KreDieSz

Sikeres szoptatás már a kezdetektől?!​

Szerencsére egyre több kórházban van arra lehetőség, hogy mellre tegyük a babát még a szülőszobán, közvetlenül a szülés után. Tévhit, hogy az édesanyának ekkor még úgysincs teje! Az emlőmirigy már a terhesség 16. hetétől készen áll a tejtermelésre, és el is kezdi termelni az előtejet (az ún. kolosztrumot) már a várandósság alatt, ami ilyen módon közvetlenül szülés után az újszülött rendelkezésére áll.

A korai, gyakori szoptatásnak mind a baba, mind az anya szempontjából számos előnye van. Például:

  • A szopás méhösszehúzódásokat vált ki, amelyek segítik a méhlepény megszületését és csökkentik a vérzést.
  • A korai mellre tétel segíti az újszülött számára a hatékony szopás megtanulását a későbbiekben.
  • A baba azonnal hasznosíthatja a kolosztrum által nyújtott immunológiai előnyöket.
  • A kolosztrum serkenti az újszülött bélmozgását, így elősegíti a hemoglobin lebontási termékeinek kiürülését, ezáltal csökkenti a sárgaság kialakulásának esélyét.
  • Az emlő korai és gyakori kiürítése megelőzheti a fájdalmas tejbelövellés kialakulását.
  • A laktáció felgyorsul, a korai és gyakori szopás csökkenti a csecsemő születés utáni súlyvesztését.
  • A korai bőrkontaktus és szoptatás elősegíti az anya-gyermek kötődés kialakulását.

Ahhoz, hogy később elegendő tejed legyen, fontos, hogy mielőbb és minél gyakrabban mellre tedd a babát. Ha ez valamiért mégsem lehetséges, a szülés után hat órán belül kezdd meg a fejést, ne várd meg a tejbelövellést!

A szülés utáni első napokban tegyük mellre minél többször a babát, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy nincs elég tej, ugyanis az újszülötteknek nagyon kicsi a gyomortérfogatuk, az első napon mindössze 6 ml, a második napon 12 ml. Tehát már a tényleges tejbelövellés előtt is érdemes szoptatni, hiszen az ekkor termelődő előtej (kolosztrum) rendkívül sok védőanyagot tartalmaz, s más forrásból pótolhatatlan segítséget ad gyermekednek a fertőzések elleni védekezésben. Ekkor még nem fontos, hogy sokat szopjon, egy újszülött egyszerre kb. fél ml folyadékot tud lenyelni, így 8-10 korty (4-5ml) a kolosztrumból éppen elegendő egy etetésre. Ilyen módon az első napon átlagosan termelt 100ml kolosztrum éppen fedezi az újszülött szükségleteit - a természet ezt nagyon bölcsen kitalálta.

Ha szeretnéd megtudni, hogyan lehetsz benne biztos, hogy elég-e a tej a babád számára, olvasd el az erről szóló cikkünket itt: Elég-e a tej a babámnak?

Szeretettel,

Ambachné Hunyadi Rita

Ambachné Hunyadi Rita

védőnő, ibclc szoptatási szaktanácsadó