Miről dalod a magyar mandala, azaz a Mag Dala?
2015.02.02 Krediesz
Mostanában egyre nagyobb kedvel fordulok a különböző kreatív tevékenységek felé. Nemsokára megvalósul egy régóta dédelgetett tervem: idén februártól részt veszek Németh Lívia mandalafestő tanfolyamán. Ha érdekel a mandalák varázslatos világa, a mai bejegyzésünből sok érdekes dolgot olvashattok róla - Líviát részletesen kifaggattam a témáról. Tudtátok például, hogy a mandala nemcsak a keleti kultúrában létezik? :-)

mandala_kepek_001

Mit is jelent pontosan a mandala?
A mandala szó, az ősi indiai szent nyelvből, a szanszkrítből származik. Jelentése: kör, ív, körszelet, korong. Eredetét tekintve leginkább a buddhista tibeti és indiai kultúrához köthető, ahol ma is, évezredek óta használják meditációs technikákhoz, gyakorlatokhoz. A mandala ennek megfelelően egy kör alakú területet jelent, középponttal és annak kiáradásával.

mandala_kepek_002

Mit jelképez a mandala?
A pont a kiindulás, az univerzum kezdete, amelyből kifejlődik, kialakul az egész. Ezt ma úgy mondjuk, kerek a világ, vagyis minden klappol, minden szép és jó. A mandalák ezt a tökéletességet, kerek egészet adják a készítőjének, a tulajdonosának. Ugyan a mandala nem mindig kör alakú, de mindig rendelkezik egy középponttal és annak kiáradásával.

mandala_kepek_003

Mesélnél egy kicsit a magyar mandalákról?
A magyar nyelvben korábban igen találóan magdalának nevezték ezeket az ősi képeket, motívumokat, amelyek szoros összefüggést mutatnak a régi rovásírással is Hogy miről dalol a "Magdala"? Adja az ütemet, a ritmust. Cselekvésre hív! Segítségével ráébredhetünk magyarságunk jelentőségére, tudásunkra, motívumaink használatára, és rovás írásunk ismeretének fontosságára. Sokan sokféleképpen megfogalmazták a mandalák titkát, például mint kapunyitók, fényhozók, lélekemelők. De beszélhetnénk az ősi, tojásfestő hagyományokról is, amikor ugyancsak mandalát készítünk a legősibb írásjelek segítségével.

Az őseink különös, szakrális jelentőséget tulajdonítottak ezeknek a motívumoknak. A mandala tanította meg az embert, honnan jött, hol vannak a gyökerei. A mag dala az öntudatra ébredést jelenti. Szeretném, ha sok mai ember is meghallaná ezt a dalt!

mandala_kepek_004

Miért jó mandalát festeni?
A mandala a világmindenség kicsinyített mása. Legfontosabb jellemzője a REND. A rendszerbe festett színek, formák növelik az energiaszintet, ezért képesek a környezetükben élőket harmonizálni, és ezzel beindítani az öngyógyító erőket.
A mandalák, legyen az magyar, tibeti vagy indiai, olyan energiákat adnak, amelyek segítséghetnek a hétköznapokban. Szakrális jelentőségük elvitathatatlan. Feltöltenek, energetizálnak, mozgásba, lendületbe hoznak. Az alkotás folyamata már önmagában egy meditációs folyamat. Készítésük közben felkutathatjuk lelkünk legmélyét, választ kaphatunk kérdéseinkre, utat mutatnak. Ez az önfelfedezés személyes, belső fejlődéshez, gyógyuláshoz. kiegyensúlyozott élethez vezet.
A lelkünk legmélyére szeretnénk eljutni, ha mandalát festünk. Hosszasan nézve a saját Mandalánkat eljutunk a középpontunkba, és ezáltal rendet teremtünk a lelkünkbe is. Dalol a lelkünk, mint a Mandalánk :-)
Ha megválaszolatlan kérdésed van, ha választ szeretnél, vagy segítséget valamilyen témában, a mandalafestés segít  rátalálni.

mandala_kepek_06

Hogy zajlik Nálad egy mandalafestő tanfolyam?

Üvegre festett mandalákat készítünk, minden eszközt ami kell itt kapjátok. Megfestetheted a saját mandaládat, a Téged segítő szakrális motívummal és megtapasztalhatod áldásos hatását.

