Gondoltad volna?
2017.10.31 Krediesz
Valószínűleg sokan hallottatok már a gondolatok teremtő erejéről, és hogy mekkora hatással van az életünkre, ha megtanuljuk elménket ügyesen használni. Az alábbiakban ehhez olvashatsz ötleteket, hogy mégis hogyan kezdj neki (és hogyan ne) ennek a folyamatnak.

spirit640

A gondolatok erejéről
Ha gyakran érzed magad rosszul a bőrödben, próbáld meg megfigyelni: milyen gondolatok járnak a fejedben, mikről és milyen módon beszélsz gyakran. Próbálj meg kicsit hátra lépni, és „külső szemlélőként” tekinteni magadra. Már ez sokat tud segíteni, hogy tudatosítod ezeket a folyamatokat, már azzal, hogy erre helyezed a figyelmedet, meg lehet állítani a gyakori „negatív gondolati mókuskerék” folyamát.
Keresd meg a negatív berögződéseidet, amiket gyakorta ismételgetsz és programozz pozitív gondolatokat a helyükre! Igen, tudom, ez nem egyszerű feladat: ha eddig harcban álltál önmagaddal, persze ez nem fog egyik napról a másikra minden megváltozni, ez inkább egy hosszú érési folyamat, belső munka eredménye. De minél előbb indulsz, annál jobb.

Hogyan kezdj neki a változtatásnak?
Érdemes a pozitív megerősítésekkel való gyakorlatokat a mindennapjaink részévé tenni. Magáról az elméleti hátteréről rengeteg könyv, és film is született már (a cikk végén találsz is ezekről egy listát, mit érdemes megnézned, ha szeretnél részletesebben elmélyülni a témában), most csak magáról a gyakorlati részről fogunk írni dióhéjban:
Először is gondold végig, hogy mik azok a dolgok, amik a legjobban zavarnak, amiken szeretnél változtatni és próbáld megfogalmazni pár mondatban pozitívan a dolgot. Egy gyakorlati példával élve, ha szeretnéd mondjuk, hogy több energiád és türelmed legyen, akkor választhatod ezt például: „Napról-napra egyre jobban és jobban érzem magam. Újra erőre kapok. Érzem, hogy tele vagyok energiával. Türelemmel fordulok mások és magam felé.”.

Hogyan fogalmazd meg jól a megerősítéseket?
•    Jelen időben és egyes szám első személyben beszélj.  Vagyis ne használj jövő időt, olyan szavakat, mint a „ha”, „fogok”, „majd” „lesz”.
•    Ne szerepeljen a mondatban tagadás: ne azt mondd, mit nem akarsz/mi ellen vagy, hanem azt, amit szeretnél/ami mellett döntesz. Például "nem félek helyett" mondd azt, hogy "biztonságban vagyok".
•    Csak saját magaddal kapcsolatban/a saját nevedben fogalmazz meg dolgokat.

Hogyan használd a megerősítéseket?
Ha megvan a mondatod, akkor a leghatásosabb, ha naponta szánsz arra pár percet, hogy napi 1 alkalommal, háromszor megismételve, tükörbe nézve, egy-egy izommozdulattal kísérve elmondod magadnak. Ezt csináld legalább 1 hónapon keresztül. A lényeg, hogy éld bele magad a helyzetbe! Érezd, ahogy megvalósult a kívánt cél! Lehet, hogy ezeknek a mondatoknak a hallatára megszólal egy kis hang a fejedben, ami ellenkezik, és nem hisz el egy szót sem az elmondottakból. Vagy megeshet, hogy egyszerűen csak rosszul érzed magad, miközben ezeket a gondolatokat ismételed. Ha ez előfordulna, akkor változtass a szövegen! Keress olyan mondatokat, amiket el tudsz hinni, és amiket boldogan ki tudsz mondani! Ahogy fent is írtuk, a lényeg, hogy úgy fogalmazd meg a mondataidat, mintha már elérted volna a kívánt eredményt! A szavak mellett a hozzájuk kapcsolt érzések is nagyon fontosak. A gyakorlatnak csak akkor lesz hatása, ha érzelmileg is beleéled magad, és tényleg átérzed a kívánt dolgot, miközben mondod a szöveget.
Ha ez a tükrös gyakorlat még nagyon idegen számodra, a másik lehetőség, hogy írd le a kiválasztott mondatokat, és tűzd ki jól látható helyre. Remek hely erre például pont a wc-vel szemben, azt biztos el fogod olvasni naponta többször is:-) De tehetsz egy cetlit a pénztárcádba, vagy ráírhatod több kis jegyzetlapra is, és ragaszd ki a lakás több pontjára szemmagasságban, így garantáltan, naponta többször emlékeztetni fogod magad rá. Ha nem szeretnéd „közszemlére” tenni ezeket, akkor pedig nyiss erre a célra egy füzetet, és olvasd el minden reggel és este (és amikor csak lehetőséged van rá) a leírtakat.

