21 napos tavaszi kihívás - 18. nap: panaszböjt
2018.04.05 Krediesz
Bár a Húsvét elmúlt, de mi folytatjuk a kihívásunkban a pénteki böjti napokat. A mai napra egy érdekes lelkigyakorlatot hoztunk - amit ha sikerül megvalósítani, sok energiát nyerhetünk általa.

tavszi-kihivas-18-panasz_695x370_krediesz_600dpi

Ez a gyakorlatot Will Bowen Panaszmentes világ című könyve ihlette. A feladat, hogy bírj ki úgy 1 napot, hogy nem panaszkodsz, nem kritizálsz (lehetőleg se másokat, se önmagadat), és nem pletykálsz. A könyvben úgy végzik a gyakorlatot, hogy arra kér a szerző, tegyél egy karkötőt az egyik kezedre, és minden egyes alkalommal, amikor a nap folyamán panaszkodáson, kritizáláson vagy pletykálkodáson kapod magadat, helyezd át a karkötőt a másik kezedre. Így tudatosítasz, megszakítod a folyamatot, és hamarosan előbb ráeszmélsz, mintahogy belekezdenél - így van lehetőséged más viselkedésformát választani.
Mindezeken változtatni nemcsak azért fontos, mert másoknak is ártasz vele, hanem saját érdekünk is ezt kívánja. Panaszkodni ugyanis annyi, mintha újrateremtenéd azokat a dolgokat, amiket nem szeretsz. Olyan dolgokról beszélni, amiket nem akarsz, ahelyett hogy olyan dolgokról beszélnél, amiket akarsz nem túl célravezető, ha szeretnél változást elérni ezeken a területeken a szenvedés helyett. Amikor panaszkodsz, arra összpontosítasz, mi a rossz, hol van hiány.  Ezáltal még rosszabbul fogod magad érezni a bőrödben. A kritika ugyanez - csak másokra kivetítve. Minél többet jajgatsz, panaszkodsz, nagy eséllyel még több panaszra lesz okod, és még rosszabbul fogod magad érezni a bőrödben. Ha szeretnél kiszállni ebből az ördögi körből, változtass a szavaidon, változtass a gondolataidon, és megváltozik az életed. Ha nem hiszed, tegyél egy próbát és tapasztald meg! :-)

A ló túloldala

Ezzel a gyakorlattal nem arra szeretnénk bíztatni, hogy fojtsd el a negatív érzelmeidet, hiszen teljesen normális, hogy azok is az életünk részei. Nagyon veszélyes, ha elkezdünk magunkra húzni egy “minden nagyon szép és jó maszkot”, miközben igazából pocsékul érezzük magunkat legbelül. Tudjátok, mint az Erik a vikingben: “Nem süllyedünk, nem süllyedünk! Sőőőt! Inkább emelkedünk! :-). Találkoztam olyan emberrel, akinek ha bármi általa nem jónak és emelkedettnek vélt dologról esett szó – nem panaszkodás, csak tárgyilagos kijelentés szintjén is, rögtön azt vágta rá, hogy “hú, vigyázz, mert bevonzod, ha erre gondolsz!” Attól, hogy beismerjük, hogy nem tudunk az év 365 napjából a napok 24 órájában emelkedett hangulatban lenni és mindig fényt és szeretetet sugározni, az nem azt jelenti, hogy baj van velünk, csupán azt, hogy emberek vagyunk, akik nem tökéletesek. Ha ellenállok annak, hogy bevállaljam, hogy igen, én is lehetek haragos, szomorú, félhetek dolgoktól, és nem mondhatom ki ezeket, akkor szép kis betegségeket teremthetek magamnak az elfojtásokból.  Eszembe jut ide egy nagyon jól megfogalmazott gondolat Pál Feritől:


