Bár már a vége felé közelít a bodza szezon, ha van rá mód, ezt a recepetet még érdemes kipróbálnotok: gyorsan elkészíthető finom nyári frissítő. Cukorbetegek és fogyókúrázok is bátran kipróbálhatják a steviás változatot!

Bodzaszörp mézes és steviás változatban

Hozzávalók:

  • 10 db bodzavirág (ernyő)
  • fél kg méz vagy 2 evőkanál stevia
  • 8 dl víz
  • 2 citrom leve
  • 1 (bio) citrom (ennek a héj részét is felhasználjuk majd)

Elkészítése mézzel:

A mézet a citromok levével jól elkeverjük egy szélesebb szájú kancsóban. Beletesszük a bodzavirágokat és a felkarikázott bio citromot. A bodzavirágot nem mostam meg, mert így az értékes virágport is lemosnám róla, csak alaposan átnézem, nincs-e rajta bogár. Arra fontos még ügyelnünk, hogy olyan helyről szerezzük be a bodzánkat, ami tiszta, nem permetezett, forgalmas utaktól és ipari területektől távol esik. Felöntjük a vízzel, elkeverjük, és pár órára hűtőbe tesszük, néha megkeverjük.

Pohárba töltve kb. 1:4 arányban, ízlés szerint szódával vagy vízzel hígítjuk. Én kb. 4 db 1 literes üvegbe higítottam fel, és literenként 1-1 friss citrom levét facsartam még hozzá.

Elkészítése steviával:

Lényegében ugyanaz, mint a fent leírtak, csak ez esetben a méz helyett 2 evőkanál steviát használtam az elején. Valamint a higításkor még a +1 citrom levén kívül további fél evőkanál stevia por került bele. A steviás változatot elsősorban fogyókúrázók, cukorbetegek figyelmébe ajánlom.

Szeretettel,