Nemsokára kopogtat a Télapó, és akinél van kisgyerek a háznál már főhet a feje, hogy mi kerüljön a Mikulás csomagba. Én úgy gondolom, ha már egész évben hangsúlyt fektetek az egészségünkre, ez alól az ünnepek sem lesznek kivételek. Ha el is tér valamelyest a megszokottól, de semmiképp sem szeretném teljesen a feje tetejére állítani a szokásainkat. Persze az is fontos szempont, hogy mindemellett örömet szerezzek vele. A kettő szerencsére ötvözhető. A mai nap ennek megvalósításához gyűjtöttem ötleteket.

A kezdetek
A csomag összeállításánál természetesen fontos szempont, hogy mit szokott meg a csemeténk. Aki ahhoz van hozzászoktatva, hogy a Mikulás teletömi a csizmáját szinűltig csokival és cukorkákkal, és az év többi napján is gyakran kényesztetjük édességekkel, akkor nyilván ne most kezdjük el a lurkó táplálkozásának teljes megreformálását, és újítsunk be egy "egészséges csomaggal". Esetleg kisebb változtatásokat próbálhatunk, de az eddigi szokásokat ne rúgjuk fel hirtelen. Ha viszont gyermekünk még kisebb és most kopogtat először a Télapó, érdemes végiggondolni, hogy milyen szokásokat kívánunk nála kialakítani, mit szeretnénk neki továbbadni. Később, amikor közösségbe kerül nyilván már nem fogunk tudni mindent kontroll alatt tartani, de amíg kisebb, még nagyban van ráhatásunk arra, hogy milyen szokásokat vezetünk be, mi az ami számunkra fontos értéket képvisel.

A csokoládéról

A hivatalos ajánlás úgy szól, hogy 2 éves kor alatt nem ajánlott a csokoládé. Ez sokaknak tudom túlzásnak tűnik. Véleményem szerint az 1 éves kort mindenképp érdemes legalább kivárni. De ha nincs nagyobb tesó, akkor a 2 éves kor sem megvalósíthatatlan. Amit jó tudni, hogy egyrészt találhatóak benne allergének, másrészt tartalmaz koffeint is. Emellé társul a magas cukortartalom. Ezek az arra érzékeny gyerekeknél válthat ki zavarokat. Levi is például úgy pörög tőle, mint a taxióra. Valamint érdemes még szót ejteni a csokoládé székletfogó hatásáról.

Én a magam részéről úgy gondolom, hogy 1 éves kor alatt semmiképp; és a kisebb, totyogós gyerkőcöknél inkább érdemes lehet mással örömet szerezni, de persze mindenki tegyen jóbelátása szerint. A nagyobb gyerekeknek már valamennyi csokoládé szerintem is belefér abba a csomagba, de az továbbra sem mindegy,  hogy milyen és hogy mennyi. Inkább vegyünk kevesebbet, de az jó minőségű legyen! Ez alatt értem azokat, amik  igazi kakaóvajból, kakaóból és kevés cukorból készülnek. Minél magasabb a kakaótartalma, annál jobb: érdemes a 60-70%-os, vagy az e felettiek közül válogatni. Ha ezeket nem szereti, akkor válasszunk olyan fajtát, aminek a tejtartalma magasabb. Azt javaslom, hogy óvakodjunk a silány minőségű, általában olcsó, alacsony kakaótartalmú, cukorral, növényi zsírral és tejporral dúsított kakaós bevonómasszától, mely igazából jó szándékkal sem nevezhető csokoládénak. Sok fajta tartalmaz például transz-zsírokat is, ami az egyik legegészségtelenebb élelmiszeralkotónak számít jelenleg. Ha "hidrogénezett növényi olaj" feliratot találsz az összetevők között, inkább ne vedd meg! Amire még érdemes odafigyelni, hogy minél kevesebb mesterséges színezéket, aromákat és tartósítószereket tartalmazó, fogromboló cukorkák, nyalókák és társaik kerüljenek a csomagban.

A mennyiségnél érdemes nem esni túlzásba, mert a már előbb említett koffein tartalom miatt a nagyobb gyerekek is könnyen túlpöröghetnek, valamint az édességekben található nagy mennyiségű cukor nagyon könnyen lebomlik, a vér magas cukortartalma pedig serkenti az agyműködést és ez is elősegíti az egyfajta túlpörgött állapotot. Mindemellett a sok csokoládé székrekedést is okoz. Érdemes arra is gondolni, hogy hány helyről várható, hogy kap csomagot a gyerek - nagyszülők, barátok, rokonok, iskola/óvóda ...stb - hogy ne halmozódjon fel óriási készlet. Ha nagy a rokonság, akik szeretnék meglepni a kicsit, akár össze is foghatunk és a gigantikus mennyiségű csoki helyett együtt vehetünk valami értékesebb dolgot is.

