Gondolkodom egy ideje, hogy milyen Adventi-naptárat készítsek az én nagy - lassacskán 2,5 éves - fiamnak az idei évben. A "minden napra egy csoki" felállás nálunk nem jött szóba, mert feleslegesnek tartanám - főleg az ünnepek előtt -rászoktatni erre a csemetémet. Az ajándékok kitalálásánál a következő szempontokat vettem figyelembe:

Mibe kerüljenek a kis meglepetések?
Nagyon sok házilag elkészíthető, kreatív ötletet találni szerte a neten  akinek ideje, energiája és kézügyessége engedi. Én valami olyanra vágytam, ami hosszabb távú, úgymondd "örökös", minden évben elővehető megoldás. Idő/energiába most annyira nem állok jól, örülök, ha a belevalókkal elkészülök, így egy kész megoldás az ideális Számomra. A legjobban a szép, varrott, filc naptárak tetszettek, de eleinte elég horror áron találtam csak - majd a héten az Aldiban ráakadtam egy szép darabra, ami számomra teljesen vállalható kinézetű, és megfizethető árkategaóriájú, így erre esett a választás.

Hogy is áll össze a naptár összességében?

24 napra való ötletet kell ugye kitalálni. Itt szerintem a legfontosabb, hogy azt lássuk, milyen temperamentumú a gyerekünk: mit szeret csinálni, mivel foglalja el magát, mi okoz neki örömet. Emellett mi magunk mit szeretnénk átadni, közvetíteni neki. Azért is érdemes előre letervezni az egészet, mert így egyben látjuk mire lesz szükség a megvalósításhoz, ezáltal sokkal egyszerűbb és átláthatóbbá válik az egész. Valamint azt is végig tudjuk gondolni mennyi pénzt szánunk a megvalósítására, és mi az ami belefér a keretbe. Érdemes azzal is tervezni, mennyi időnk van együtt: nyilván teljesen más lesz egy 3 gyerekes családban, ahol ovis-iskolás is van, és már rohanósabbak a napok, és más egy egyedüli bölcsis korú otthon lévő gyerkőccel. Mindig érdemes azt figyelembe venni, amire az adott időszakban nekünk aktuálisan épp lehetőségünk van.

Inspirációnak elmesélem nálunk most hogy fog összeállni a naptár. Ahogy fent is írtam, nem "példaértékűnek" szánom, inkább csak inspiráció, ötletmerítés gyanánt.

Nálunk a kreatív játékok és Bogyó és Babóca most a menők. Sok időnk van, amit együtt tudunk tölteni. A kisfiam az a nyugisabb, elmolyolós típusú gyerek. Ezek alapján kitaláltam pár "fő kategóriát", ami szerint felosztottam az adventi időszak napjait:
 

  • Hétfők (1., 8., 15., 22.): közös játékok, hangolódás az ünnepekre
  • Keddek ((2., 9., 16.,  23.): 1-1 darab bábfigura (Bogyó és Babóca most a sláger)
  • Szerdák (3., 10., 17., 24.): közös kreatívkodás: rajzok, festés, gyurma, krumplinyomda és társaik az Ünnepek jegyében
  • Csütörtökök (4., 11., 18.): valami finomság, például aszalt gyümölcs, egy kis zacskó dió, egy kisebb darab jó minőség csokoládé
  • Péntekek (5., 12., 19.) 1-1 darab báb
  • Szombatok (6., 13., 20.): közös játékok, hangolódás az ünnepekre
  • Vasárnapok (4., 14., 21.): finomságok készítése közös erővel

Napok szerinti lebontásban ez így fog kinézni:

  1. Levél írás a Mikulásnak és Jézuskának - itt lehet készíteni fogunk egy "álomtablót" is: ahova lerajzoljuk/és vagy beragasztjuk a kívánságokat
  2. Báb (Babóca)
  3. Ujjfestős kép készítése a Karácsony jegyében
  4. 1 kis csomag aszalt gyümölcs
  5. Báb (Bogyó)
  6. Rajz/festés a Mikulás köszöntésére
  7. közös süti sütés (például ez)
  8. Narancs teletűzdelése szegfűszeggel
  9. Báb (Baltazár, a méhecske)
  10. Krumplinyomdázás az ünnepi témákban
  11. 1 zacsi Nobilis csokis aszalt meggy
  12. Báb (Pihe, a lepkekislány)
  13. Meglepetés készítése a kis barátoknak (még nem tudom pontosan, de pl. vmi kis karácsonyfadísz)
  14. Közös süti sütés (pl. ez)
  15. Karácsonyi képeslapok megírása (hagyományőrző vagyok ebből a szempontból, imádom a régi, postai úton küldött lapokat, így párat küldünk az idén is, Levi is segíthet majd a megírásukban)
  16. Báb (Vendel, a szarvasbogár)
  17. Angyalka rajzolás/festés
  18. 1 Túró Rudi
  19. Báb (Gömbi, a kis virágbogár)
  20. Meglepetés készítése a Apának
  21. Közös szaloncukor készítés (zserbós és/vagy aszalt gyümis)
  22. Karácsonyi színező vagy díszkészítés
  23. Báb (Alfonz, a tücsök)
  24. Eljátszuk a bábokkal Bogyó és Babóca Karácsonyát (az ehhez szükséges hiányzó szereplők bábfigurája még 24. reggel megérkezik)

A feladatos részeket kis kártyákra szerkesztettem, ez esetben ez kerül reggel a megfelelő zsebbe. Jobb egérrel a képre kattintva Ti is le tudjátok tölteni őket, így márcsak nyomtatni kell.

A gyakorlati kivitelezést illetőleg még annyi, hogy az egész naptárat nem fogom előre feltölteni, csak mindig az aznapi kerül bele, és az lesz a feladat, hogy kersse meg, aznap melyik zseb rejti a kis kincset.

Örömteli készülődést kívánok! :-)

Szeretettel,