Az igazi csodatápszer: az anyatej! 11+1 érv, amiért ezt alátámasztja:

  1. A baba az anyatejet bármilyen más tápláléknál jobban tudja hasznosítani. Az anyatejben a vastartalom biológiai hozzáférhetősége például 50 százalékos(!), ami több, mint hétszerese, mint a tápszerekben (7 százalék), vagy a csecsemőknek adott gabonatermékekben (4 százalék) lévőé. Az anyatej kalcium tartalmának 75 százaléka szívódik fel a csecsemő szervezetében, míg a tehéntejalapú tápszer esetében ez mindössze 50 százalék. Féléves kor után sem érdemes tápszerre vagy tehéntejre áttérni, mivel az anyatej ezeket az előnyöket a csecsemő hat hónapos kora után is megőrzi. A WHO és valamennyi mértékadó gyermekgyógyászati szakmai fórum a csecsemő hat hónapos koráig kizárólag anyatejes táplálást javasol. A WHO és az UNICEF (ENSZ Gyermekalap) ezen túlmenően azt ajánlja az anyáknak, hogy legalább a gyermek kétéves koráig vagy akár azon túl is folytassák a szoptatást, addig, amíg a kicsi magától lemond róla.
  2. Az anyatej élő immunanyagok kincsesbányája, ami segíti a csecsemő még fejletlen védekezőrendszerét a fertőzésekkel, kórokozókkal szemben. Számos klinikai tanulmányban kimutatták már, hogy a megfelelő ideig szoptatott csecsemők lényegesen ritkábban szenvednek bélfertőzésekben, középfülgyulladásban, tüdőgyulladásban és felső légúti fertőzésekben. A szoptatás hosszú távon is védőhatást nyújt a babának a betegségekkel szemben! Csökkenti többek közt a cukorbetegség, a felnőttkori szív- és érrendszeri betegségek, valamint az elhízás kockázatát
  3. A szoptatás csökkenti a napjainkban oly gyakori allergiás megbetegedések kockázatát is. Feltételezik, hogy ebben szerepet játszanak az anyatej gyulladást csökkentő hatóanyagai, valamint a leggyakoribb allergének, mint a tehéntej, szója (azaz a gyakori  tápszeralapanyagok) mellőzése.
  4. Az anyatej gyulladáscsökkentő és antimikrobás összetevőket is tartalmaz, ezáltal arra is alkalmas, hogy alkalmanként orrcseppnek, szemcseppnek használjuk. A sebes mellbimbóra is az egyik legjobb gyógyír, mert segíti a gyógyulását.A benne található laktoferrin nevű fehérjéje megköti a vasat, így a szaporodásukhoz vasat igénylő kórokozók, mint például a kóli, sztafilokokkusz, sztreptokokkusz, nem tudnak elszaporodni. A laktoferrin úgynevezett immunmodulátor szerepet is betölt, vagyis fertőzés esetén beindítja a csecsemő saját interferon-termelését.
  5. Az anyatej bifidus faktor tartalma elősegíti a hasznos tejsavbontó baktériumok termelődését, így támogatva az egészséges bélflóra kialakulását
  6. A szopómozgás segíti az állkapocs, a fogak és a szájizomzat megfelelő fejlődését
  7. Az anyatej könnyen emészthető és az összetétele mindenkor a csecsemő, a kisgyermek igényeihez alkalmazkodik mind mennyiségileg, mind minőségileg - egyetlen szoptatáson belül és a szoptatási időszak folyamán is változik az összetétele.
  8. A szoptatással nem csak egyszerűen táplálékot gyújtunk gyermekünknek: komfort- és biztonságérzetet ad a babáknak, illetve segíti az anya és gyermeke közötti kötődés kialakulását, az érzelmi biztonság megteremtését.
  9. A szoptatás előnyösebb az anyukának is, mert segít leadni a várandóság során felszedett kilókat, mivel az anyatej termelésével napi 500 kcal-t égetünk el. A hosszú ideig szoptató nőknél csökken a petefészekráknak, a mellrák bizonyos típusainak, a csontritkulásnak és az elhízásnak a kockázata.
  10. Mindig friss, steril, tökéletes a hőmérséklete, nem kell pepecselni az elkészítésével - azonnal fogyasztható és mindig kéznél van, semmilyen eszköztár nem szükséges hozzá
  11. Természetes és igazi "zöld", környezetbarát megoldás

+1: a legolcsóbb megoldás, hiszen teljesen ingyenes