Te is a Derült égből várod?
2015.02.08 Krediesz
Jártomban-keltembe ahogy beszélgetek az emberekkel azt tapasztalom, hogy még nem ivódott be a köztudatba, hogy a nyári időszakon kívül mindenkinek szükség volna a D-vitamin kiegészítésre, és hogy a megfázásos időszakban különösen fontos lenne erre figyelnünk. Ezért úgy gondoltam, megérdemel ez a téma egy külön bejegyzést. Íme:

dvitamin-krediesz640

A D-vitamin hiány nagy egészségügyi problémákat okozhat. Hazánkban is felismerték ezt a szakemberek, és összefogásuknak köszönhetően a 2012- es „Hazai konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében” című állásfoglalás alapján a referencia értéket tízszeresére emelték a különböző életkorokban.

A késő ősztől kora tavaszig terjedő időszakban a napsugárzás nem elegendő a szükséges mennyiségű D3-vitamin termeléséhez. Magyarországi étrend mellett a szükséges D-vitamin bevitele csak táplálkozással, étrendváltoztatással nem lehetséges!
A D-vitaminhiány megelőzéséhez szükséges D3-vitaminpótlást szájon át bevehető, pontosan meghatározható mennyiségű D3-vitamint tartalmazó készítményekkel kell megoldani.

A D-vitaminnak különösen fontos szerepe van az influenza szezonban is. Igazolt tény, hogy a megfelelő D-vitamin ellátottság segít a fertőzések megelőzésében.

Kinek, mennyit?

Korcsoport

Egy napra javasolt dózis

Biztonságosan bevihető mennyiség egy napra eső felső határa

Csecsemők

400-1000 NE

1000 NE

Gyermekek (1-6 év)

600-1000 NE

2000 NE

Gyermekek (6 év felett)

600-1000 NE

2000 NE

Serdülők

800-1000 NE

4000 NE

Felnőttek

1500-2000 NE

4000 NE

Elhízott felnőttek

3000-4000 NE

4000 NE

Várandós nők

1500-2000 NE

4000 NE

Egy kis statisztika
"Magyarországon a felnőttek 94 százaléka D-vitamin-hiányos, 21 százalékuk pedig nagyon súlyos D-vitamin-hiányban szenved. A gyerekek adatai jobbak: kétharmaduknak van D-vitamin-hiánya, és mindössze 5 százalékuké igensúlyos mértékű. Mindez azt jelenti, hogy 2 millió felnőtt és százezer gyerek van a legsúlyosabbnak tekintett D-vitamin-hiányos állapotban." - olvasható a Semmelweis Médiasarok egy cikkében.

D-vitamin hiány esetén:
Számos betegséget: rachitis, csontritkulás, csontlágyulás, csonttörés, cukorbetegség, rosszindulatú daganatok, autoimmun-, szív-és érrendszeri-, központi idegrendszer megbetegedések, fertőzéseket, számos bőrbetegséget hoztak kapcsolatba a D-vitamin hiánnyal, amelyekben különösen szükségessé válhat a D-vitamin kiegészítés.

A súlyos D-vitamin-hiány a halálozás kockázatát 50 százalékkal növeli a súlyos és krónikus betegeknél, ezért nagyon fontos lenne minden pl. rákos vagy kardiovaszkuláris betegségben szenvedő beteg D-vitamin szintjét normalizálni a kezelés mellett.

2014-ben elkészültek olyan nemzetközi összesítő elemzések, amelyek igazolták, hogy a súlyos D-vitamin-hiányos állapot a halálozás kockázatát 50 százalékkal növeli. Az enyhe hiánynál ez az arány 10-14 százalék. Tumor esetében kétszeres a halálozási esély abban az esetben, ha a beteg nem kap D-vitamint és ezért hiányállapotban is szenved. A kardiovaszkuláris betegségek (infarktus, agyvérzés, érelmeszesedés) esetében kiderült, hogy még jobban csökkenti a halálozás kockázatát a D-vitamin-kúra, mint a tumorok esetében. Ezen kívül a cukorbetegség, a sclerosis multiplex és autoimmun betegségek esetében is jelentősen növeli a túlélést. A vesebetegségekben is a D-vitamin-hiány kockázata fokozott, ezért a megfelelő D-vitamin-pótlás itt is kiemelt jelentőségű!