Az ember születési nevéből és évszámából kiszámolhatóak hiány és kód színei. Ezen színekkel megfestett mandala a Te saját névre szóló mandalád. A hiányszínek rámutatnak az életfeladatainkra, így ezen színekkel megfestett mandala ezt is segít teljesíteni.

Foglalkozunk a számok szakrális jelentésével, értelmezésükkel, a magyar mandala világgal, és a magyar motívumok jelentésével is.

mandala_kepek_008

Mikor és hol indítasz mandalafestő tanfolyamot?
A jelentkezőkkel közösen megbeszélve határozzuk meg az időpontokat. Ez lehet hévége és lehet hétköznapi alkalom is. A tanfolyamra bármikor be lehet csatlakozni, mindenki  a  készültségéhez képest kapja a megfelelő feladatokat. Igény és megfelelő létszám esetén a tanfolyam lehet akár a Te városodban, élőhelyeden is.

Most februárban fog indulni Veszprémben egy kezdő tanfolyam. Összesen 7 alkalom, havi 1 nap lebosztásban. A pontos kezdés még egyeztetés alatt áll.

Kérdésekkel, kérésekkel fordulj hozzám bizalommal. Gyere közénk, fess gyönyörű mandalákat magad és nemzeted emelkedéséért!
Németh Lívia, mandalafestő
30/684-8544
gyogyitokez@gmail.com
http://nemethlivia.hupont.hu

mandala_tanf_2011szept.nagy

21 napos tavaszi kihívás - hogy újra jól érezd magad a bőrödben

2018.03.19. 10:53

Tarts Velünk a következő 21 napban, hogy felfrissítsd a tested-lelkedet a téli szürkeség után! Tudom, ha kinézünk az ablakon még nem annyira a tavaszi megújulás jut senkinek sem az eszébe, de nem hagyjuk, hogy ez kedvünket szegje, és a kihívás végére csak megjön az igazi tavasz is :-) Vágj bele!
5 tipp lelki egészségünk megújításához

2018.02.15. 11:45

Tavasszal általában a legtöbbünkben megérik a tisztulási, "újjászületési vágy". Ha felszedtünk néhány kilót a téli hónapok alatt, elindul testünk formálása. Tőlünk már megszokhattátok, hogy mindamellett, hogy ezeket a dolgokat is fontosnak tartjuk, nem feledkezünk meg arról - és Benneteket is erre biztatunk - hogy a testünk mellett figyeljünk oda lelki, szellemi egészségünk megőrzésére, feltöltésére, tisztán tartására is. A mai cikkünkben ahhoz adok ötleteket, hogyan tudjunk lelkünket is megújítani a testünkkel egyetemben, kihasználva a tavasz frissítő erejét.
21 napos tavaszi kihívás - 20. nap: találd meg a mantrád

2018.04.05. 17:21

A mai nap arról lesz szó, hogy mire összpontosítsd az elmédet, ha szeretnéd jobban érezni magad, és tartós változást elérni az életedben.
10+1 egyszerű ötlet a tavaszi megújuláshoz

2018.02.15. 10:58

A természet jó példát mutat minden esztendőben arra, hogy hogyan kell újra és újra megújulni, megszépülni. A tavaszi időszak nekünk is jó alkalom arra, hogy kövessük példáját. Érdemes hangsúlyt fektetnünk a megelőzésre és nem csak akkor odafigyelni magunkra, amikor már konkrét baj van! A mai írásunkban összegyűjtöttünk pár egyszerű tippet a tavaszi megújuláshoz.
Zöld saláta görögdinnyével

Zöld saláta görögdinnyével

A görögdinnyét zöld salátával próbáltátok már? Érdemes! Íme egy recept hozzá:

Cukkinis szendvicskrém

Cukkinis szendvicskrém

Jó pár éve kóstoltam meg először ezt a verziót, az egyik kolleganőm hozott belőle egy névnapi buli alkalmából. Azóta is gyakran készítem. Íme a recept:

Dióskevert

Dióskevert

Ez a nagymamám egyik hagyományos receptje - kissé reformosított formában. Gyors, egyszerű és finom :-)