Te is azok közé tartozol, akik új évkor mindig új lendülettel állnak neki, hogy megreformálják az életmódjukat? Aztán a napok múlásával csökken, majd teljesen elfogy a lelkesedésed és marad minden a régiben. Ha igen, itt találhatsz pár ötletet, ami segíthet a tartós és sikeres fogyás elérésében:

  1. A motiváció szerepe: Tisztázd magadban miért is szeretnéd mindezt csinálni, mi a célod és gondold végig hogyan éred el, majd válassz valamit, ami a kritikusabb időszakokban is emlékeztet erre. Például pozitív motivációként ragassz egy képet egy jól látható helyre (vagy pl. a hűtőszekrényre) amilyenné szeretnél válni, vagy fogalmazz meg egy pozitív megerősítést, készíts egy kollázst...válassz bármit, ami motivál és jó érzésekkel tölt el.
  2. Reális célkitűzés: tűzz ki magad elé reális célokat. Ne a gyors, hanem a tartós és sikeres fogyásra törekedj. Ahogy a plusz kilók sem 1 hónap alatt rakódtak le, úgy a leadásukra is adj elég időt magadnak.
  3. Csökkentsük a kísértéseket! Sokat segíthet a körültekintő, visszafogott vásárlás. Mindig jól lakottan menj vásárolni. Készíts bevásároló listát és tudatosan vásároljon, csak olyan dolgokat amik egészségesek és szükséged van rá. Érdemes kerülni a raktározást, spájzolást, csak a legszükségesebb dolgok legyenek otthon.
  4. Meg kell tanulni az ételt a tányéron hagyni! Csak annyit egyél, amennyi szükséges. Az ételt otthagyni, kidobni a hagyományok alapján nem könnyű, pedig tudnunk kell, hogy az ételfeleslegek vagy a hulladékba vagy a hasra-csípőre kerülnek. Sok édesanyánál probléma lehet, hogy rendszeresen megeszi a gyereke által a tányéron hagyott ételeket. Tanuljunk meg annyi ételt kiszedni a tányérunkra, amennyit jóízűen képesek vagyunk elfogyasztani.
  5. Együnk lassan! Az étkezéseket le kell lassítani, hogy hagyjunk elég időt a jóllakottság érzés kialakulásának. Alaposan rágjuk meg az ételeket. Az emberek egy részének az elhízásában a gyors, kapkodó, kontroll nélküli nagy mennyiségű evés játszik szerepet.
  6. Evés közben csak az evésre koncentráljunk! Sokan ezen buknak el. Van aki újságot olvas evés közben, van aki tévét néz és közben nem kontrollálja a elfogyasztott ételek mennyiségét.
  7. Pszichológiai segítség: van, akinek lelki segítségre is szüksége lehet. Előfordulhat, hogy szakember kell ahhoz, hogy feloldódj és áttörj olyan negativisztikus, depresszió felé hajló, nem ritkán hajtogatott állásfoglalásokat, mint: „sosem fogyok le”, „sosem ehetek többé fagylaltot”, „az egészséges ételek nem finomak/minden ami finom egészségtelen”, „szánalmas vagyok”, „nem tudok lefogyni, ilyen a genetikám”…stb. Próbáld meg a pesszimizmust optimizmusra váltani: a megoldásokra koncentrálj, arra hogy mit lehet és ne a kifogásokra és a negatívumokra. Olvass önfejlesztő, önsegítő könyveket, vagy ha szükségét érzed, fordulj szakemberhez segítségért. Az én kedvencem Dr .Lukács Liza írásai (Nyitott Akadémia), ha érintett vagy a témában kötelező olvasmány :-) Ha szívesen olvasnál további tippeket a témában, szeretettel ajánlom figyelmembe Hatszínvirág blogomon a Kulcs a sikeres életmódváltáshoz írásomat is.

Szeretettel,