No, és akkor lássuk, hogy mégis mivel töltsük meg azt a csomagot:

Mi kerüljön bele?

Fontos végiggondolni, hogy milyen beállítottságú a gyerekünk. Mi az, amivel örömöt tudunk neki okozni. Inspirációnak leírok pár konkrét ötletet.

Én úgy fogom alakítani, hogy inkább a nem ehető rész domináljon, kb. 2/3-1/3 arányban.

Ehető ajándékok:

  • Jó minőségű csokoládé
  • Friss gyümölcsök: a klasszikus alma, narancs, mandarin, banán mellé választhatunk valami különlegeset is, amivel fokozzunk az ünnepi hangulatot, például ananászt, mangót, pomelot, gránátalmát.
  • Aszalt gyümölcsök. Csokiimádó gyermeknél kipróbálhatjuk a csokiba mártott fajtákat. Készen is kapható, de házilag is előállíthatjuk. Én nagyon szeretem a Nobilis termékeket. Ugyan ezeknek is magas a cukor- és kalóriatartalma, de legalább tartalmaznak némi vitamint, ásványi anyagot is, valamint a bennük lévő rostok szükségesek az egészséges bélműködéshez és segítenek, hogy ne alakuljon ki székrekedés (ez utóbbi igen jól jöhet a csokoládék székletfogó hatása mellé)
  • Gyümölcs chips. Készíthetjük házilag, de több helyen kaphatóak is például almából, banánból, kókuszból.
  • Diófélék és olajos magvak, diák csemege. Kaphatóak csokoládéval, joghurttal bevont változatok is. Az olajos magvak is natúr formában a legegészségesebbek, a pörkölés ugyanis a jótékony telítetlen zsírsavakat megváltoztatja. Mogyoró esetében válasszuk inkább a héjas földimogyorót a pörkölt változat helyett. A magvak fulladás veszélye miatt inkább a nagyobb, 3 év feletti gyerekeknek javasolhatóak.
  • Csokis (vagy karobos) buláta
  • Gyümölcsös szeletek
  • Szezámmagos szelet (keménysége miatt szintén inkább a nagyobbaknak)
  • Jó minőségű kekszek. Készíthetünk házilag is finom "karácsony ízű" kekszeket, amiket szépen csomagolva a csomagba is becsempészhetünk.
  • Házi sütemény: a fent említett keksz mellett jó ötlet lehet például a muffin is, ami könnyen csomagolható és mutatós is

Nem ehető ajándékok:

  • Könyvek (kis képes, pancsolós, bármilyen a gyermek korosztályának megfelelően) - ez nálunk tuti része lesz a csomagnak
  • Ruhanemű: például zokni, sapka, póló (vagy bármi) a kedvenc figurájával
  • Játékok, bármi aminek a gyermekünk örül, például: plüss figura, kis autó, kártyák
  • Nagyobbaknak lehet akár valamilyen program is, például mozijegy
  • Kreatív cuccok: kifestő könyv, színes ceruzák, választhatunk valami különlegesebb darabot is, pl. csillámos színes tollak vagy egy szép toll a kedvenc figurájával
  • Készíthetünk kreatív kuponokat, amit később beválthat nálunk valamilyen választott programra
  • Kislányoknak hajcsatok, szép hajgumi, hajpántok, ékszerek is szóba jöhetnek

Ha konkrét csomagokba is szívesen belekukkantanátok, én ezt készítettem a kisfiamnak, amikor 17 hónapos volt:

  • 1 darab pomelo
  • 1 csomag aszalt fekete cseresznye
  • 1 db bio amarant szelet
  • 1 db bio vegyes gyümölcsös szelet
  • 1 fa tűzoltóautó (szétszedhetős-összerakhatós játék)
  • 1 űrhajós sapka
  • 1 macis fogas

Ezt pedig, amikor 2,5 éves:

  •  1 csomag szárított almaszál (DM)
  •  1 csomag aszalt meggy (DM)
  •  1 db bio müzli szelet (Aldi)
  •  1 db Bogyó és Babócás karácsonyfadísz (gyermekkoromban nekem is megvoltak a kedvenc díszeim, szerintem Levinél ez nagy favorit lesz)
  •  1 db diafilm - szintén Bogyó és Babócás
  •  1 a képre nem került fel, de friss gyümölcsök is kerültek bele és egy Karácsonyi matricázós foglakoztató a 2-3 éves korosztálynak valók közül

Csokit nem tettem bele: a családtól úgyis kapni fog, az bőven elég lesz.

Remélem sikerült adni pár jó ötletet! További kellemes és vidám készülődést mindenkinek!