D-vitamin és a nők
A női egészség fontos része minden életszakaszban a megfelelő D-vitamin-ellátottság.

  • A D-vitamin hiány nagy valószínűséggel előnytelenül befolyásolja a termékenységet, így ha babát tervezünk, mindenképp fordítsunk figyelmet a megfelelő D-vitamin ellátottságra!
  • Várandósság alatt nagy a D-vitamin-hiány kockázata. Az ideális D-vitamin-szint fenntartásához legalább napi 2000 NE D3-vitamin bevitele javasolt. A nagy adag D-vitaminnal történő egyszeri pótlás – élettani adatok alapján – jelenleg terhességben nem javasolható.
  • PCO-szindrómában a D-vitamin-szint normalizálása feltétlenül ügyeljünk.
  • Menopauzát követően a D-vitamin megfelelő pótlása mind a csontok egészsége, mind az emlőtumor  kockázatának csökkentése szempontjából kiemelt jelentőségű

A D-vitaminról
A D-vitamin a szteroid hormonok családjába tartozó vitamin és ugyanakkor aktív hormon, amely zsírban oldódik és hővel szemben ellenálló. A napfény ultraibolya (UV) komponensének hatására az emberi szervezetben is képződik a bőrben.

A D-vitaminnak két fajtáját különböztetjük meg:
- D2-vitamint(ergokalciferol): a táplálékkal vesszük fel.
- D3-vitamin (kolekalciferol), amely a bőrben napfény vagy mesterséges besugárzás hatására keletkezik az előanyagából (a 7-dehidrokoleszterinből), illetve a táplálékkal jut be a szervezetbe.

Az állati eredetű élelmiszerek D3- és D2-vitamint, a növényi eredetűek D2-vitamint tartalmaznak.

A D3-vitaminképzését sok tényező befolyásolja, például:
- életkor (az életkorral előrehaladtával jelentősen csökken)
- bőrszín (fekete bőrszínűeknél 5-10x több napsugárzásra van szükség)
- évszak, napszak
- szabadban töltött idő
- légköri szennyeződés
- fedetlen bőrfelület
- árnyékolás ...stb.

Tíz-tizenöt perces, az arcot, végtagokat, vagy a hátat érő, nyári, nappali (10 és 15 óra közötti) napfény elegendő az optimális D.vitamin szérumszint kialakulásához. A mi égövünkön a reggeli és délutáni, a késő őszi, téli és kora tavaszi napsugárzás D3.vitamin képző hatása elenyésző.
A szoláriumok által kibocsátott UV-A sugárzás nem alkalmas D3-vitamin képzésére.

A D-vitamin feladatai:
- a vér kalcium- és foszforszintjének szabályozása, az egészséges csontozat és fogazat fenntartása az egyik alapvető feladata
- segíti a kalcium és a foszfor felszívódását, közvetlenül befolyásolja a csontképződést
- szabályozza a sejtek növekedését
- hatással van az immunfunkciókra
-  az inzulin és a vérnyomás szabályozásában közreműködő enzim, a renin termelését és az endokrin működést is befolyásolja
- segít a fertőzések megelőzésében

D-vitamin a táplálékokban
A D-vitamin fő táplálkozási forrásai közé tartoznak a zsíros halak, a halak mája, a halmáj olaj, a tojássárgája, valamint a D-vitaminnal dúsított élelmiszerek: például a gabonakészítmények, tejkészítmények, vagy egyes margarinok.

A kiegészsítésről
A D-vitamin pótlására a D3-vitamin előnyösebb,mint a D2-vitamin.
Hosszú felezési ideje miatt a D-vitamin-pótlása nemcsak napi adagolással oldható meg, hanem heti–havi adással is biztosítható.
A D-vitamint tartalmazó étrendkiegészítők egy vagy több ásványi anyaggal (pl.kalciummal, magnéziummal), vitaminnal (pl.A-vitaminnal) vagy egyéb anyaggal (pl. taurin) kombinálva jelentek meg a piacon. Választhatunk tablettát, kapszulát, rágótablettát, pezsgőtablettát, cseppet és különböző D-vitamin dózisú étrend-kiegészítőket. Egészséges ember számára a legtöbb étrend-kiegészítő a felhasználási előírások követése mellett önmagában nem jelent nagy kockázatot, de a nagy dózisú D-vitamin készítmények csak receptre válthatók ki.

