Ezt a levest azoknak ajánlom ezzel a fűszerezéssel, akik szeretik és bírják a jó hagymás ételeket. Így még Férj is hajlandó elfogyasztani. :-) A leírás végén adok tippet más ízvilág formálásához is. ;-)
Sárgarépa krémleves - a hagymák erejével
Hozzávalók:
- 3 db sárgarépa felkarikázva
- 3 szál újhagyma felkarikázva
- 3--4 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 dl zsírszegény tejszín
- 1 evőkanál vaj vagy olaj
- só, bors, adalékmentes ételízesítő (pl. Reform, Vegamix)
- tálaláshoz reszelt sajt és teljes kiőrlésű pirítós
Elkészítése:
A répát és az újhagymát lepirítjuk a zsiradékon, majd kevés vízzel felöntjük - ami épp ellepi. Fűszerezzük és lassú tűzön puhára pároljuk. Ha zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a tejszínt, és az egészet botmixerrel pürésítjük. Ha extra fokhagymásra szeretnénk, tehetünk bele még egy gerezd fokhagymát a pürésítéskor, úgy még intenzívebb lesz az íze. Ha szükséges, vízzel hígítjuk és utánfűszerezzük. Reszelt sajtra merve, teljes kiőrlésű pirítóssal tálaljuk.
+ tipp: ha nem annyira szeretjük/bírjuk a hagymák erejét, a fokhagyma helyett kerülhet bele kurkuma, curry, római kömény - így egy keleties, édesebb, teljesen más ízvilágú étel lesz a végeredmény.
Jó étvágyat!
Szeretettel,