Legyél Te is kincsvadász!
2015.06.16 Krediesz
Gyerkőcökkel - vagy nélkülük is - szinte mindig jó program a kirándulás. Hazánk szerencsére bővelekedik szebbnél-szebb helyekben, melyeket érdemes felkeresni. Ha nem tudjátok merre/hogyan induljatok neki, van egy jó ötletem, ami kicsiknek és nagyoknak egyaránt remek szórakozást nyújt. Én 2009 nyarán, Erdélyben, a Torjai Büdös-barlangnál ismerkedtem meg a kincsvadászattal.

geocaching-krediesz1-640

Az első geoládánk Erdélyben a Torjai Büdös-barlangnál

Azóta is – sajnos kisebb kihagyásokkal, de nem csökkenő lelkesedéssel – mindig visszatalálunk hozzá. Szerencsére Levi is elég nagy már, hogy könnyebb utakat bevállaljunk együtt. Hogy mi is ez? “Szép nevén”: geocachnig vagy geoládázásnak is szokás emlegetni. Aki esetleg nem ismeri ezt a remek elfoglaltságot, annak jó szívvel ajánljuk figyelmébe. Ebből az írásunkból sok hasznos dolgot megtudhattok róla.

A legelső ládát Dave Ulmer rejtette el az Egyesült Államokban 2000. május 3-án. Azóta már szerte a világon terjed a kincskereső kedv. Hazánkban is több ezer “kincses láda” van elrejtve az ország számos pontján (szám szerint jelenleg 4016 darab), mely szépen bemutatja az adott nevezetességet, vagy amiért épp létrehozták. A ládákhoz a geocaching.hu weboldalon találhatunk részletes leírást és a megtaláláshoz szükséges GPS-koordinátákat. A gyakorlatban – hagyományos láda esetén – ez úgy néz ki, hogy az adott koordinátán találunk elrejtve egy kis dobozt, általában ételtároló műanyag doboz, amiben kis ajándékok vannak. Időnként rálelhetünk igazi szép kincses ládákra is, mint például a Szépalma kincse:

geocaching-krediesz3-640

Ha megtaláltuk a ládát, egyet elvihetünk a benne rejlő apróságok közül, és illik helyette ott hagyni egy másikat cserébe. Általában kis figurák, képeslapok, apró kedves tárgyak vannak benne. Olyat tegyünk bele, aminek mi magunk is örülnénk, valamint fontos, hogy ne tegyünk bele se romlandó, se ehető, se illatos kincset, nehogy egy állat kitúrja és tönkretegye a ládát miatta. A dobozban az ajándékok mellett van egy kis füzet, ami tartalmazza a jelszót. Ebbe a füzetbe beírhatjuk, hogy mikor/kik találtuk meg a ládát, írhatunk üzenetet, majd a weboldalon is bejelenthetjük a megtalálást a jelszó segítségével. A jól visszazárt dobozt utána rejtsük vissza oda, ahol megtaláltuk, ügyelve a megfelelő, alapos takarásra (ahogy találtuk).

Hogyan válasszuk ki a megfelelelő célpontot?
Amikor célpontot választunk az oldalon, szerencsére a keresési feltételeknél számos szempontra tudunk szűrni, így mindenki válogathat kedvéhez, lehetőségeihez mérten:

 • történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 • szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 • különleges látványosság, helyszín?
 • speciális koordináta-érték vagy magasság?
 • vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 • település belterületén van a láda?
 • van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 • nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 • ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 • hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 • megközelíthető-e autóval/tömegközlekedéssel néhány száz méteren belül?
 • a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 • babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 • kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 • igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános/bogáncsos)?
 • a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 • sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 • jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 • szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 • el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 • GPS nélkül is érdemes megkeresni

Érdemes megnézegetni a képeket, amik szintén segítségünkre lehetnek a megtalálásban. Én azt is mindig megfigyelem, hogy mikor volt az utolsó megtalálás, és beleszoktam olvasni a megtalálók hozzászólásaiba is, mert azok is tartalmazhatnak értékes információkat.

Mi az értelme ennek az egésznek?

Én többek közt azért szeretem, mert célt ad a túrázásnak. Segítségével számos olyan helyet, dolgot megismerhetünk, ahova ezek nélkül nem jutottunk volna el, nem tudnánk róla. Én az egyik legjobban a különleges fákat bemutató ládákat szeretem, mint például a Pálihálási mamut nyomában vagy a Dörgicsei Öreg Thölgy.

geocaching-krediesz640

Segít megismerni a környezetedet is, vagy ha pl. nyaralni megyünk valahova, akkor rögtön rákeresek, van-e a környéken geoláda, mit érdemes arrafelé megnézni. Hétvégi családi programnak is ideális!

