Az első lépcsőfok az egészség felé a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztás. Mielőtt legyintenél, hogy persze, ezt mindenki tudja, hiszen a csapból is ez folyik, azért érdemes pár dolgot végiggondolnod a témában. Tudtad például, hogy ha nem iszol eleget az egy csomó betegségnek tűnő tüneteket is produkálhat a szervezetedben, pedig valójában csak szomjas vagy? Többek közt erről is szó lesz itt, valamint ahhoz is olvashatsz ötleteket, mit érdemes választani szomjunk csillapítására.

Az egészséges táplálkozás kapcsán nagyon sok, sokszor eltérő, ellentétes tanácsot kapnak az érdeklődők, és nem mindig könnyű kiigazodni a különböző ajánlások között. Amiben szinte mindenki egyetért, az a megfelelő folyadék fogyasztás fontossága. Ez egy tipikusan olyan téma, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni. Tudtad, hogy ha nem iszol eleget az egy csomó betegségnek tűnő tüneteket is produkálhat a szervezetedben, pedig valójában csak szomjas vagy? Például előfordulhat:

  • gyengeség érzése
  • fáradékonyság
  • kimerültség
  • szédülés
  • fejfájás
  • zavartság, nyugtalanság
  • izomgörcsök
  • szapora légzés
  • szapora pulzus
  • magas vérnyomás
  • kóros testsúly növekedés
  • koncentrációs képesség csökkenése

Gyakorlat - próbáld ki!

Ebben a témában is azt javaslom, hogy kezd a tudatosítással: figyeld meg magad. A mai napon helyezd erre a fókuszt, és jegyezd fel, hogy mennyi folyadékot fogyasztasz. Ne csak fejben, "biztos megvan" alapon, hanem tényleg figyelj rá: írd is fel egy papírra. Ha az eredmény alul marad a javasolttól, gondold végig, hogyan tudnál ezen változtatni, és fókuszálj csak erre a kérdésre, amíg a mindennapjaid részévé nem válik. Azért érdemes ezt tényleg komolyan venni, mert:

- a folyadék hiány okozhat fáradtságot, gyengeség érzetet is, szóval ha kimerültnek érzed magad, vagy ha sokat fáj a fejed, lehet ez a probléma megoldása

- ha fogyni akarsz, fogyás NINCS megfelelő folyadékbevitel nélkük.

- és a fent felsoroltak...

Elsőre lehet banálisnak hangzik, de sokan akkor is esznek, amikor igazából nem is éhesek, hanem szomjasak! Ez lehet oka például jó pár plusz kilónak is. Figyeld meg magadban ezt is: Te is ezek közé tartozol? Mennyi folyadékot – és mennyi vizet- iszol egy nap?

Mit igyunk?

Szomjoltásra elsősorban vizet igyál, ami az izmok és az agy hidratáltságát, a fizikai és mentális teljesítőképességedet segíti. Persze a folyadék fogyasztás terén – mint az egészséges táplálkozásban is – törekedhetünk a változatosságra, így ezt igény szerint kiegészítheted egyéb egészséges alternatívákkal. A víz mellett fogyassz tápanyagokban, különösen kalciumban gazdag tejet, tejterméket, teákat, 100%-os és a frissen préselt gyümölcs- és zöldségleveket, készíthetsz turmixokat, smoothiekat is egy-egy pohárral. A vízfogyasztást feldobhatod gyümölcsökkel, citrommal, és/vagy dobhatsz a mindennapi vizedbe pár menta, citromfű levelet is. A folyadék fogyasztás változatossá tételéhez szeretettel ajánlom figyelmedbe az ital receptjeinket a témában.
A cukrozott üdítő-, energia-, és alkoholos italoknál számolj azzal, hogy tele vannak „üres kalóriákkal”, ezek fogyasztása ritkán, csak alkalomszerűen ajánlott.

Mennyit igyunk?

Felnőtt férfinak 2,5 l, nőnek 2 l az ajánlott napi vízbevitel. Csecsemőnek 0-6 hónapos korig 0,68 l, 6-12 hónapos korig 0,8-1 l, 1-2 éves gyermeknek 1,1-1,2 l, 2-3 évesnek 1,3 l, 4-8 évesnek 1,6 l, 9-13 éves fiúnak 2,1 l, lánynak 1,9 l, serdülő (14-18 éves) fiúnak 2,5 l, lánynak 2 l vizet javasolt naponta elfogyasztani.
(forrás: Terítéken az egészség, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének hivatalos FB oldala)

Ez persze változhat, például nagy nyári hőségben, vagy szoptatás alatt, vagy sportoláskor még plusz folyadék bevitelre van szükség, de ezek az alap mennyiségek. Valamint azt is fontos hangsúlyozni, hogy amikor azt érzed, hogy szomjas vagy, az már egy vészreakció szervezetünk részéről, hogy felhívja figyelmünket, több folyadékot vesztettünk a kelleténél. Tehát ne várd meg azt, amíg szomjas leszel!


Ha hosszú ideje ennél jóval kevesebbet iszol, akkor a szervezeted jelzései nagy eséllyel eltompulttá váltak, ugyanis a tartós szomjazás csökkenti a szomjúság érzetet, így előfordulhat, hogy egy ideje már nem is kívánsz annyi folyadékot inni, de ettől függetlenül a szervezetnek szüksége van rá! A vízhiány mértékétől függően az egyes tünetek egyre súlyosabbá válnak. Ne várd meg!
 

+1 tipp: Feledékenyeknek jó megoldás lehet kitölteni egy üvegbe előre az egész napi mennyiséget, így könnyen követhetővé válik, hogy mennyit ittunk az adott napon. A legjobb, ha a nap folyamán egyenletesen elosztva fogyasztod el a szükséges mennyiséget.

Szeretettel,