Epres limonádék
2015.05.30 Krediesz
Végre-végre eperszezon! :-) Ha már nem győzitek enni csak úgy magában, készíthettek belőle finom italokat is, például így:

epreslimonade_krediesz640px

Epres limonádé
Hozzávalók:

  • 40 dkg eper
  • szükség szerint 1-2 evőkanál méz vagy stevia (vagy egyéb édesítő ízlés szerint)
  • 1 citrom leve
  • 1,5 l víz
  • mentalevél és/vagy citromfű

Elkészítése:
Az eperre rácsavarjuk a citrom levét, villával kicsit széttrancsírozzuk. Aki édesen szereti, 1-1 kanál mézzel vagy steviaval édesítheti (utóbbiból 1 kanál is bőven elég), de ha megfelelően érett, akkor az eper szerintem önmagában is elég édes gyümölcs, aki nincs hozzászokva annyira az édesítéshez, valószínűleg így önmagában is élvezni fogja az ízét. A vizet fokozatosan hozzáadva összeturmixoljuk. Mentalevéllel és citromfűvel megszórva kancsóba töltjük és behűtjük. Ha van idő, érdemes egy pár órát érlelni az ízeket, úgy még finomabb. Ha különlegessé akarod tenni, 1 evőkanál rózsavizet is adhatsz hozzá (bioboltokban//herbáriákkban beszerezhető, érdemes, mert nagyon finom ízt ad a limonádéknak)

Epres gyümölcsvíz

Hozzávalók:

  • 25 dkg eper nagyobb darabokra vágva
  • 1 citrom leve
  • 1-2 evőkanál méz
  • 1 liter víz
  • mentalevél és/vagy citromfű

Elkészítése:

Az epreket félbevágjuk (ha nagyszemű lehet negyedelni is), egy kancsóba tesszük a többi hozzávalóval együtt, elkeverjük. 1-2 órán át hűtőben érleljük az ízeket. Az előző recepthez képest a különbség, hogy kevésbé rostos, mivel az egész epret nem turmixoljuk bele, de így is kellemes, frissítő gyümölcsös ízt érhetünk el, amivel feldobhatjuk a mindennapi folyadék fogyasztást. Mentalevéllel/citromfűvel, és/vagy 1 evőkanálnyi rózsavízzel tovább fokozhatjuk az ízhatást :-)

A nyári melegben a különböző gyümölcsös vizek az egyik kedvenc italaim. Az ezután következő nyári szezon gyümölcsökből is nagyon finomak készíthetőek, például málnából, cseresznyéből, meggyből vagy dinnyéből. Az alaprecept ugyanaz: 2-3 marék gyümölcs+1 citrom leve+1 liter víz, esetleg menta, citromfű, rózsavíz + igény szerint édesítés (de érdemes anélkül is tenni egy próbát, úgy is finom).

Ha van kedvetek próbáljátok ki további epres receptjeinket is! Mit szólnátok például egy zöld salátához? :-))

Mariann

Epres zöldsaláta

2015.05.17. 18:22

Az eper nemcsak magában, vagy édesen elkészítve finom. Próbáltátok már salátába? Ha nem, itt az ideje! :-) Egy nagy csokor friss bazsalikommal és egy kis borssal fűszerezve nem túl megszokott, de igazán ízletes párosítás.
Dióskevert

2015.05.17. 16:49

Ez a nagymamám egyik hagyományos receptje - kissé reformosított formában. Gyors, egyszerű és finom :-)
Medvehagyma krémleves

2015.04.16. 03:58

Ha tavasz, akkor medvehagyma! :-) Sok finomságot lehet belőle készíteni, például krémlevesnek is remek alapanyag.
Napfény turmix

2018.04.13. 14:15

Végre itt az igazi tavaszi napsütés! Ünnepeljük meg ezzel a frissítő turmixal! :-)
Epres zöldsaláta

Epres zöldsaláta

Az eper nemcsak magában, vagy édesen elkészítve finom. Próbáltátok már salátába? Ha nem, itt az ideje! :-) Egy nagy csokor friss bazsalikommal és egy kis borssal fűszerezve nem túl megszokott, de igazán ízletes párosítás.

Zöldborsós csirketokány bulgurral

Zöldborsós csirketokány bulgurral

Egy egyszerű, finom és egészséges recept akár hétköznapra vagy hétvégére is ideális választás lehet.

Dióskevert

Dióskevert

Ez a nagymamám egyik hagyományos receptje - kissé reformosított formában. Gyors, egyszerű és finom :-)