...variációk gyümölcsökre tavasz elején is.

Télen, illetve így tavasz elején a főszerep már korántsem a gyümölcsöké. Persze, van még a kamrában alma, veszünk narancsot, esetleg banánt, de már a könyökünkön jön ki. Unalmas mindig az almát rágcsálni magában vagy délutáni uzsonnának elmajszolni egy banánt.

A mai bejegyzésben néhány egyszerű, gyors és praktikus ötlettel szeretnénk szolgálni arra nézve, hogy miként tehetjük változatosabbá, izgalmasabbá a gyümölcs fogyasztásunkat ebben az időszakban is, hogyan lehet felhasználni a rendelkezésünkre álló gyümölcsöket anélkül, hogy unalmassá válnának

Lássuk a felhozatalt!

Alma, körte, narancs, banán, mandarin, citrom, grapefruit, pomelo, gránátalma, dió, mandula, aszalt vagy szárított gyümölcsök. Általában kb. ezek azok, amiket egy jó zöldségesnél még egészséges és ízletes formában meg tudunk vásárolni és nem néz ki olyan természetellenesnek egyik sem, mint a februári óriáseprek a szupermarketek polcain. Esetleg ha előrelátóak voltunk és fagyasztottunk/tettünk el a nyár és az ősz kincseiből, akkor azokat most élvezhetjük még.

A déli gyümölcsökről
Míg a többi évszakban bőségesen válogathatunk a hazai gyümölcsök közül, télen és tavasz elején még elég szegényesre csökken a választék. Jogosan felmerül a kérdés, hogy a szűk kínálatot bővítsük-e déli gyümölcsökkel? Sokan azon a véleményen vannak, hogy a nagy mennyiségű permet- és növényvédőszer tartalmuk miatt inkább ne. Én úgy gondolom, hogy bár előnyben részesítem a hazai fajtákat, de azért a déli gyümölcsöket kár lenne kihagyni az étrendünkből, hiszen számos jótékony tulajdonsággal is rendelkeznek.

Mi tévők legyél, ha már unod az egy alma tízóraira felállást?

Érdemes a következőkben is gondolkozni:

  • turmixok (akár tejjel egy reggelihez vagy csak gyümölcsökből tízóraira/uzsonnára)
  • kompótok
  • gyümölcssaláták
  • gyümölcskeksz
  • gyümölcskenyér
  • fogyaszthatod zöldségekkel, gabonákkal vegyítve is.

Konkrét ötletképpen pedig az alábbi gyümölcsös receptjeink közül tudtok válogatni:

Avokádós citrussaláta

Zabkása almával és dióval

Tavaszváró gyümölcssaláta

Piros turmix

Netti marcipános-banános golyói

Gyümölcsös kókuszgolyók

Fűszeres almaital

Tejberizs házilag (egy-két almával kiegészítve a receptet)

Céklasaláta

Almakrémleves gesztenyével

Jó étvágyat!

Szeretettel,