A sóska legelterjedtebb elkészítési módja a mártás, de érdemes többféleképpen is kipróbálni, például salátának. A Húsvéti menübe is jól beilleszthető ez a recept:

Tavaszi sóska saláta
Hozzávalók:

  • 1 kisebb csokor sóskalevél csíkokra vágva (kb. 10 dkg)
  • 4-5 db retek felkarikázva
  • 2 szál újhagyma felkarikázva
  • 1 db sárgarépa vékonyra reszelve
  • 1 kisebb csomag zöld salátakeverék (kb.15 dkg)
  • 1 marék olajbogyó
  • 20 dkg fetasajt kockára vágva vagy egy csomag mozzarrella golyó

Az öntethez:

  • 3 evőkanál hidegen sajtolt tökmagolaj
  • fél citrom leve
  • 1 dl víz
  • só, bors

Elkészítése:
A megmosott, feldarabolt zöldségeket és a sajtot egy nagy salátástálba öntjük. Az öntet hozzávalóit összekeverjük és nyakon öntjük vele. Fél órára hűtőbe tesszük és frissen tálaljuk.
Az elején a sóska mennyiségével óvatos voltam, mert nem voltam biztos a sikerben, ezért készítettem így, hogy a "zöld leveles rész" fele sóska-fele saláta volt. Mivel bevált, kipróbáltam utána úgy is, hogy saláta helyett is sóskát raktam bele, úgy is sikeres volt a történet - persze ez teljesen egyéni ízlés kérdése, kinek mennyire jön be a sóska jellegzetes, kissé fanyar íze :-) Ez már a csupa sóskás verzió:

Jó étvágyat hozzá!

Szeretettel,