Multik, virtuális ládák és utazó bogarak
A hagyományos ládák mellett léteznek még multiládák, ahol több pontot kell megtalálni, míg eljutunk a célpontig. Vannak még városi ládák is, ahol nincs konkrét láda – mert pl. forgalmas helyen van és nagy valószínűséggel lába kélne – és ilyenkor más formában kell keresni a megtalálandó jelszót (pl. felirat, házszám…stb)

Egyes ládákban időnként megbújnak utazó bogarak, úgynevezett Travel Bug. Ezek 6 jegyű azonosítóval ellátott apró tárgyak, amelyek valamely céllal utazgatnak szerte a világban, ládáról ládára szállva (pl. Veszprémből Varsóba). A konkrét céljuk a nemzetközi oldalon kérdezhető le.

Kiknek ajánlott?
A geoládázás a felnőtteket is lázba hozza, hát még a gyerekeket! Szerencsére arra is van lehetőség – ahogy a fenti pontok közt is láthattátok – hogy olyan célpontot válasszunk például, ami babakocsival is megközelíthető, vagy kisgyerekekkel és nagyszülőkkel is elérhető helyen legyen.

geocaching-krediesz2-640

A kis kincsvadász – Levi első geoládázása. Imádta! :-)

Mindenkinek csak ajánlani tudom! :-)

Jó szórakozást!

Mariann

A tartós fogyás titka

2017.10.28. 08:33

A sikeres és tartós fogyás egyik kulcsa a megfelelő mentális felkészülés. Érdemes végiggondolni, hogyan jutottunk el a mostani problémáig, mi az amivel fenntartjuk a jelenlegi állapotot és mi az, ami hátráltat bennünket, hogy elérjük a célunkat. Gyakran előfordul, hogy az elhízás hátterében nemcsak táplálkozási- és életmódbeli problémák vannak, hanem lelkünk gubancai is meghúzódnak a háttérben. Nem kell feltétlenül valami óriási traumára gondolni, sokszor teljesen "hétköznapi" problémákról van szó. Hogy mikről is? Ezekből gyűjtöttem össze egy csokorra valót a mai napra Nektek.
Amikor a bolognai újjászületik

2015.07.01. 00:20

Kedves kicsi fiam mostanság rákapott arra, hogy nem eszi meg ugyanazt az ételt másnap, mégha előtte nap szívesen fogyasztotta is, így megdőlni látszik az eddig megszokott 2 napra főzök project. Ehelyett most azt vetettem be, hogy a megmaradt ételből kis fantáziával és időráfordítással új ételeket kreálok, ami ugyan hasonló az alap miatt, de mégsem ugyanaz. Ezen maradék újrahasznosítós ötleteimet tervezem összegyűjteni az “Amikor a … újjászületik” bejegyzésekben, melynek most első részében a bolognai alap szósz lesz a főszereplő.
Ha unod a banánt...

2015.03.15. 18:21

...variációk gyümölcsökre tavasz elején is.
Te is a Derült égből várod?

2015.02.08. 14:59

Jártomban-keltembe ahogy beszélgetek az emberekkel azt tapasztalom, hogy még nem ivódott be a köztudatba, hogy a nyári időszakon kívül mindenkinek szükség volna a D-vitamin kiegészítésre, és hogy a megfázásos időszakban különösen fontos lenne erre figyelnünk. Ezért úgy gondoltam, megérdemel ez a téma egy külön bejegyzést. Íme:
Sajtos sütőtökleves

Sajtos sütőtökleves

A sütőtöklevest a legtöbben édesen készítik krémleves formájában. Az én egyik kedvencem ez a sajtos verzió, próbáljátok ki a sütőtököt ilyen formában is!

Rita BBQ-s csirkéje

Rita BBQ-s csirkéje

Ezt készítettem, amikor Mariannékat vártuk vendégségbe. Sikert aratott, így gondoltunk Rátok is, hátha van kedvetek kipróbálni Nektek is ezt a receptet:

Dióskevert

Dióskevert

Ez a nagymamám egyik hagyományos receptje - kissé reformosított formában. Gyors, egyszerű és finom :-)