D-vitamin-pótlás itt is kiemelt jelentőségű!

D-vitamin és a nők
A női egészség fontos része minden életszakaszban a megfelelő D-vitamin-ellátottság.

  • A D-vitamin hiány nagy valószínűséggel előnytelenül befolyásolja a termékenységet, így ha babát tervezünk, mindenképp fordítsunk figyelmet a megfelelő D-vitamin ellátottságra!
  • Várandósság alatt nagy a D-vitamin-hiány kockázata. Az ideális D-vitamin-szint fenntartásához legalább napi 2000 NE D3-vitamin bevitele javasolt. A nagy adag D-vitaminnal történő egyszeri pótlás – élettani adatok alapján – jelenleg terhességben nem javasolható.
  • PCO-szindrómában a D-vitamin-szint normalizálása feltétlenül ügyeljünk.
  • Menopauzát követően a D-vitamin megfelelő pótlása mind a csontok egészsége, mind az emlőtumor  kockázatának csökkentése szempontjából kiemelt jelentőségű

A D-vitaminról
A D-vitamin a szteroid hormonok családjába tartozó vitamin és ugyanakkor aktív hormon, amely zsírban oldódik és hővel szemben ellenálló. A napfény ultraibolya (UV) komponensének hatására az emberi szervezetben is képződik a bőrben.

A D-vitaminnak két fajtáját különböztetjük meg:
- D2-vitamint(ergokalciferol): a táplálékkal vesszük fel.
- D3-vitamin (kolekalciferol), amely a bőrben napfény vagy mesterséges besugárzás hatására keletkezik az előanyagából (a 7-dehidrokoleszterinből), illetve a táplálékkal jut be a szervezetbe.

Az állati eredetű élelmiszerek D3- és D2-vitamint, a növényi eredetűek D2-vitamint tartalmaznak.

A D3-vitaminképzését sok tényező befolyásolja, például:
- életkor (az életkorral előrehaladtával jelentősen csökken)
- bőrszín (fekete bőrszínűeknél 5-10x több napsugárzásra van szükség)
- évszak, napszak
- szabadban töltött idő
- légköri szennyeződés
- fedetlen bőrfelület
- árnyékolás ...stb.

Tíz-tizenöt perces, az arcot, végtagokat, vagy a hátat érő, nyári, nappali (10 és 15 óra közötti) napfény elegendő az optimális D.vitamin szérumszint kialakulásához. A mi égövünkön a reggeli és délutáni, a késő őszi, téli és kora tavaszi napsugárzás D3.vitamin képző hatása elenyésző.
A szoláriumok által kibocsátott UV-A sugárzás nem alkalmas D3-vitamin képzésére.

A D-vitamin feladatai:
- a vér kalcium- és foszforszintjének szabályozása, az egészséges csontozat és fogazat fenntartása az egyik alapvető feladata
- segíti a kalcium és a foszfor felszívódását, közvetlenül befolyásolja a csontképződést
- szabályozza a sejtek növekedését
- hatással van az immunfunkciókra
-  az inzulin és a vérnyomás szabályozásában közreműködő enzim, a renin termelését és az endokrin működést is befolyásolja
- segít a fertőzések megelőzésében

D-vitamin a táplálékokban
A D-vitamin fő táplálkozási forrásai közé tartoznak a zsíros halak, a halak mája, a halmáj olaj, a tojássárgája, valamint a D-vitaminnal dúsított élelmiszerek: például a gabonakészítmények, tejkészítmények, vagy egyes margarinok.

