KreDieSz

A 2018-as év gyógynövénye: a levendula​

Az év gyógynövénye címet 2018-ban a levendula nyerte el. A gyógyászatban elsősorban nyugtató, szorongásoldó hatása miatt alkalmazzák. Nekem is az egyik személyes kedvencem. :-)

A levendula már több ezer éve ismert és alkalmazott gyógynövény. Napjainkban is igen nagy népszerűségnek örvend. Európában a valódi vagy más néven keskenylevelű levendulát (latinul: Lavandula angustifolia) termesztik gyógyászati célra, a hagyományos népi gyógyászatban egyéb fajokat is alkalmaznak.

Melyik részét használják?
Napjainkban  a levendula liláskék színű virágát vagy illóolaját alkalmazzák a gyógyászatban. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben szárított virága és a belőle nyert illóolaj a hivatalos. A növény illóolaját tartják a legfontosabbnak a hatásosság szempontjából. A levendulavirágzat kb. 1-3% illóolajat tartalmaz, amelynek legfontosabb összetevői a linalool és a linalil-acetát.

Mire használható?
A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya a következőt mondja: "Hatásosságát nyugtalanság, álmatlanság és emésztési panaszok kezelésében tudományos bizonyítékok is igazolják. Nyugtató, elalvást segítő hatása nem csak az illóolaj inhalálásával érvényesül, teaként alkalmazva (1-2 kávéskanálnyi virágzatból készítsünk egy csésze forrázatot), illetve az ellenőrzött, gyógyszerkönyvi minőségű illóolajból 1-4 csepp kockacukorra cseppentve fogyasztva hasonló hatást vált ki. Nyugtató fürdőhöz 20-100 g levendulavirágból készítsünk 2 liter főzetet, majd adjuk a fürdővízhez. Az elalvást segítő, valamint molyriasztóként is felhasznált levendulapárnák Európa-szerte népszerűek.

Jelenleg vizsgálatok folynak a levendulavirág ígéretes antibakteriális, antioxidáns, sebgyógyító, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásaival kapcsolatban is.

A levendulaolajat az aromaterápiában is használják, valamint az illatszeripar fontos alapanyaga. A kozmetikai iparban gyakran a hibrid Lavandula × intermedia fajt alkalmazzák, amely könnyebben termeszthető és magasabb az illóolaj-tartalma.

Biztonságos?
A levendulavirág felnőtteknél a javasolt adagban alkalmazva biztonságos, jelenleg nincsenek ismert ellenjavallatai, mellékhatásai (nagyon ritkán allergia előfordulhat), továbbá nem lép kölcsönhatásba más gyógyszerekkel."

Az év gyógynövénye kezdeményezésről

A hazai gyógyszerészet tudományos szervezete a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság , amelyen belül a Gyógynövény Szakosztály 2013-ban új kezdeményezést indított útjára. az Év Gyógynövényének megválasztásával. Így évről évre újabb gyógynövényre irányítják a figyelmet, és a kiválasztott növénnyel kapcsolatos ismeretek, hatásával, alkalmazásával összefüggő fontosabb információkat igyekeznek megosztani az érdeklődőkkel. Céljuk, hogy tevékenységükkel hozzájáruljanak a gyógynövények szakszerű alkalmazásának terjedéséhez., és a lakosságot megbízható információkkal lássák el.

"A gyógyszerészet és a gyógynövények története évszázadok óta szorosan összefonódik. Bár a modern gyógyászatban a növényi kivonatok alkalmazása kisebb jelentőségű, mint korábban, a legújabb gyógyszerhatóanyagok ma is jelentős részben természetes eredetűek,a növényi molekulákból kifejlesztett gyógyszervegyületek több százra tehető. Napjainkban is számos növényi kivonatot tartalmazó gyógyszer, gyógytermék és sok ezer étrend-kiegészítő van forgalomban.

Az hazai egyetemeken folyó gyógyszerészképzésben hangsúlyos szerepet kapnak a gyógynövényekkel kapcsolatos tantárgyak, a növénytantól a növénykémián át a növények terápiás alkalmazásáig, így joggal állíthatjuk, hogy a növények gyógyászati felhasználásának legjobb ismerői a gyógyszerészek." - írják az év gyógynövénye oldalon.

Az Év Gyógynövényei az előző években:

  • 2013 Máriatövis
  • 2014 Citromfű
  • 2015 Galagonya
  • 2016 Kamilla
  • 2017 Mák

A levendula a konyhában is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ez irányú felhasználásáról is hamarosan olvashattok nálunk. Addigis álljon itt egy kis képes kedvcsináló:

Szeretettel,

Kiss-Dalmadi Mariann

Kiss-Dalmadi Mariann

dietetikus, life és art coach

Forrás:

http://evgyogynovenye.hu/

képek forrása: pixabay.com