Közeleg az újesztendő, amikor is a népi hagyomány szerint jó ha kerül a tányérunkra lencse, így biztosíthatjuk a jövő évre a bőséget és gazdagságot. A mai napra egy kedves barátnőm, Mókus küldött egy receptet, egy finom lencsesalátáét.

Mókus lencsesalátája

Hozzávalók:

  • két bögre lencse
  • 4 db tojás
  • 1 dl tejföl vagy natúr joghurt
  • 1 teáskanál majonéz
  • 1 teáskanál mustár
  • két szál újhagyma/fél fej lilahagyma
  • 1 mokkáskanál cukor (vagy egyéb tetszőleges édesítő)
  • só, bors ízlés szerint
  • babér levél

Elkészítése:

A lencsét egy éjszakára vízbe áztatjuk. Amennyiben szilveszteri vendégvárónak készítjük, javasolt két nappal előtte beáztatni éjszakára, mert érdemes a salátát egy napig érlelni a hűtőben, hogy jól összeérjenek az ízek. A tojásokat forrásban lévő vízben 8 percig főzzük, hogy a sárgája is kemény legyen, de ne szürküljön meg a külső kérge a sárgájának. A beáztatott lencséről leöntjük a maradék vizet és babérleveles (1 nagyobb levél elegenő), sós vízben félpuhára főzzük. Nem feltétlenül szükséges olyan puhára főzni, mint a főzelékhez, hiszen a salátánál szépen mutat, ha egyben maradnak a szemek. Ha megfőtt, megvárjuk míg kihűl. Míg fő a lencse a tojások sárgáját kiszedjük a főtt tojásokból, és összekeverjük a mustárral, tejföllel/joghurttal, őrölt borssal, majonézzel és a cukorral. A tojások fehérjét villával összetörjük, majd összekeverjük a sárgájából készült „krémmel”. A kihűlt lencsébe belekeverjük a vékony karikákra vágott újhagymát, ízlés szerint sózzuk, majd összedolgozzuk a tojásos keverékkel. Tetejét díszíthetjük vékony szálakra vágott újhagymával. Tálaláskor - ha a tálban hagyjuk - a hűtőből kivéve érdemes rajta egyet keverni, mert a tejfölből/joghurtból kicsapódhat egy kis savó a saláta tetejére. Kiváló barna kenyérre kenve vendégváró falatkának, de bármilyen frissen sült mellé köretként is megállja a helyét.
Jó étvágyat és sok szerencsét az új évre!

+ tippek:

- ha szeretnénk csökkenteni a zsírtartalmat, használjunk light majonézt és sovány tejtermékeket

- keverhetünk bele friss zöldségeket, pl. paradicsomkockákat, uborkát, ruccolát, bio csírát ... ami épp van otthon

Köszönjük Mókus! a receptet :-)

Szeretettel,