Mostanában egyre nagyobb kedvel fordulok a különböző kreatív tevékenységek felé. Nemsokára megvalósul egy régóta dédelgetett tervem: idén februártól részt veszek Németh Lívia mandalafestő tanfolyamán. Ha érdekel a mandalák varázslatos világa, a mai bejegyzésünből sok érdekes dolgot olvashattok róla - Líviát részletesen kifaggattam a témáról. Tudtátok például, hogy a mandala nemcsak a keleti kultúrában létezik? :-)

Mit is jelent pontosan a mandala?
A mandala szó, az ősi indiai szent nyelvből, a szanszkrítből származik. Jelentése: kör, ív, körszelet, korong. Eredetét tekintve leginkább a buddhista tibeti és indiai kultúrához köthető, ahol ma is, évezredek óta használják meditációs technikákhoz, gyakorlatokhoz. A mandala ennek megfelelően egy kör alakú területet jelent, középponttal és annak kiáradásával.

Mit jelképez a mandala?
A pont a kiindulás, az univerzum kezdete, amelyből kifejlődik, kialakul az egész. Ezt ma úgy mondjuk, kerek a világ, vagyis minden klappol, minden szép és jó. A mandalák ezt a tökéletességet, kerek egészet adják a készítőjének, a tulajdonosának. Ugyan a mandala nem mindig kör alakú, de mindig rendelkezik egy középponttal és annak kiáradásával.

Mesélnél egy kicsit a magyar mandalákról?
A magyar nyelvben korábban igen találóan magdalának nevezték ezeket az ősi képeket, motívumokat, amelyek szoros összefüggést mutatnak a régi rovásírással is Hogy miről dalol a "Magdala"? Adja az ütemet, a ritmust. Cselekvésre hív! Segítségével ráébredhetünk magyarságunk jelentőségére, tudásunkra, motívumaink használatára, és rovás írásunk ismeretének fontosságára. Sokan sokféleképpen megfogalmazták a mandalák titkát, például mint kapunyitók, fényhozók, lélekemelők. De beszélhetnénk az ősi, tojásfestő hagyományokról is, amikor ugyancsak mandalát készítünk a legősibb írásjelek segítségével.

Az őseink különös, szakrális jelentőséget tulajdonítottak ezeknek a motívumoknak. A mandala tanította meg az embert, honnan jött, hol vannak a gyökerei. A mag dala az öntudatra ébredést jelenti. Szeretném, ha sok mai ember is meghallaná ezt a dalt!

Miért jó mandalát festeni?
A mandala a világmindenség kicsinyített mása. Legfontosabb jellemzője a REND. A rendszerbe festett színek, formák növelik az energiaszintet, ezért képesek a környezetükben élőket harmonizálni, és ezzel beindítani az öngyógyító erőket.
A mandalák, legyen az magyar, tibeti vagy indiai, olyan energiákat adnak, amelyek segítséghetnek a hétköznapokban. Szakrális jelentőségük elvitathatatlan. Feltöltenek, energetizálnak, mozgásba, lendületbe hoznak. Az alkotás folyamata már önmagában egy meditációs folyamat. Készítésük közben felkutathatjuk lelkünk legmélyét, választ kaphatunk kérdéseinkre, utat mutatnak. Ez az önfelfedezés személyes, belső fejlődéshez, gyógyuláshoz. kiegyensúlyozott élethez vezet.
A lelkünk legmélyére szeretnénk eljutni, ha mandalát festünk. Hosszasan nézve a saját Mandalánkat eljutunk a középpontunkba, és ezáltal rendet teremtünk a lelkünkbe is. Dalol a lelkünk, mint a Mandalánk :-)
Ha megválaszolatlan kérdésed van, ha választ szeretnél, vagy segítséget valamilyen témában, a mandalafestés segít  rátalálni.

Kiegészítés 2020. 11. 03.


A fenti interjú óta eltelt 5 év alatt a mandalák és a festés a mindennapjaim részévé váltak, és nagyon hálás vagyok Líviának, hogy elindított ezen az úton.

Ha Te is szeretnél bepillantást nyerni a mandalák csodálatos világába, és megfesteni a saját, személyre szabott mandaládat, szeretettel ajánlom figyelmedbe a Hatszínvirág Harmónia Házban a mandalafestő foglalkozásokat, ahol relaxációval, art coaching gyakorlatokkal fűszerezve segítünk ráhangolódni a témádra, és megfesteni lépésről-lépésre az ezt erősítő képedet. Előképzettség, kimagasló kézügyesség nem szükséges. További részleteket erről itt találsz.

Szeretettel,