Zserbós szaloncukor
2014.12.09 Krediesz
Ezt a fajta házi szaloncukrot már sokadik éve készítem, már hagyománynak számít nálunk. :-) Szeretettel ajánlom Nektek is:

zserbosszaloncukor640

Zserbós házi szaloncukor

Hozzávalók (25 db jött ki belőle):

  • 10 dkg darált dió
  • 2 evőkanál házi (cukormentes) baracklekvár
  • 4 szem aszalt sárgabarack apróra vágva
  • 10 dkg jó minőségű étcsokoládé a mázhoz + 1 löttyintés tej

Elkészítése:

A diót, a lekvárt és az aszalt barack kockákat összekeverjük. Vizes kézzel szaloncukor méretű darabokat formázunk belőlük. 5 percre betesszük a fagyasztóba keményedni. Közben a csokoládét gőz felett kiolvasztjuk, én adtam hozzá egy löttyintés tejet is, mert túl sűrűnek találtam. Ha felolvadt, a szaloncukor darabkákat megmártjuk benne. Hűtőbe tesszük, amíg a csoki megszárad rajta, majd szépen becsomagoljuk. (Amikor levettem a tálcáról, pár darabnak az aljáról lejött a csoki, de sikerült visszatapasztani.) Én hagytam pár darabot csokibevonat nélkül is: úgy is nagyon finom.

Tavaly előtt saját magam készítettem csomagoló papírt hozzájuk: szép papírt méretre vagdostam és abba csomagoltam az elkészült darabokat. Ez nálam egy igencsak időigényes folyamat volt, egy jó pár órát elszöszöltem vele. Tavaly előrelátó voltam és raktam el jópár darab szaloncukros papírt, így gördülékenyen ment a csomagolás, gyorsan megvolt az egész. Ha nincs se időd, se papírod, de szeretnéd kipróbálni, jó ötlet lehet, hogy nem egyesével csomagolgatod, hanem egy szép dobozba, tálcára helyezed őket. Dobozba a fa alatt is jól fog mutatni. Ha van előre eltett bolti papírod, akkor ügyelj arra, hogy a szaloncukrok mérete ne haladja meg a szokásosat, hogy biztos beleférjen. Nekem lett pár darab, ami túl nagy lett hozzá.

Ha szívesen kipróbálnátok más fajtát is, szeretettel ajánlom figyelmetekbe ezt az aszalt gyümölcsös-mandulás fajtát is.

Örömteli és stresszmentes készülődést!

Mariann

Téli idény növényeinkről

2018.02.17. 13:28

Sok szó esik arról, hogy fogyasszunk minél többször - naponta legalább háromszor, de inkább ötször - zöldséget és gyümölcsöt, azok közül is a legjobbak a szezonális, az adott helyen megtermő, aktuális idényben érő fajták. A decemberrel beköszöntött a tél, amikor nem olyan bőséges a kínálat, de ekkor is érdemes törekedni arra, hogy minél gyakrabban kerüljenek zöldségek és gyümölcsök a tányérunkra. Hogy konkrétan mik ennek az időszaknak az idény növényei, és miért is jó, ha figyelembe vesszük hogy minek van szezonja, mai bejegyzésünkből megtudhatjátok.
10+1 egyszerű ötlet a tavaszi megújuláshoz

2018.02.15. 10:58

A természet jó példát mutat minden esztendőben arra, hogy hogyan kell újra és újra megújulni, megszépülni. A tavaszi időszak nekünk is jó alkalom arra, hogy kövessük példáját. Érdemes hangsúlyt fektetnünk a megelőzésre és nem csak akkor odafigyelni magunkra, amikor már konkrét baj van! A mai írásunkban összegyűjtöttünk pár egyszerű tippet a tavaszi megújuláshoz.
Tejszínes pulyka Nettitől

2015.03.17. 14:21

Semmi extra, de finom! Egy gyors ebédnek tökéletes! :-)
Kávés turmix Nettitől

2015.03.16. 17:09

Egy ismerősünk készített nekünk először ilyet, egy borús délutánon. Mikor a banánt össze turmixolta a sima forró vízzel még nem tűnt túl vonzónak a dolog. Aztán került bele kávé és méz és létrejött egy tökéletes ízharmónia. :) Köszönjük ezúton is!
Köleses zöldségleves

Köleses zöldségleves

Egy tápláló, finom és gyors zöldséges leves a hétköznapokra.

Gyömbértea

Gyömbértea

Nemcsak azért jó választás, mert finom. Csökkenti például a nyálkahártyák irritációját, és gyulladáscsökkentő hatású, melyet ki lehet használni megfázás és hörghurut esetén, ami gyakori probléma a téli időszakban.

Téli vitaminsaláta

Téli vitaminsaláta

A téli hónapok egy kiváló, vitaminban gazdag nyersanyaga a savanyú káposzta. Íme egy recept ötlet hozzá: