Amióta az eszemet tudom, nagyon kedvelem a mindenféle irkálós, lejegyzetelős, gyűjtögetős dolgokat, ám a gyerekek mellett nem mindig jut idő ennek a megvalósítására, úgy ahogy szeretném. Hogy mégse vesszenek el az értékes emlékmorzsák, a gyerekek vicces beszólásai és a többi apró örömteli pillanat és hangulat, ebben lehet hatékony és gyors segítségünkre az emléküveg. Hogyan és hogy pontosan mire is jó ez az egész, erről olvashattok ebben a cikkben.

Mire van szükség az elkészítéséhez?

Ami szükséges az elkészítéshez egy nagyobb méretű csatos vagy befőttes üveg, a közelében tartva papírcetlik és toll. Praktikus egymás mellett tárolni mindent, ha szükség van rá ne azért hiúsoljon meg, mert nem volt épp kéznél mire/mivel felírni.

Persze egyéni igények alapján ezt nyugodtan szabhatod kedvedre: készülhet egy szép fadobozkából, le is festheted, ki is díszítheted - ezt már a fantáziádra bízom ;-) Én 2014. óta ugyanazt az egyszerű csatos üveget használom, aminek a díszítése beleesik a "majdegyszer"=soha kategóriájú feladatokba, de a célnak így is tökéletesen megfelel. A lenti képen láthatod. Érdemes egy központi, könnyen elérhető helyen tartani, hogy szükség esetén ne kelljen keresgetni - nálunk most a nappaliban a könyvespolcon lakik a fotókönyvek és fényképes albumok mellett. Ha a gyerek nagyobbak már, és szívesen részt vesznek benne érdemes olyan helyre tenni, ahol számukra is elérhető.

Mit kezdjünk vele?

Írjunk fel mindent a kis cetlikre, amit szeretnénk megőrizni, amire szeretnénk emlékezni az idei évből, és dobjuk az üvegbe. Én a következőket szoktam összegyűjteni benne:

- apró emlékek (pl. koncertjegyek, belépők, a gyerek szülinapi meghívója ...stb.) az évben eltelt eseményekről

- kis cetlire felfirkantottam pár címszóban mikor - hol jártunk, a családi élményeket pl. a kirándulásokat, kiruccanásokat, illetve ha volt egy jó családi sztori, akkor címszavakban az is idekerül

- a gyerekek vicces mondásait. Ez különösen jól jött abban az időben, amikor elkezdenek beszélni. Ilyenkor belekerülhet az első 10-20-50 szó (amennyit szeretnél). Hidd el jobb, ha leírod: a legtöbben azt hisszük emlékezni fogunk rá, de ha nincs leírva, ezek nagyobb része esélyes, hogy elfelejtődik pár héten belül. Ezeknek a cetliknek a segítségével készítettem el anno a gyerekeknek egy-egy saját fotókönyvet ("Levi duma" és "Lili duma" néven), amibe bekerültek az első szavak és az első pár év vicces beszólásai. Nagyon szeretik olvasgatni a saját történeteiket, szerintem ez egy igazán szép és személyes ajándék lehet akár egy születésnapra, vagy akármelyik Ünnepre.

- kedvenc zenék, filmek, éttermek

- könyvek címe/szerzője, amiket olvasunk az adott évben

- idézetek, amikre bukkanok és nagyon tetszenek/jellemzőek aktuálisan rám

- bármilyen apró kis emlékmorzsa, hangulat, élmény, színfolt, ami Számodra fontos, amit szeretnél megőrizni, ami jól jellemzi az adott évet

Mire jó ez az egész?

Ez számomra azért volt nagyon praktikus megoldás, mert arra a hétköznapokban általában nincs időm, hogy "rendesen" leírjam a dolgokat, úgy ahogy szeretném, ez a cetlizés viszont minimális időt vesz igénybe és így sok olyan kedves történet, momentum megmarad az évből, ami különben gyorsan feledésbe merült volna. A teleírt cetliket a következőképp lehet hasznosítani:

- nálunk mára családi hagyománnyá vált, hogy Szilveszter délután előveszzük, és így elevenítjük fel az idei év eseményeit

- Szilveszter után a cetliket berakom egy borítékba és ezek alapján készítem el az éves családi krónikás fotókönyvünket. Az idézetekből, gondolatokból egy saját kis motivációs könyvet is összedobhatsz fotókönyv szerkesztővel vagy ha jobb szereted a kézzel készített dolgokat, akkor scrapbook technikával is összeállíthatod. A gyerekszáj cetlikből - ahogy fent is írtam - készülhet akár egy külön duma album is.

Ha szívesen elolvasnád a tapasztalataimat arról, hogyan készítem el az éves családi krónikás fotókönyvet ebben a bejegyzésben írtam róla a másik oldalamon, a Hatszínvirág blogon.

Kreatív és élményekben gazdag, boldog új évet kívánok Minden kedves Olvasónknak! :-)

Mariann