KreDieSz

7 immunerősítő táplálék​

Az immunrendszer hatékonysága sok sejt összehangolt működésének eredménye, mely a mindennapokban nélkülözhetetlen egészségünk fenntartásában. A mai napra összegyűjtöttünk 7 olyan nyersanyagok, amelyek rendszeres fogyasztásával hatékonyan segíthetjük immunrendszerünket, hogy sokáig és jól dolgozzon értünk. Íme:

  1. Káposztafélék: a savanyú káposzta az egyik legjobb C-vitamin forrás a hűvösebb hónapokban, de a káposztafélék fogyasztása nem csak nagy C-vitamin tartalmuk miatt javasolt, hanem mustárolaj tartalmuk miatt is, ami szintén jó a fertőzések ellenni harcban. Ez a hatóanyag a mustárban és a tormában is fellelhető. A fejes káposztában lévő glükózin
  2. A spenót, mint zöldleveles növény, nagyobb mennyiségben tartalmaz folátot, ami a sejtosztódáshoz valamint új sejtek képződéséhez fontos vitamin. A bélnyálkahártya épségéért is felelős folát elsősorban húgyúti fertőzések ellen nyújt védelmet.
  3. A fokhagymát a népi gyógyászatban is használják betegségek megelőzésére. A benne található kéntartalmú vegyület – az allicin –rendelkezik baktériumölő hatással. A fokhagymához hasonló hatással a vöröshagyma, póréhagyma, metélőhagyma is rendelkezik.
  4. A fertőzéses időszakokban különösen jó szolgálatot tehetnek a flavonoidok, melyek segíthetik a szervezetet a vírusok elleni küzdelemben, gátolják szaporodásukat. Legfőbb forrásaik a színes zöldségek és a gyümölcsök. Tudjátok: minden nap színesen!
  5. A mandulát nem csak kedvező zsírsavtartalma miatt ajánlatos rágcsálni, hanem magas E-vitamin tartalma miatt is. A növényi olajok is bőségesen szolgáltatnak E-vitamint. Az E-vitamin hatásos antioxidáns, és segíti az immunrendszer működését.
  6. A búzacsíra kiváló élelmi rostforrás, jelentős az antioxidáns és B-vitamin tartalma is.
  7. A brokkolinak jelentős a karotin- és C-vitamin valamint glutation tartalma. Készíthető belőle leves, főzelék, de húsok mellé is jó alternatíva.

Szeretettel,

Kiss-Dalmadi Mariann

Kiss-Dalmadi Mariann

dietetikus, life és art coach

Forrás: Táplálkozás Akadémia MDOSZ 2012.11. - immunerősítés