Ezt a levest azoknak ajánlom ezzel a fűszerezéssel, akik szeretik és bírják a jó hagymás ételeket. Így még Férj is hajlandó elfogyasztani. :-) A leírás végén adok tippet más ízvilág formálásához is. ;-)

Sárgarépa krémleves - a hagymák erejével

Hozzávalók:

  • 3 db sárgarépa felkarikázva
  • 3 szál újhagyma felkarikázva
  • 3--4 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 dl zsírszegény tejszín
  • 1 evőkanál vaj vagy olaj
  • só, bors, adalékmentes ételízesítő (pl. Reform, Vegamix)
  • tálaláshoz reszelt sajt és teljes kiőrlésű pirítós

Elkészítése:

A répát és az újhagymát lepirítjuk a zsiradékon, majd kevés vízzel felöntjük - ami épp ellepi. Fűszerezzük és lassú tűzön puhára pároljuk. Ha zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a tejszínt, és az egészet botmixerrel pürésítjük. Ha extra fokhagymásra szeretnénk, tehetünk bele még egy gerezd fokhagymát a pürésítéskor, úgy még intenzívebb lesz az íze. Ha szükséges, vízzel hígítjuk és utánfűszerezzük. Reszelt sajtra merve, teljes kiőrlésű pirítóssal tálaljuk.

+ tipp: ha nem annyira szeretjük/bírjuk a hagymák erejét, a fokhagyma helyett kerülhet bele kurkuma, curry, római kömény - így egy keleties, édesebb, teljesen más ízvilágú étel lesz a végeredmény.

Jó étvágyat!

Szeretettel,