KreDieSz

A tartós fogyás titka​

A sikeres és tartós fogyás egyik kulcsa a megfelelő mentális felkészülés. Érdemes végiggondolni, hogyan jutottunk el a mostani problémáig, mi az amivel fenntartjuk a jelenlegi állapotot és mi az, ami hátráltat bennünket, hogy elérjük a célunkat. Gyakran előfordul, hogy az elhízás hátterében nemcsak táplálkozási- és életmódbeli problémák vannak, hanem lelkünk gubancai is meghúzódnak a háttérben. Nem kell feltétlenül valami óriási traumára gondolni, sokszor teljesen "hétköznapi" problémákról van szó. Hogy mikről is? Ezekből gyűjtöttem össze egy csokorra valót a mai napra Nektek.

Ha életünk egyes területein hiány állapotok állnak fent, előfordulhat, hogy az evéssel próbáljuk pótolni, elfedni a lelkünkben lévő űrt. Fontos a megfelelő önismeret, önvizsgálat, hiszen mindenkinél más a küszöbszint. Hogy mire gondolok? Például:

Ingerhiány, úgy is mondhatnánk, hogy mókuskerék szindróma. Amikor beszürkültnek érezzük az életünket és az evéssel próbáljuk feldobni az amúgy egyhangúnak, ingerszegénynek megélt hétköznapokat. Vannak, akik az íze kedvéért lakomáznak, úgy érzik ez a nap fénypontja. Van akinél a mennyiség jelenti a lényeget, hogy minél tovább tartson. Három jellemző területe az életnek, amikor ezt élhetjük meg - természetesen nem minden esetben és nem mindenkinél, de gyakori ezekben a csoportokban - az egyik a gyermekével otthon lévő anyukák; a másik a munkahelyi monotónia - amikor olyan feladatot kell végeznünk, ami alacsonyabb színvonalú, mint amire képesek vagyunk, vagy egyszerűen csak másra vágyunk, a harmadik a párkapcsolat beszürkülése.

Magányosság, elszigetelődés: Az ember társas lény és alapvetően igénye van az emberi kapcsolatokra. Korunk veszélye lehet az internet, amikor társas kapcsolatainkat a gép előtt ülve éljük és ezek a virtuális élmények elveszik az időt a valódi kapcsolatoktól.

Az elismerés hiánya: általában akkor jelentkezik ez problémaként, amikor van az életünknek olyan területe, ahol egyáltalán nem kapunk elismerést. Ennek hiányát kompenzálhatják az ugynevezett "jutalomfalatok" - ami gyakran édesség - amivel próbáljuk pótolni a hiányzó elismeréseket.

Szexuális éhség: az evészavarok mellé szinte mindig társul kisebb-nagyobb szexuális probléma is. A növekvő túlsúly roncsolja az önbecsülést, ezáltal nehezebb megélni a szexualitást, mint egy testét ismerő és szerető ember.

A megfelelő idő- és energia beosztás hiány: ez értendő mind rövid-, mind hosszútávra. Amikor képtelenek vagyunk beosztani időnket és energiánkat a nap vagy a hét folyamán. Gond lehet, ha hosszabb távon sem látjuk, hogy mit szeretnénk elérni az életben. Ennek szerepe van a fogyásban is. Például ha olyan módszert választunk, ami abszolút nem illeszkedik az életünkbe. Rövid távon gondot okozhat, hogy nem tudjuk beilleszteni a mindennapjainkba, ezáltal hosszú távon is tarthatatlanná válik.

Unalom: itt nem csak arra gondolunk, amikor valaki unalmában csipeget, mert nincs hasznosabb dolga, amivel tölthetné az idejét. Amikor van tennivalónk, de az unalommal, egyhangúsággal tölt el, és nincsenek olyan feladataink az életben, amik ösztönözzenek, amiket lelkesen, örömmel végezhetünk, az is ebbe a kategóriába tartozik.

A fent leírtak össze is adódhatnak. Veszélyes, hogy az ember bekerül általuk egy ördögi körbe: a növekvő testsúly miatt romlik az önbecsülés, az önbizalom, ezáltal még rosszabbul érzi magát az ember, ismét az evésben keres vigaszt, ami által még tovább nő a testsúly - ördögi kör: lásd: kör ördögi...

Hol van a megoldás?

Ha nálunk is fennáll valamelyik eset, célszerű először a lelki oldalról megközelíteni a dolgot és azt tisztázni magunkban, hogy a pszihés hiányt mivel tudnánk megoldani. Első lépésként az már nagyon jó, ha tudatosítjuk a problémát. Ez a lépés kihagyhatatlan, ha tartós sikert szeretnénk elérni. Ha kihagyjuk ezt a lépést és rögtön az életmódbeli változtatásokkal kezdünk, nagy esélye van a kudarcnak, hiszen ha az ételt hiánypótlónak használjuk, és azt is megvonjuk magunktól és a valódi okot sem szüntetjük meg, akkor nagy az esélye az amúgy is labilis lelki egyensúly elvesztésére. Ilyen esetben célravezető először a lelki okokat kezelni, az életmód változtatást pedig fokozatosan, lassan, lépésről-lépésre beindítani.

Ha úgy érzed, egyedül nem megy, kérheted szakember segítségét is vagy érdemes lehet alaposabban utána olvasni a témának. Ha az utóbbi mellett döntesz, íme egy kis könyvajánló:

Dr. Lukács Liza: Ágytól-asztaltól... - Evészavarok és párkapcsolati problémák  (És bármelyik eddig megjelent könyve.)

A legjobb, amit eddig találtam a témában. Olvasmányos, közérthető, nagyon őszintén és emberien beszél a témáról és sok hasznos információt tartalmaz. Mindenkinek szívből ajánlom, akit érdekel a téma - úgymond "kötelező olvasmány" :-)

Valamint szeretettel ajánlom figyelmedbe a következői írásainkat is a témában:

7 apró trükk a sikeres fogyáshoz

Az első lépcsőfok az egészség felé

Gondoltad volna?

Szeretettel,

Kiss-Dalmadi Mariann

Kiss-Dalmadi Mariann

dietetikus, life és art coach

Források:

Dr. Lukács Liza: Ágytól-asztaltól... , Máshogy Humán Szolgáltató Bt. 2010.