A nátha nem kíméli a szoptató anyukákat és gyakran csecsemőjüket sem. Ebben az írásunkban szeretnénk Veletek egy-két praktikát megosztani, hogy könnyebben átvészelhessétek Ti is, és szopizó gyermeketek is a náthás időszakot.

A gyermekeknek a felnőttekhez képest sokkal szűkebbek az orrjáratai, így sajnos könnyebben el is dugulnak. A csecsemők az orrlégzésre vannak beállva, szájon át csak végső esetben vesznek levegőt, nem úgy mint mi felnőttek (vagy már a nagyobb gyerekek is), ha eldugult az orrunk, akkor átváltunk, és szájon át vesszük a levegőt, erre az is bizonyíték, hogy náthás állapotban gyakran kelünk éjszaka arra, hogy a szánk teljesen kiszáradt. A kisbabák még nem váltanak ilyen élesen, így nekik még megterhelőbb egy nátha.
A nyák eltávolítása feltétlen szükséges a gyors gyógyuláshoz, és ahhoz, hogy a nátha ne menjen át arcüreg- vagy fülgyulladásba. Az orr leszívása akár óránként is szükségessé válhat, nyilván figyelni kell a babát, hogyha szörcsög, és hallhatóan nehezen kap levegőt, érdemes nekilátni ismét a leszívásnak. A leszíváshoz mi porszívóra szerelhető orrszívót ajánlunk mindenképp, a kézi változattal ugyanis nem lehet olyan hatékonyan eltávolítani az orrváladékot, és határozottan, az orrlyukba behelyezve és körbeforgatva ajánlatos a műveletet elvégezni a hatékonyság érdekében.

Mielőtt nekilátnátok a folyamatnak, érdemes valamilyen nyákoldót cseppenteni a kisbaba orrába. Erre a fiziológiás sóoldat vagy tengervizes orrcsepp mellett kiválóan megfelel az anyatej is. Igen, jól olvastátok. :-) Az anyatej valóban egy csodaszer, és erre is kiválóan alkalmas, és az orrcseppek nyálkahártya szárító hatása anyatej alkalmazása esetén nem érvényesül. Ezt úgy tudjátok legegyszerűbben kivitelezni, hogy vásároltok a gyógyszertárban egy pipettát, lefejtek néhány csepp anyatejet egy kispohárba, és a pipettával a gyermek orrába cseppentitek.
Annak érdekében, hogy a nyákoldó megfelelő helyre jusson, ahhoz pozícionálni kell a gyermeket, mégpedig úgy, hogy hátra és enyhén oldalra kell fordítani a fejét, mindig arra az oldal felé billentsük kicsit a fejét, amelyikbe éppen cseppentettünk. Ezzel a módszerrel nem fog a garatra csorogni a bejuttatott folyadék. Ezt mi magunk is tapasztalhattuk, ha cseppentünk az orrunkba és utána kellemetlen ízt érzünk a torkunkban, akkor ez azt jelenti, hogy az orrcsepp nem a megfelelő helyre jutott, így meg kell ismételni a folyamatot az előbb említett helyzetbe hozva fejünket.
A makacs, letapadt váladékot pedig egy kis masszírozással, finom kopogtatással tudjuk fellazítani úgy, hogy a szem alatti részen és az orrgyök környékén apró csigavonalakat rajzolunk, és hüvelykujjunkkal vonalakat simogatunk a gyermek szeme alatt és az orra mellett.  Ezeket a mozdulatokat egy percig ismételjétek, mielőtt leszívnátok az orrot, és ezáltal rövidebb idő alatt is könnyebben üríthető.
Ha esetleg van a közeletekben babamasszázs oktató, akkor érdemes megkérni, hogy az arcmasszázst tanítsa meg.

Az orr dugult állapota hátráltathatja a csecsemőt a szopizásban is. Gyakran tapasztalják az édesanyák, hogy a gyermek pár korty szopizása után lejön a mellről, esetleg sírva fakad. Ebben az esetben sem kell kétségbe esni, nyugtassuk meg a babát, majd próbáljuk ismét mellre tenni. A legjobb szoptatási testhelyzet az úgynevezett lovagló ülés. Ebben a szoptatási pozícióban ugyanis függőlegesen van a gyermek, így könnyebben kap levegőt az orrán. Fontos, hogy legyünk türelmesek, és hagyjuk, hogy lejöjjön a mellről, levegőhöz jusson, majd ismét visszakéredzkedhessen, és folytassa a szopizást.  A náthás időszakban ajánlott többször megkínálni a gyermeket, akár óránként,  többször mellre tenni, így többször, de kevesebb mennyiségekben ugyanúgy magához tudja venni a napi anyagot. Ha az édesanya úgy érzi, hogy mégsem ürült le megfelelő képen a mell, és nem sikerül gyakran mellre tenni a babát, akkor érdemes fejni, hogy ne csökkenjen a tej mennyisége.  Fontos ez esetben is, hogyha pótlást kap a gyermek, akkor szoptatás-barát módszerrel kapja (itatópohár, kiskanál).

Pár szót az édesanya állapotáról is ejtsünk. Gyakori tévhit, hogy lázasan nem lehet szoptatni, és még sajnos sok szakember kollégával is találkozunk, aki azt javasolja, hogy 38 fok feletti lázzal már ne szoptasson az édesanya. Erre semmilyen bizonyíték nincs, hogy az anya lázas állapota esetén valamilyen káros anyag jelenne meg a tejben. Sőt, az édesanya betegsége ellen termelődő immunanyagok átkerülnek az anyatejbe, így a gyermek már készen megkapja az anyatejjel a betegség elleni védelmet, illetve ha el is kapja, akkor az enyhébb formában és gyorsabban zajlik le nála.

Végül még egy praktika. Fontos, hogy léguti fertőzések esetén, tehát nátha, köhögés, torokájás esetén gyorsíthatjuk a gyógyulási folyamatot azzal, hogy hideg, sós párát csinálunk a szobába főleg éjszakára. Ezt a legkönnyebben úgy lehet kivitelezni, hogy egy kis fazékba 3-4 dl vizet felmelegítetek kicsit, de csak annyira, hogy a só (3-4 evőkanál) feloldódjon benne, majd visszahűtitek, és egy rossz törölközőt vagy lepedőt átitattok ezzel a hidegvizes-sós oldattal és a kiságyra terítitek, vagy egy széktámlára minél közelebb a fejhez, hogy ezt a sós párát lélegezze be a beteg egész éjjel.  Ne a fűtőtestre tegyétek, mert úgy felmelegszik, és nem lesz olyan a hatás, illetve ha a fejtől messze kerül, akkor sem lesz kifejezett a hatás. Ezt minden éjjelre javasolt megismételni főleg akkor, ha szárazköhögést tapasztaltok, illetve ez a módszer jelentősen csökkentheti a croup-os vagy asztmás gyermekek éjszakai köhögési rohamait is (A bútor védelmében érdemes egy zacskót a teríteni a törölköző alá, hogy ne tegyen kárt a só - tapasztalatból mondom :D )
Remélem, hogy tudtam pár hasznos információval szolgálni, és hogy elkerül Titeket a nátha! :D

Szeretettel,