KreDieSz

Kreatív Adventi naptár óvódás nagyfiamnak​

Az idén is saját adventi naptárral szeretném hangulatosság tenni az ünnepekre való készülődést az immár 3,5 éves nagyfiamnak. A "minden napra egy csoki felállás" továbbra sem játszik nálunk. A következőkkel készülök most:

Az alapelvek a tavalyihoz hasonlóak.

Az ajándékok kitalálásánál a következők a főbb szempontok:

  • Elsősorban a gyermekem, hogy milyen beállítottságú, mi az, amivel örömet szerezhetek neki.
  • Bár lehet az ajándékok közt édesség is, de semmiképp sem a "bóvli csoki", fogrombolós cukorka fajtából és nem mindennap. Mint (szinte) minden gyerek, természetesen az enyém is szereti az édességeket - nemcsak a gyerek, én is :-D - így lesz az is az ajándékok közt, de nem csak erről szeretném, hogy szóljon.
  • A másik, hogy nem azt szeretném belenevelni, hogy az Ünnepek a folyamatos zabálásról szólnak, így inkább a hangsúlyt a közösen eltöltött időre, játékokra tenném. Szóval lesz némi finomság is a kis zsebekbe, de nem minden nap.
  • És ha már édesség, akkor ennek legalább egy része közös program is legyen, ahol őt is bevonom az elkészítésbe: Levi ebben igazán jó partner, szeret nagyon a konyhában ügyködni (lehet hogy szakács lesz ez a gyerek? :-)), az egyik kedvenc programja a főzős játékok: akár az igazi, akár a játékkonyhában.
  • Kisfiam nálunk nagyon szeret festeni, színezni, gyurmázni, így ezek mindenképp szerepet kaptak a folyamatban.
  • A tavalyi Bogyó és Babóca bábok helyett heti 1 alkalommal házilag készített játékok lesznek. Persze az olcsón kivitelezhető, könnyen összedobható fajtákból. Ezekhez a neten kerestem ötleteket, nagyrészt ingyen letölthető, nyomtatható fajtákat választottam. A napi lebontásnál megtaláljátok őket pár sorral lejjebb.
  • Ami az ünnepekre való hangolódáshoz szerintem megadja az igazi varázslatos, Karácsonyos hangulatot, az olyan apró kis dolog, mint például a csillagszóró, a szép fények, a finom illatok (fahéj, alma, szegfűszeg és társaik)...stb., ezeknek is mindenképp itt a helyük
  • A másik, ami szerintem fontos része az Advent és a Karácsony üzenetének, hogy gondoljunk a szeretteinkre, és másokra is, akik nálunk kevésbé szerencsés helyzetben élnek, így lesz benne pár olyan üzenetű feladat, ami ezt hivatott képviselni
  • Végül ami még nem maradhat ki, azok a mesék, versek. Lesz közte olvasós és nézős is.
  • Összességében az is szempont, hogy maga az egész Adventi készülődés ne kerüljön súlyos ezrekbe, de a fentiek alap költsége gyakorlatilag némi nyomtatás, laminálás, és egy kevés édesség, szóval nem sokkal kerül többe, mint a pár száz forintos "minden napra egy csoki" megoldások.

Mibe kerüljenek a kis meglepetések?
Szeretem az "örökös", minden évben elővehető megoldásokat. Egyrészt azért, mert idő-energia- és költséghatékony. Pont elég feladat számomra a belevalókat kitalálni és megvalósítani, így a naptár készítést már szívesen kihagyom (pláne jövőre, amikor már 2 gyerkőc is lesz a családban), illetve amúgy is szeretem a hagyomány részeként a régi, jól bevált, minden évben ismétlődő dolgokat. A legjobban a szép, varrott, filc naptárak tetszettek, de eleinte elég horror áron találtam csak - majd tavaly az Aldiban 2000 Ft-ért ráakadtam egy igen szép darabra, ami számomra teljesen vállalható kinézetű, és megfizethető árkategaóriájú, így erre esett a választás. Idén ezt márcsak előkapom és megtöltöm. :-)

Hogy is áll össze a naptár összességében?
24 napra való ötletet kell ugye kitalálni. Ezt napok szerint osztottam fel a következő szisztéma szerint:

