Miről dalod a magyar mandala, azaz a Mag Dala?
2015.02.02 Krediesz
Mostanában egyre nagyobb kedvel fordulok a különböző kreatív tevékenységek felé. Nemsokára megvalósul egy régóta dédelgetett tervem: idén februártól részt veszek Németh Lívia mandalafestő tanfolyamán. Ha érdekel a mandalák varázslatos világa, a mai bejegyzésünből sok érdekes dolgot olvashattok róla - Líviát részletesen kifaggattam a témáról. Tudtátok például, hogy a mandala nemcsak a keleti kultúrában létezik? :-)

mandala_kepek_001

Mit is jelent pontosan a mandala?
A mandala szó, az ősi indiai szent nyelvből, a szanszkrítből származik. Jelentése: kör, ív, körszelet, korong. Eredetét tekintve leginkább a buddhista tibeti és indiai kultúrához köthető, ahol ma is, évezredek óta használják meditációs technikákhoz, gyakorlatokhoz. A mandala ennek megfelelően egy kör alakú területet jelent, középponttal és annak kiáradásával.

mandala_kepek_002

Mit jelképez a mandala?
A pont a kiindulás, az univerzum kezdete, amelyből kifejlődik, kialakul az egész. Ezt ma úgy mondjuk, kerek a világ, vagyis minden klappol, minden szép és jó. A mandalák ezt a tökéletességet, kerek egészet adják a készítőjének, a tulajdonosának. Ugyan a mandala nem mindig kör alakú, de mindig rendelkezik egy középponttal és annak kiáradásával.

mandala_kepek_003

Mesélnél egy kicsit a magyar mandalákról?
A magyar nyelvben korábban igen találóan magdalának nevezték ezeket az ősi képeket, motívumokat, amelyek szoros összefüggést mutatnak a régi rovásírással is Hogy miről dalol a "Magdala"? Adja az ütemet, a ritmust. Cselekvésre hív! Segítségével ráébredhetünk magyarságunk jelentőségére, tudásunkra, motívumaink használatára, és rovás írásunk ismeretének fontosságára. Sokan sokféleképpen megfogalmazták a mandalák titkát, például mint kapunyitók, fényhozók, lélekemelők. De beszélhetnénk az ősi, tojásfestő hagyományokról is, amikor ugyancsak mandalát készítünk a legősibb írásjelek segítségével.

Az őseink különös, szakrális jelentőséget tulajdonítottak ezeknek a motívumoknak. A mandala tanította meg az embert, honnan jött, hol vannak a gyökerei. A mag dala az öntudatra ébredést jelenti. Szeretném, ha sok mai ember is meghallaná ezt a dalt!

mandala_kepek_004

Miért jó mandalát festeni?
A mandala a világmindenség kicsinyített mása. Legfontosabb jellemzője a REND. A rendszerbe festett színek, formák növelik az energiaszintet, ezért képesek a környezetükben élőket harmonizálni, és ezzel beindítani az öngyógyító erőket.
A mandalák, legyen az magyar, tibeti vagy indiai, olyan energiákat adnak, amelyek segítséghetnek a hétköznapokban. Szakrális jelentőségük elvitathatatlan. Feltöltenek, energetizálnak, mozgásba, lendületbe hoznak. Az alkotás folyamata már önmagában egy meditációs folyamat. Készítésük közben felkutathatjuk lelkünk legmélyét, választ kaphatunk kérdéseinkre, utat mutatnak. Ez az önfelfedezés személyes, belső fejlődéshez, gyógyuláshoz. kiegyensúlyozott élethez vezet.
A lelkünk legmélyére szeretnénk eljutni, ha mandalát festünk. Hosszasan nézve a saját Mandalánkat eljutunk a középpontunkba, és ezáltal rendet teremtünk a lelkünkbe is. Dalol a lelkünk, mint a Mandalánk :-)
Ha megválaszolatlan kérdésed van, ha választ szeretnél, vagy segítséget valamilyen témában, a mandalafestés segít  rátalálni.

mandala_kepek_06

Hogy zajlik Nálad egy mandalafestő tanfolyam?

