Hamarosan itt a jó idő, előkerülnek a járgányok. Gyerekeink száguldoznak a parkokban, az oviból, bölcsődéből, iskolából hazafelé. Vagy az egész család kirándulni indul a hétvégén, és nem csak gyalogosan akarjuk a környéket bejárni? A választék igen nagy. Mivel indítsuk útnak gyermekünket? Kismotor, háromkerekű bicikli, futóbicikli, pótkerekes bicikli, roller?

A választást igazából az befolyásolja véleményem szerint, hogy gyermekünk mennyire magabiztos, bátor, nyitott az újdonságokra.

Néhány támpontot próbálok adni, hátha segíti a választást:

  • 15 hónapos kor körül, nyugodtan lehet a kismotorral próbálkozni. Fejleszti a gyermek koordinációs képességét, a figyelemösszpontosítást. Megtanulja az alapvető szabályokat (megállás, elindulás, járdán haladás stb.) Különböző méretben lehet kapni a kismotort. Érdemes ráültetni a gyermeket. Akkor fogja jól használni, elég erőt vinni a lökésbe, ha a talpai leérnek a földre.
  • 2-2,5 éves kor körül lehet váltani a futóbiciklire. Ezzel egy új, gyorsabb dimenzióba lép a gyermek (és a szülő is). A futóbicikliken nincs fék, a gyermek a talpával fékez. Nincs rajta pedál sem, a lábaival hajtja magát. Ezért a megfelelő ülésmagasság itt is az, ha a talpak a talajra érnek. Ezáltal megfelelő energiát tud a lökésbe fektetni a gyermek. A kormányt sem kell magasra emelni, mivel guruláskor külön jó érzés lesz a kormányra hajolni. Érdemes lábtartóval felszerelt futóbiciklit vásárolni, mert gurulás közben könnyebben tud majd egyensúlyozni a gyermekünk, illetve a feltett lábak helyzete, hasonló a pedálon való tartáshoz.(majd, ha pedálos biciklire ül, ennek jó hasznát veszi) A futóbiciklin tovább javul a koordinációs képesség, a szem-karmozgások összehangolása, a figyelemösszpontosítás, az egyensúly. A futóbiciklik akár 5-6 éves korig is használhatóak. Ha a gyermek ennél idősebb vagy magas növésű, akkor ki lehet próbálni, hogy egy kisebb méretű (12’) gyerekbicikliről leszereljük a fékeket, hajtóművet. Ebben az esetben a futóbicikli súlya nagyobb (8kg körül), mint egy hagyományos futóbiciklié, de a nagyobb testsúllyal rendelkező gyermek, meg tudja tartani azt.
  • Természetesen ebben az életkorban kipróbálható a háromkerekű bicikli, azaz a tricikli is. Itt általában az első kereket hajtja meg a pedál. Ha a gyermekünk kitartó típus, akkor jó választás. A triciklit gyorsan kell tekerni, hogy igazán tempósan tudjon haladni vele a gyermek. Amire mindenképpen jó, hogy a pedálozás folyamatát könnyen elsajátítja, nem kell tartani a nagy esésektől sem és a szülőnek könnyebb lépést tartani a gyermekkel.
  • A pótkerekes járgányok 3-4 éves kor között tűnnek számomra jó választásnak, mivel a kisgyermek ekkora rendelkezik akkora izomerővel, hogy lelkesen pedálozzon hosszú ideig, illetve mozgáskoordinációja is megfelelő a mozdulatsorhoz. Kerékpározás közben a pedálozás mellett a kormányzásra is figyelnie kell, ami komoly összpontosítást igényel. Ügyeljünk a kerékpár megfelelő beállítására és méretének kiválasztására!
  • A rollerrel érdemes óvatosan bánni a tapasztalataim szerint. Sok-sok esésen vagyunk túl. Első körben a háromkerekű változatot javaslom, nagyobb stabilitása miatt. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy gyermekeim kipróbálhatták két változatát is. Az egyiknél, elöl van két kerék és a kormány jobbra illetve balra döntésével lehet kanyarodni, a másik rollernél hátul van a  két kerék és hagyományos módon kormányozható. Mi ez utóbbi mellett tesszük le a voksunkat. Sokkal egyszerűbb a használata. Fiaim 2,5 évesek, most ismerkednek vele. Egyelőre lelkesen tologatják. A gyerekek 3-4 éves koruk között lesznek alkalmasak a roller hajtására, irányítására. Kétkerekű változatát, mi 5 éves kortól tudtuk használni a lányom által. Jó, ha a roller kormánya állítható magasságú és a fék is működik rajta (hátsó kerék felett van, lábbal üzemelhető).

Azonban mindegy milyen járművet választunk, a biztonságra mindenképpen figyelni kell! Például:

  1. Bukósisak viselése már a kismotoron is ajánlott. A megfelelő sisak kiválasztásához csak a gyermekünk fej körfogatát kell megmérni. Ezen adat ismeretében szaküzletben könnyen tudunk választani. Érdemes könyök és térdvédőt is beszerezni a kezdeti időszakokra vagy a nyári hónapokra, amikor kinn vannak a lábszárak, térdek, könyökök.
  2. Ne feledkezzünk meg a láthatóságról sem! Kapható láthatósági mellény kicsiknek is, ennek a téli hónapokban vesszük hasznát. De a fényvisszaverő prizmák használata is jó megoldás.
  3. Tanítsuk meg gyermekünknek az alapvető közlekedési szabályokat. Mindig az út/járda jobb oldalán haladjanak, figyeljenek a járókelőkre, álljanak meg a járda/kerékpárút végén. Egyezzünk meg benne, hogy meddig mehetnek előre. Tudom, hogy ezek nehezen betartható feladatok egy kisgyerek számára, de életmentő lehet. Próbáljunk autómentes övezetben játszani velük, vagy gyerekeknek kialakított közlekedési pályán gyakoroljunk.