Ha étrend-kiegészítőt hívunk segítségül a betegség elkerülésére, mindig megbízható, leinfirmálható, pontosan meghatározott dózisú, jó minőségű terméket válasszunk.

A lényeg
Ősztől kora tavaszig szükséges D-vitamint fogyasztani tabletta vagy cseppek formájában, táplálékkal ugyanis szinte lehetetlen az ajánlott napi mennyiséget bevinni a szervezetbe - és ne is a Derült égből várjuk... :-)

Jó egészséget Mindenkinek!

Mariann, kép Netti

Források:
Hazai konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében
MDOSZ - Táplálkozás Akadémia 2014. március
MDOSZ - Táplálkozás Akadémia 2012. március
Semmelweis Médiasarok - A gyógyulási esély összefügg a D-vitaminszinttel

7 apró trükk a sikeres fogyáshoz

2014.08.29. 23:17

Te is azok közé tartozol, akik új évkor mindig új lendülettel állnak neki, hogy megreformálják az életmódjukat? Aztán a napok múlásával csökken, majd teljesen elfogy a lelkesedésed és marad minden a régiben. Ha igen, itt találhatsz pár apró trükköt, ami segíthet a tartós és sikeres fogyás elérésében:
21 napos tavaszi kihívás - hogy újra jól érezd magad a bőrödben

2018.03.19. 10:53

Tarts Velünk a következő 21 napban, hogy felfrissítsd a tested-lelkedet a téli szürkeség után! Tudom, ha kinézünk az ablakon még nem annyira a tavaszi megújulás jut senkinek sem az eszébe, de nem hagyjuk, hogy ez kedvünket szegje, és a kihívás végére csak megjön az igazi tavasz is :-) Vágj bele!
5 tipp lelki egészségünk megújításához

2018.02.15. 11:45

Tavasszal általában a legtöbbünkben megérik a tisztulási, "újjászületési vágy". Ha felszedtünk néhány kilót a téli hónapok alatt, elindul testünk formálása. Tőlünk már megszokhattátok, hogy mindamellett, hogy ezeket a dolgokat is fontosnak tartjuk, nem feledkezünk meg arról - és Benneteket is erre biztatunk - hogy a testünk mellett figyeljünk oda lelki, szellemi egészségünk megőrzésére, feltöltésére, tisztán tartására is. A mai cikkünkben ahhoz adok ötleteket, hogyan tudjunk lelkünket is megújítani a testünkkel egyetemben, kihasználva a tavasz frissítő erejét.
10+1 egyszerű ötlet a tavaszi megújuláshoz

2018.02.15. 10:58

A természet jó példát mutat minden esztendőben arra, hogy hogyan kell újra és újra megújulni, megszépülni. A tavaszi időszak nekünk is jó alkalom arra, hogy kövessük példáját. Érdemes hangsúlyt fektetnünk a megelőzésre és nem csak akkor odafigyelni magunkra, amikor már konkrét baj van! A mai írásunkban összegyűjtöttünk pár egyszerű tippet a tavaszi megújuláshoz.
Avokádós citrussaláta

Avokádós citrussaláta

Ilyenkor télen a citrusos saláták az egyik kedvenceim - mint például ez. Nálunk a karácsonyi menüben is szerepet kap ez a recept.

Gyömbértea

Gyömbértea

Az ünnepek után se engedd, hogy lelombozzanak a hideg, borús, szürke hétköznapok! Tedd fel magadnak a kérdést, mi az, ami jól esne ilyenkor? Mit szólnátok például egy gyömbérteához?

Répás-mogyorós szendvicskrém

Répás-mogyorós szendvicskrém

A téli hazai idény zöldségek egyike a sárgarépa, ami szerencsére igen sokrétűen felhasználható. Íme egy újabb ötlet - a vasárnapi húslevesen túl. Most épp szendvicskrémet készítettem belőle.