Üvegre festett mandalákat készítünk, minden eszközt ami kell itt kapjátok. Megfestetheted a saját mandaládat, a Téged segítő szakrális motívummal és megtapasztalhatod áldásos hatását.

Az ember születési nevéből és évszámából kiszámolhatóak hiány és kód színei. Ezen színekkel megfestett mandala a Te saját névre szóló mandalád. A hiányszínek rámutatnak az életfeladatainkra, így ezen színekkel megfestett mandala ezt is segít teljesíteni.

Foglalkozunk a számok szakrális jelentésével, értelmezésükkel, a magyar mandala világgal, és a magyar motívumok jelentésével is.

mandala_kepek_008

Mikor és hol indítasz mandalafestő tanfolyamot?
A jelentkezőkkel közösen megbeszélve határozzuk meg az időpontokat. Ez lehet hévége és lehet hétköznapi alkalom is. A tanfolyamra bármikor be lehet csatlakozni, mindenki  a  készültségéhez képest kapja a megfelelő feladatokat. Igény és megfelelő létszám esetén a tanfolyam lehet akár a Te városodban, élőhelyeden is.

Most februárban fog indulni Veszprémben egy kezdő tanfolyam. Összesen 7 alkalom, havi 1 nap lebosztásban. A pontos kezdés még egyeztetés alatt áll.

Kérdésekkel, kérésekkel fordulj hozzám bizalommal. Gyere közénk, fess gyönyörű mandalákat magad és nemzeted emelkedéséért!
Németh Lívia, mandalafestő
30/684-8544
gyogyitokez@gmail.com
http://nemethlivia.hupont.hu

mandala_tanf_2011szept.nagy

Adventi naptár  - az utolsó percben is :-)

2016.11.30. 03:45

Nemsokára kezdődhet az adventi naptárazás. Még mindig nem késő, hogy meglepd egyel gyermekedet és izgalmasabbá tedd vele a Karácsony várást. Íme néhány ötlet, ami megvalósítható/beszerezhető még az utolsó napon is.
Kreatív Adventi naptár óvódás nagyfiamnak

2015.10.16. 03:03

Az idén is saját adventi naptárral szeretném hangulatosság tenni az ünnepekre való készülődést az immár 3,5 éves nagyfiamnak. A "minden napra egy csoki felállás" továbbra sem játszik nálunk. A következőkkel készülök most:
A tartós fogyás titka

2017.10.28. 08:33

A sikeres és tartós fogyás egyik kulcsa a megfelelő mentális felkészülés. Érdemes végiggondolni, hogyan jutottunk el a mostani problémáig, mi az amivel fenntartjuk a jelenlegi állapotot és mi az, ami hátráltat bennünket, hogy elérjük a célunkat. Gyakran előfordul, hogy az elhízás hátterében nemcsak táplálkozási- és életmódbeli problémák vannak, hanem lelkünk gubancai is meghúzódnak a háttérben. Nem kell feltétlenül valami óriási traumára gondolni, sokszor teljesen "hétköznapi" problémákról van szó. Hogy mikről is? Ezekből gyűjtöttem össze egy csokorra valót a mai napra Nektek.
7 apró trükk a sikeres fogyáshoz

2014.08.29. 23:17

Te is azok közé tartozol, akik új évkor mindig új lendülettel állnak neki, hogy megreformálják az életmódjukat? Aztán a napok múlásával csökken, majd teljesen elfogy a lelkesedésed és marad minden a régiben. Ha igen, itt találhatsz pár apró trükköt, ami segíthet a tartós és sikeres fogyás elérésében:
Gyömbértea

Gyömbértea

Nemcsak azért jó választás, mert finom. Csökkenti például a nyálkahártyák irritációját, és gyulladáscsökkentő hatású, melyet ki lehet használni megfázás és hörghurut esetén, ami gyakori probléma a téli időszakban.

Zserbós szaloncukor

Zserbós szaloncukor

Ezt a fajta házi szaloncukrot már sokadik éve készítem,így mondhatni már hagyománynak számít nálunk. :-) Szeretettel ajánlom Nektek is:

Timi zöldborsós csirkemájraguja

Timi zöldborsós csirkemájraguja

Ezt a receptet egy kedves olvasónk küldte. Fogadjátok szeretettel!