A ló túloldala: Merd megélni az érzelmeidet!
Ahogy a fenti részben olvashattad, támogatom a pozitív gondolkodást, és hogy minél többen felismerjük, hogy mennyire fontos odafigyelni arra, hogy napi szinten milyen gondolatok és érzelmek kavarognak bennünk, hiszen ez a valóságunk megteremtésének az alapja. Ez mind valóban nagyon fontos, szép és jó, viszont ahogy ez megjelent a köztudatban, úgy sokat veszített is a lényegületéből. Sokan csak kiragadnak egy-egy gondolatot, fontos részeket kihagyva és így sokszor elveszik a lényeg… Nagyon veszélyes, ha elkezdünk magunkra húzni egy “minden nagyon szép és jó maszkot”, miközben igazából pocsékul érezzük magunkat legbelül. Tudjátok, mint az Erik a vikingben: “Nem süllyedünk, nem süllyedünk! Sőőőt! Inkább emelkedünk! :-). Találkoztam olyan emberrel, akinek ha bármi általa nem jónak és emelkedettnek vélt dologról esett szó – nem panaszkodás, csak tárgyilagos kijelentés szintjén is, rögtön azt vágta rá, hogy “hú, vigyázz, mert bevonzod, ha erre gondolsz!” Attól, hogy beismerjük, hogy nem tudunk az év 365 napjából a napok 24 órájában emelkedett hangulatban lenni és mindig fényt és szeretetet sugározni, az nem azt jelenti, hogy baj van velünk, csupán azt, hogy emberek vagyunk, akik nem tökéletesek. Ha ellenállok annak, hogy bevállaljam, hogy igen, én is lehetek haragos, szomorú, félhetek dolgoktól, és nem mondhatom ki ezeket, akkor szép kis betegségeket teremthetek magamnak az elfojtásokból.  Eszembe jut ide egy nagyon jól megfogalmazott gondolat Pál Feritől:

“Hatalmas önámítássá válhat a pozitív életfilozófia hangsúlyozása, ha ennek szellemében, akkor is megpróbáljuk jól érezni magunkat, amikor az volna a természetes, hogy valami fájjon, és azt megéljük. A valódi életigenléshez hozzátartozik, hogy van bátorságunk rosszul lenni, amikor és ameddig annak itt van az ideje.” Pál Feri: A szorongástól az önbecsülésig

Tehát a lényeg, hogy jók a megerősítések, a pozitív gondolkodás, csodálatos változásokat lehet segítségükkel elérni, ismerjük meg és főként használjuk is a mindennapokba, de azért ne essünk át a ló túloldalára …

A gondolatok ereje és a túlsúly

Mint dietetikus óhatatlnaul eszembe jut - főleg most így a tavasz közeledtével, amikor sokan újult nagy erővel vágnak bele különböző fogyókúrákba vagy jobb esetben életmódjuk tartós megreformálásába - hogy ezen a területen is érdemes a változtatásokat a gondolatok szintjén kezdeni. Ha elménket megszelidítjük és a szolgálatunkba állítjuk, sokkal hatásosabb és tartósabb eredményeket érhetünk el. De erről hamarosan beszélünk még részletesebben is... :-) Ha érdekel a téma, addigis ezekben a cikkeinkben találhatsz még további gondolatokat róla:

