Ez volt életem első házi szörpje. Nincs vele túl sok munka, kezdők is nyugodtan kipróbálhatják, Íme a recept:

Hozzávalók:

  • 2 nagy marék citromfű
  • fél kg méz
  • 2 (bio) citrom felkarikázva
  • 2 liter víz
  • 2 késhegynyi nátrium-benzoát (nem a szörpbe, csak a két celofán közé fogjuk tenni)

Elkészítése:
A citromfű leveleket és a felkarikázott citromot beáztatjuk a 2 liter vízbe 1 napra. A citromfűlevél tépkedésbe a gyerekeket is nyugodtan bevonhatjuk, totyogósoknak is jó szórakozás. :-) Másnap hozzáadjuk a mézet, felforraljuk és kb. 20 percig forraljuk együtt. Ezután leszűrjük és forrón üvegekbe töltjük. Az üvegeket előtte alaposan kimostam, majd mikroban sterilizáltam: 3 percre tettem be. Miután beletöltöttem a szörpöt, egy celofán darabnak ecsettel kicsit bevizeztem az egyik oldalát, majd vizes felével lefelé az üvegre tettem és szorosan rárögzítettem befőttes gumival. Erre tettem egy késhegynyi nátrium-benzoátot, majd arra jött még egy réteg kicsit bevizezett celofán darabka, vizes résszel lefelé, amit befőttes gumival szintén  szorosan rákötöztem. Fontos a szoros rögzítés, hogy biztos ne romoljon meg a tartalma. Ezután száraz dunsztba helyeztem az üvegeket, melynek technikáját és lényegét részletesen megismerhetitek a Tartósítás természetesen! írásunkból.
Ugyanezzel a technikával mentából és zsályából is készíthetünk házi szörpöt.