A kiegészsítésről
A D-vitamin pótlására a D3-vitamin előnyösebb,mint a D2-vitamin.
Hosszú felezési ideje miatt a D-vitamin-pótlása nemcsak napi adagolással oldható meg, hanem heti–havi adással is biztosítható.
A D-vitamint tartalmazó étrendkiegészítők egy vagy több ásványi anyaggal (pl.kalciummal, magnéziummal), vitaminnal (pl.A-vitaminnal) vagy egyéb anyaggal (pl. taurin) kombinálva jelentek meg a piacon. Választhatunk tablettát, kapszulát, rágótablettát, pezsgőtablettát, cseppet és különböző D-vitamin dózisú étrend-kiegészítőket. Egészséges ember számára a legtöbb étrend-kiegészítő a felhasználási előírások követése mellett önmagában nem jelent nagy kockázatot, de a nagy dózisú D-vitamin készítmények csak receptre válthatók ki.

Ha étrend-kiegészítőt hívunk segítségül a betegség elkerülésére, mindig megbízható, leinfirmálható, pontosan meghatározott dózisú, jó minőségű terméket válasszunk.

A lényeg
Ősztől kora tavaszig szükséges D-vitamint fogyasztani tabletta vagy cseppek formájában, táplálékkal ugyanis szinte lehetetlen az ajánlott napi mennyiséget bevinni a szervezetbe - és ne is a Derült égből várjuk... :-)

Jó egészséget Mindenkinek!

Mariann, kép Netti

Források:
Hazai konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében
MDOSZ - Táplálkozás Akadémia 2014. március
MDOSZ - Táplálkozás Akadémia 2012. március
Semmelweis Médiasarok - A gyógyulási esély összefügg a D-vitaminszinttel

A tartós fogyás titka

2017.10.28. 08:33

A sikeres és tartós fogyás egyik kulcsa a megfelelő mentális felkészülés. Érdemes végiggondolni, hogyan jutottunk el a mostani problémáig, mi az amivel fenntartjuk a jelenlegi állapotot és mi az, ami hátráltat bennünket, hogy elérjük a célunkat. Gyakran előfordul, hogy az elhízás hátterében nemcsak táplálkozási- és életmódbeli problémák vannak, hanem lelkünk gubancai is meghúzódnak a háttérben. Nem kell feltétlenül valami óriási traumára gondolni, sokszor teljesen "hétköznapi" problémákról van szó. Hogy mikről is? Ezekből gyűjtöttem össze egy csokorra valót a mai napra Nektek.
Amikor a bolognai újjászületik

2015.07.01. 00:20

Kedves kicsi fiam mostanság rákapott arra, hogy nem eszi meg ugyanazt az ételt másnap, mégha előtte nap szívesen fogyasztotta is, így megdőlni látszik az eddig megszokott 2 napra főzök project. Ehelyett most azt vetettem be, hogy a megmaradt ételből kis fantáziával és időráfordítással új ételeket kreálok, ami ugyan hasonló az alap miatt, de mégsem ugyanaz. Ezen maradék újrahasznosítós ötleteimet tervezem összegyűjteni az “Amikor a … újjászületik” bejegyzésekben, melynek most első részében a bolognai alap szósz lesz a főszereplő.
Ha unod a banánt...

2015.03.15. 18:21

...variációk gyümölcsökre tavasz elején is.
10+1 ötlet a téli vitaminpótláshoz

2015.01.23. 21:08

Megfelelő táplálkozással sokat tehetünk egészségünk megőrzésének érdekében a téli hónapokban is. Összeszedtem pár gyakorlatias táplálkozási tanácsot ennek megvalósításához:
Sajtos sütőtökleves

Sajtos sütőtökleves

A sütőtöklevest a legtöbben édesen készítik krémleves formájában. Az én egyik kedvencem ez a sajtos verzió, próbáljátok ki a sütőtököt ilyen formában is!

Rita BBQ-s csirkéje

Rita BBQ-s csirkéje

Ezt készítettem, amikor Mariannékat vártuk vendégségbe. Sikert aratott, így gondoltunk Rátok is, hátha van kedvetek kipróbálni Nektek is ezt a receptet:

Dióskevert

Dióskevert

Ez a nagymamám egyik hagyományos receptje - kissé reformosított formában. Gyors, egyszerű és finom :-)