  • Hétfők (dec. 7., 14. 21..):  közös játékok/feladatok, hangolódás az ünnepekre apró "Karácsonyi Varázs" feladatokkal
  • Keddek (dec. 1., 8., 15.,  22.): S.K. készített játékok
  • Szerdák (dec. 2., 9., 16., 23.): közös kreatívkodás: rajzok, színezés, festés, gyurma, nyomda és társaik az Ünnepek jegyében, itt kerülhetnek bele új filcek és kreatív eszközök is
  • Csütörtökök (dec. 3., 10., 17., 24.): valami finomság, például aszalt gyümölcs, egy kis zacskó diákcsemege, csokis almaszirom, Kinder-tojás
  • Péntekek (dec. 4., 11., 18.):  mese, vers, könyv
  • Szombatok (dec. 5., 12., 19.): közös játékok, hangolódás az ünnepekre
  • Vasárnapok (dec. 4., 14., 21.): finomságok készítése közös erővel vagy ha újszülött mellett ez nem jön össze, akkor vagy vmi egyéb játék vagy végszükség esetén bolti finomság

Napok szerinti lebontásban ez így fog kinézni:

  1. Levél írás a Mikulásnak és Jézuskának - itt lehet készíteni fogunk egy "álomtablót" is: ahova lerajzoljuk/és vagy beragasztjuk a kívánságokat. Tavaly ez nagyon bejött Levinél, igazából egy több napos játék kerekedett belőle.
  2. Karácsonyi témájú képek színezése. Több helyen találni ingyen letölthető nyomtatható fajtákat, én választottam egy manósat, egy angyalosat, egy Mickeyset - persze itt is érdemes figyelembe venni a gyerkőc aktuális, személyes kedvenceit, hóbortjait.
  3. 1 csomag aszalt gyümölcs: Levi kedvence az aszalt meggy és a cseresznye. Én a Nobilis-t kedvelem a legjobban, mert nincs benne se plusz cukor (maga az aszalt gyümölcsben pont elég a természetes cukor tartalom is...:-)), se tartósítószer, csak maga a gyümölcs. Lehet kapni csokiba mártott változatot is.
  4. Karácsonyi mese - A karácsonyi témájú könyveket év közben félre szoktam tenni, és ilyenkor az adventi időszakban veszem elő. Mivel a meseolvasás nemcsak 1 napra program, így ez lesz az a nap, amikor előkerülnek, majd ezekből (is) válogatunk az esti mesékhez a Karácsony váró időszakban. Ha nincs otthon saját karácsonyi mesekönyvetek, vagy csak szeretnéd kicsit színesíteni a megszokott kínálatot, a könyvtárazás is jó ötlet lehet.Valamint szereztem be idénre egy új karácsonyi foglalkoztató füzetet ovisoknak sok matricával, feladattal. Ez jó lesz B-tervnek is, ha vmelyik nap nem jönne össze az, amit terveztem, akkor ezt bármikor elő lehet venni egy kis matricázásra.
  5. Hétvégi karácsonyi móka: csillagszóró gyújtás, almasütés, és addig maradhat fent a Fiatal Úr/azt játszunk, amit szeretne
  6. Közös süti sütés (vmi gyorsan összedobható, például ez a mákos-almás-meggyes vagy dióskevert
  7. Minden évben készítünk ajándékot a cipősdoboz akcióra. Ez lesz ennek a napja (legalábbis elkezdjük).
  8. Ingyen letölthető, nagyon szépen kivitelezett, nyomtatható karácsonyi társasjáték a Masni blogról itt
  9. Karácsonyi folyékony szappan készítés - leírás itt
  10. Finomság, például csokis szárított almaszirmok (szintén Nobilis)
  11. Karácsonyi mese nézés közösen (nálunk Mickey egér varázslatos Karácsonya lesz a kiszemelt)
  12. Gyurmázás téli témában - letölthető gyurmázó lapok a gyereketetőről valók, érdemes feliratkozni náluk hírlevélre, ha szeretitek az otthoni játékokat
  13. Közös süti sütés: vmi amiből lehet golyókat formálni, például marcipános-banános golyót vagy kipróbáljuk ezt a kókuszos bon-bont. Ez utóbbira érdemes ránéznetek, mert letölthető doboz sablont is találtok a cikkben, ami ajándéknak sem utolsó ötlet.
  14. Karácsonyi angyal fürdő: csillámporral vagy vmi karácsonyi illatú habfürdővel/fürdőgolyóval
  15. Térbeli memória játék gyufásdobozból (leírás az itt) vagy karácsonyfa memória s.k. (leírás itt) - a memóriázás nálunk most nagy sláger