3 dolog, ami elengedhetetlen a tartós fogyáshoz

A tartós fogyás titka

Ajánló a témában
Ha szeretnél jobban elmélyülni a témában, a következő könyvek, oldalak, filmek lehetnek a segítségedre

  • Jobb Veled a világ! - Boldogság Program - www.boldogsagprogram.hu
  • Louise. L Hay: Éld az életed (és a többi műve is) - könyvben is kapható, illetve megnézheted a könyv filmesített változatát is (fent van youtube-on a magyar változat is)
  • Balogh Béla: A tudatalatti tízparancsolata
  • Will Bowen: Panaszmentes világ
  • Bagdi Bella énekes mantrái: http://bagdibella.hu

Ennek az írásnak a megalkotásában segítségemre volt ötleteivel Bognár Judit, pszichológiai szakértő, a Boldogságkulcs szerzője -ezúton is hálás köszönet érte! :-)

Mariann

7 apró trükk a sikeres fogyáshoz

2014.08.29. 23:17

Te is azok közé tartozol, akik új évkor mindig új lendülettel állnak neki, hogy megreformálják az életmódjukat? Aztán a napok múlásával csökken, majd teljesen elfogy a lelkesedésed és marad minden a régiben. Ha igen, itt találhatsz pár apró trükköt, ami segíthet a tartós és sikeres fogyás elérésében:
21 napos tavaszi kihívás - hogy újra jól érezd magad a bőrödben

2018.03.19. 10:53

Tarts Velünk a következő 21 napban, hogy felfrissítsd a tested-lelkedet a téli szürkeség után! Tudom, ha kinézünk az ablakon még nem annyira a tavaszi megújulás jut senkinek sem az eszébe, de nem hagyjuk, hogy ez kedvünket szegje, és a kihívás végére csak megjön az igazi tavasz is :-) Vágj bele!
5 tipp lelki egészségünk megújításához

2018.02.15. 11:45

Tavasszal általában a legtöbbünkben megérik a tisztulási, "újjászületési vágy". Ha felszedtünk néhány kilót a téli hónapok alatt, elindul testünk formálása. Tőlünk már megszokhattátok, hogy mindamellett, hogy ezeket a dolgokat is fontosnak tartjuk, nem feledkezünk meg arról - és Benneteket is erre biztatunk - hogy a testünk mellett figyeljünk oda lelki, szellemi egészségünk megőrzésére, feltöltésére, tisztán tartására is. A mai cikkünkben ahhoz adok ötleteket, hogyan tudjunk lelkünket is megújítani a testünkkel egyetemben, kihasználva a tavasz frissítő erejét.
21 napos tavaszi kihívás - 20. nap: találd meg a mantrád

2018.04.05. 17:21

A mai nap arról lesz szó, hogy mire összpontosítsd az elmédet, ha szeretnéd jobban érezni magad, és tartós változást elérni az életedben.
Avokádós citrussaláta

Avokádós citrussaláta

Ilyenkor télen a citrusos saláták az egyik kedvenceim - mint például ez. Nálunk a karácsonyi menüben is szerepet kap ez a recept.

Gyömbértea

Gyömbértea

Az ünnepek után se engedd, hogy lelombozzanak a hideg, borús, szürke hétköznapok! Tedd fel magadnak a kérdést, mi az, ami jól esne ilyenkor? Mit szólnátok például egy gyömbérteához?

Répás-mogyorós szendvicskrém

Répás-mogyorós szendvicskrém

A téli hazai idény zöldségek egyike a sárgarépa, ami szerencsére igen sokrétűen felhasználható. Íme egy újabb ötlet - a vasárnapi húslevesen túl. Most épp szendvicskrémet készítettem belőle.