Túl sok előkészületre nem jutott időm az idei Húsvét előtt, de szeretném ha a nemsokára 3 éves nagyfiamnak emlékezetes maradna ez az ünnep is és az előtte lévő várakozás, így igyekszem pár mókás játékkal vidámmá tenni a nyuszi várás napjait. Ebben az írásban ezeket gyűjtöttem össze. Nem igényelnek sok eszközt, előkészületet és kézügyességet sem. A lényeg úgy gondolom úgy is az együtt töltött idő és a jó hangulat.

1. Tojás gyűjtögetés
Ez lassan hagyománnyá válik nálunk, Levi nagyon élvezte tavaly és idén is szívesen fogadta ezt a játékot. Fogtam pár színes tojást (kifújt, bolti - ügyesek, kreatívok és előrelátóak természetesen otthon is készíthetik) és ezeket minden nap elrejtem akár a lakás különböző pontjain, és/vagy a játszóteres séta során, vagy a Mamáknál az udvarban, Levi pedig boldogan keresgéli őket. Idén már összefűztük a játékot a klasszikus "hideg-langyos-meleg-forró" keresős játékkal is.

2. Nyuszi gyűjtemény
Még az én gyermekkoromból maradt hátra egy elég népes plüssállat gyűjtemény. Ezekből kiválogattuk a nyulakat - összegyűlt egy 7 fős népes társaság - akik a mindennapi játékok részévé váltak. Etetjük őket, motoroznak, elbújnak, hintáznak, megszámoljuk őket  és a szokásos szerepjátékok részévé, főszereplőivé váltak ezen a héten.

3. Húsvéti mesés könyvek
Levivel szeretünk olvasni és szívesen könyvtárazunk. Szerencsére Veszprémben nagyon jó a gyermekkönyvtár rész (is), szeretjük. Itt is mindig készülnek az ünnepekre, a különböző alkalmakra illő könyvek előkészítve várják a legkisebb látogatókat is. Ezekből választottunk is párat, amiket átnézegetünk így az ünnepek előtt. Saját példányokból amik nálunk nagy kedvencek:

  • Bartos Erikától a Bogyó és Babóca húsvéti része, a Hímestojások
  • Keress, talál, mesélj! Vidám Húsvét
  • Marék Veronika: Boribon tojást fest

A Keress, találj, mesélj! sorozat részeit nagyon szeretjük, a bölcsis-kis ovis korosztálynak szerintem nagyon jó választás. Minden oldalon van egy kép pár sor szöveggel. Oldalt kiemelve található pár kiemelt rész a nagy képről, amit a gyerkőc megkereshet - így ez nemcsak egy jó olvasmány, hanem játék is egyben. Valamint a segítségével sok mindent átbeszélhetünk, elmesélhetünk - ennél a témánál például a Húsvéttal kapcsolatban, de létezik más ünnepkörrel, témával, évszakkal kapcsolatos is. Mi nagyon szeretjük őket.

4. Nyuszis fotok
Szeretem a hagyományokat. :-)  Az egyik ilyen, hogy ünnepek előtt készítek mindig a gyerkőcről egy-egy alkalomhoz illő fotót (amíg hagyja legalábbis, pár év múlva majd meglátjuk mennyire lelkesedik az ötlettől, egyelőre nem tiltakozik. :-) Ebből kapnak ajándékba a nagymamák, nagypapa, dédik, nagynénik, nagybácsik.

5. Tojásfa
Adott pár barka ág, némi kifújt dekor tojás és kiscsibe/nyúl és a terv a közös feldíszítés. Nálunk vannak minden ünnepre klasszikus dekorációs darabok és szeretem minden évben ugyanazokat elővenni, esetleg egy-egy új darabbal kiegészítve.

6. Tojásfestés
Tavaly a tojásfestésnél próbálkoztam natur, nagyon természetes megoldásokkal, mint a spenót, cékla - nálam nem váltak be, szinte semmit sem fogtak a tojáson. Egyedül a hagymahéjas festés az, ami valóban működött, így idén mással már nem kísérletezem.  Valamint találtam pár inspiráló természetes, és egyszerű ötletet, ezeket összegyűjöttem ebben a Pinterest táblában.

Zárógondolatként fogadjátok szeretettel ezt az idézetet az A csodák tanításából:

"Ma virágvasárnap van, az igazság győzelmének és elfogadásának ünnepe. Ne azzal töltsük ezt a hetet, hogy Isten Fiának megfeszíttetésén merengünk, ünnepeljük inkább boldogan a megszabadulását. Mert a Húsvét nem a fájdalom, hanem a béke jele." (A csodák tanítása, 20/I/1.)

Szeretettel