  16. Ajándék készítés vkinek, akit Levi nagyon szeret. Persze választhat több személyt is. Vagy egy egyszerűbb díszre gondoltam, mint ebben a cikkben a szalagos karácsonyfa, vagy rajzolás, s.k. képeslap készítés - amihez az Úrfinak kedve lesz.
  17. 1 kis zacsi diákcsemege vagy egyéb magos-aszalt gyümölcsös keverék
  18. Karácsonyi versek: az a terv, hogy az idei Mikulás csomagba készítek egy saját vers válogatást téli-karácsonyi témában az Időtetriszes lányok ötlete alapján. Nem töltöm meg teljesen a füzetet, a végén hagyok szabad helyet, és az útközben még összegyűlt kedvencekkel együtt kiegészítjük: én beleírom őket, Levi pedig rajzolhat mellé kedve szerint. Ha időben nem jön ez össze és nem készülnék el a füzettel, akkor pedig nekiállunk ekkor és most együtt. :-)
  19. Karácsonyi képeslapok megírása, amiket Levi díszíthet pl. egy saját kis pecséttel (pl. krumplinyomdából vagy parafadugóból kivágva egy egyszerűbb minta). Hagyományörző vagyok ebből a szempontból (is), szeretem a régi, postai úton küldhető fajtákat.
  20. S.K. szaloncukor készítése, például zserbós és/vagy aszalt gyümölcsös
  21. Letölthető, nyomtatható Betlehem, sablonok itt
  22. Kinder-tojás
  23. Narancs tűzdelése szegfűszeggel
  24. egy új könyv - Keress, találj, mesélj! Boldog karácsonyt!

A fent leírt feladatokat kis kártyákra szerkesztettem - ezt most megosztom itt Veletek is. Jobb egérrel a képre kattintva Ti is le tudjátok tölteni őket nagy méretben, így márcsak nyomtatni kell. Ha a gyermeketek szereti Bogyót és Babócát, szeretettel ajánlom figyelmetekbe Levi tavalyi kártyáit, amik témában hasonlóak az idén leírtakhoz, egy kis Bogyó és Babócás ajándékkal megspékelve.

A kártyákat úgy készítettem el, hogy mindegyik figura kétszer szerepeljen, így memóriázni is lehet majd vele a későbbiekben :-) Ehhez érdemes őket laminálni, hogy tovább tartós maradjon.

A kártyák 3 db A/4-es oldalt töltenek be. Az utolsón maradt még volna 4 kártyányi hely, hogy ez se vesszen kárba, azokat megszerkeszztettem "boldog Karácsonyos" ajándék kísérőnek.

A gyakorlati kivitelezést illetőleg még annyi, hogy nem fogom előre feltölteni az egész naptárat, csak mindig az aznapi kerül bele, és az lesz a feladat, hogy kersse meg, aznap melyik zseb rejti a kis kincset. A kész kártyákat csak bedugom a naptár zsebébe. A naptár alá kerül egy doboz (karton doboz karácsonyi csomagolóval bevonva), ha akkora méretű ajándék érkezik, ami nem férne el a kis zsebben (pl. színezők), akkor azokat abba teszem. Az egész mellé még azt meséltem Levinek, hogy az angyalok, hogy vidámmá és varázslatossá tegyék az ünnepi várakozást, minden nap eldugnak egy-egy kis meglepetést az adventi naptárban. Ovi utánra fog feltöltődni minden nap a készlet.

Örömteli készülődét és meseszép Ünnepeket Mindenkinek! :-)

Szeretettel,

Kiss-Dalmadi Mariann

Kiss-Dalmadi Mariann

dietetikus, life és art coach

Inspirációk:

A közös játékos részekhez merítettem pár ötletet ezekből:

Időtetrisz - Letölthető adventi cetlik

Gyereketető blog adventi bejegyzései

Szeretettel ajánlom figyelmetekbe, sok jó ötletet olvashattok rajtuk.