Nemsokára kezdődhet az adventi naptárazás. Még mindig nem késő, hogy meglepd egyel gyermekedet és izgalmasabbá tedd vele a Karácsony várást. Íme néhány ötlet, ami megvalósítható/beszerezhető még az utolsó napon is.

Mesés Advent: szinte minden gyermek szereti a meséket. Idén ráakadtam több mesegyűjteményre is, amelyeket direkt erre az alkalomra készítettek és adventi naptárként funkcionálnak. A huszonnégy történet az ünnepváró napokon lehetőséget teremt, meghitt, összebújós pillanatokra, közös olvasgatásra, ami szerintem igazán jó megalapozása az ünnepi hangulatnak. Én a 24 karácsonyi mesét választottam Brigitte Weningertől - számomra ez egy szépen illlusztrált, kedves történeteket összegyűjtött, ovisoknak való, az az "igazi mesekönyv" hangulatú kiadvány, de évről-évre egyre több jelenik meg a piacon a nagyobbaknak valóktól elkezdve a verseseken át. Érdemes körbenézni az aktuális lehetőségek ügyében, és olyat választani, ami a gyerek korosztályának és ízlésének megfelelő.

Adventi varázsdoboz

Ha nincs időd-energiád (stb) saját készítésű adventi naptár kivitelezésére, jó ötlet lehet helyette egy adventi doboz. Végy egy kisebb kartondobozt - vagy bármilyen dobozt. Borítsd be csomagolópapírral, vagy pingáld ki ízlés szerint, és már kész is. Vagy választhatsz egy karácsonyi mintájú süteményes dobozt is, ez esetben semmi dolgod vele. Ebbe a dobozba lehet minden nap egy-egy újabb apróságot csempészni. Előnye, hogy így nem kell előre előállítani/kigondolni mind a 24 ajándékot, így ha csak ma kaptál észbe is meg tudod még valósítani. Kitalálhatsz hozzá egy saját kis történetet is, hogy például az Adventi Angyalka minden nap újratölti. Krónikus időhiányban szenvedő anyukáknál ez jó megoldás lehet. :-)

Egyszerű, nyomtatható naptárak

A gyereketeto.hu oldalról tudsz letölteni ingyenes, nyomtatható naptárakat. Ha nem akarsz nagy hűhót csapni, ez jó megoldás lehet. Itt annyi a feladat, hogy pl. a Mikulás szakálára minden nap ragasztotok 1-1 vattapamacsot. Akár kézzel is megrajzolhatod a mintát, vagy elkészíthetitek akár közösen is.

Örökös naptárak

Az én kedvencem a hosszabb távú, úgymondd "örökös", minden évben elővehető megoldások, így amikor a kisfiam bekerült az adventi naptárazós korba, beszereztem egy szép, varott, filc naptárat. Ennek másik előnye a családi hagyományok ápolása mellett, hogy így nem kell azon agyalni minden évben, hogy mibe kerüljenek a kis meglepetések - elég a belevalókat kigondolni.

Mi kerüljön bele?

Itt mindenképp érdemes végiggondolni a következőket:

  • Mi a cél és mit szeretnél átadni vele?
  • Milyen beállítottságú a gyermek, miket szeret, mi okoz neki örömet?
  • Mennyi pénzt szánsz rá?

Nálam a cél, hogy minél varázslatosabbá tegyem a gyerekeknek a Karácsonyra készülődés időszakát. Ha későn is állsz neki az ajándékok kitalálásának, szerintem célszerű végiggondolni és valamilyen rendszert kitalálni, mert így sokkal átláthatóbb, és kevésbé tűnik nagy feladatnak 24 dolgot kitalálni, és biztos nem léped túl a tervezett anyagi keretet sem.

Én a szerint osztottam be a kis meglepetéseket, hogy legyen benne együtt töltött idő, meseolvasás, kreatív tevékenység, másoknak készített ajándék, karácsonyi hangulatot elővarázsoló/hangolódó játékok, közös sütés-főzés és egy kis édesség egyaránt.

Ha szeretnétek megnézni a pontos leírást, hogy nálunk mi került bele eddig, a tavalyi ötleteket itt találjátok - a cikk végén letölthető kártyákkal. Itt pedig a tavaly előttiek, Bogyó és babócás ötlet kártyákkal a végén.

Örömteli készülődét és meseszép Ünnepeket Mindenkinek! :-)

Szeretettel,