“Hatalmas önámítássá válhat a pozitív életfilozófia hangsúlyozása, ha ennek szellemében, akkor is megpróbáljuk jól érezni magunkat, amikor az volna a természetes, hogy valami fájjon, és azt megéljük. A valódi életigenléshez hozzátartozik, hogy van bátorságunk rosszul lenni, amikor és ameddig annak itt van az ideje.” Pál Feri: A szorongástól az önbecsülésig

Tehát a lényeg, hogy jók a megerősítések, a pozitív gondolkodás, az ebbe az irányba terelő lelki gyakorlatok, és csodálatos változásokat lehet segítségükkel elérni. Ismerjük meg és főként használjuk is a mindennapokba, de ne essünk át a ló túloldalára …

Ha tetszettek a fent leírtak, szeretettel ajánljuk figyelmedbe Tavaszi megújulás életmód programunkat, melynek célja, hogy segítseb kialakítani egy egészséges és kiegyensúlyozott életvitelt és gondolkodásmódot saját és családod egészségének megőrzésének érdekében. A program kialakításában a testi egészségünk mellet nagy hangsúlyt fektettünk a mentális, lelki kérdésekre is, hiszen így komplexen tudjuk elérni a legtartósabb, stabilan tartható eredményeket. További részletek és megrendelés itt:

tavaszi-megujulas-eletmod-program-krediesz-640

7 apró trükk a sikeres fogyáshoz

2014.08.29. 23:17

Te is azok közé tartozol, akik új évkor mindig új lendülettel állnak neki, hogy megreformálják az életmódjukat? Aztán a napok múlásával csökken, majd teljesen elfogy a lelkesedésed és marad minden a régiben. Ha igen, itt találhatsz pár apró trükköt, ami segíthet a tartós és sikeres fogyás elérésében:
21 napos tavaszi kihívás - hogy újra jól érezd magad a bőrödben

2018.03.19. 10:53

Tarts Velünk a következő 21 napban, hogy felfrissítsd a tested-lelkedet a téli szürkeség után! Tudom, ha kinézünk az ablakon még nem annyira a tavaszi megújulás jut senkinek sem az eszébe, de nem hagyjuk, hogy ez kedvünket szegje, és a kihívás végére csak megjön az igazi tavasz is :-) Vágj bele!
5 tipp lelki egészségünk megújításához

2018.02.15. 11:45

Tavasszal általában a legtöbbünkben megérik a tisztulási, "újjászületési vágy". Ha felszedtünk néhány kilót a téli hónapok alatt, elindul testünk formálása. Tőlünk már megszokhattátok, hogy mindamellett, hogy ezeket a dolgokat is fontosnak tartjuk, nem feledkezünk meg arról - és Benneteket is erre biztatunk - hogy a testünk mellett figyeljünk oda lelki, szellemi egészségünk megőrzésére, feltöltésére, tisztán tartására is. A mai cikkünkben ahhoz adok ötleteket, hogyan tudjunk lelkünket is megújítani a testünkkel egyetemben, kihasználva a tavasz frissítő erejét.
21 napos tavaszi kihívás - 20. nap: találd meg a mantrád

2018.04.05. 17:21

A mai nap arról lesz szó, hogy mire összpontosítsd az elmédet, ha szeretnéd jobban érezni magad, és tartós változást elérni az életedben.
Avokádós citrussaláta

Avokádós citrussaláta

Ilyenkor télen a citrusos saláták az egyik kedvenceim - mint például ez. Nálunk a karácsonyi menüben is szerepet kap ez a recept.

Gyömbértea

Gyömbértea

Az ünnepek után se engedd, hogy lelombozzanak a hideg, borús, szürke hétköznapok! Tedd fel magadnak a kérdést, mi az, ami jól esne ilyenkor? Mit szólnátok például egy gyömbérteához?

Répás-mogyorós szendvicskrém

Répás-mogyorós szendvicskrém

A téli hazai idény zöldségek egyike a sárgarépa, ami szerencsére igen sokrétűen felhasználható. Íme egy újabb ötlet - a vasárnapi húslevesen túl. Most épp szendvicskrémet készítettem belőle.