KreDieSz

Téli lélekmelegítő italok​

A megfelelő folyadékfogyasztás nélkülözhetetlen a szervezet zavartalan működéséhez. Dehidratáltság estén az immunrendszer sem képes megfelelően működni. A jól hidratált szervezet hatékonyabban végzi a kiválasztási és egyéb folyamatokat. Sajnos a hidegben kevésbé jelentős a hangsúly a folyadékfogyasztáson, pedig a nyálkahártyák kiszáradása kedvez a baktériumok és vírusok megtapadásának. Tehát ne feledkezzünk meg erről az őszi/téli hónapokban sem.

Az EFSA (Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság) a nők számára 2 literben, míg a férfiaknak 2,5 literben határozta meg napi ajánlott folyadék bevitelt - ami persze egyénenként változhat, például sportolás, szoptatás (...stb) esetén. Ha hosszú ideje ennél jóval kevesebbet iszol, akkor a szervezeted jelzései nagy eséllyel eltompulttá válhattak, ugyanis a tartós szomjazás csökkenti a szomjúság érzetet, így előfordulhat, hogy egy ideje már nem is kívánsz annyi folyadékot inni, de ettől függetlenül a szervezetnek szüksége van rá! A tartós vízhiány okozhat gyengeséget, fáradékonyságot, kimerültséget, szédülést, fejfájást, zavartságot, depressziót, izomgörcsöket, magas vérnyomást, kóros testsúly növekedést – szóval tényleg érdemes rá odafigyelni, legyen ez az első lépés, akár fogyni akarsz, akár csak az egészséges életmódra törekszel.
A megfelelő folyadékpótlás a gyerekek esetében is fontos. Ha keveset isznak, csökken a fizikai és szellemi teljesítőképesség, romlik a koncentráció és az immunrendszer megfelelő működéséhez is szükséges. A gyermekek nem mindig érzik a szomjúságot, játék és egyéb fontos teendőik közben gyakran elfelejtenek inni. Figyeljünk erre, és kínáljuk meg őket gyakran folyadékkal.
A legjobb szomjoltó a víz, nagyobb részt érdemes erre szoktatni már a gyerkőcöket is. Persze a folyadék fogyasztás terén – mint az egészséges táplálkozásban is – törekedhetünk a változatosságra, így ezt igény szerint nyugodtan kiegészítheted egyéb egészséges alternatívákkal. Tanulmányok is kimutatták, hogy a változatosság nagyobb mértékű fogyasztáshoz vezet, valamint a megfelelő mikrotápanyagokkal való ellátottsághoz is hozzájárulhat. A hidegebb évszakokban a testnek és a léleknek is jól esnek például a különböző forró italok, itt találhatsz pár konkrét receptötlet is hozzá:

Gyömbértea

Fűszeres almaital

Almás-sütőtökös lélekmelegítő

Gyümölcstea házilag
 

Váljék egészségetekre!

Szeretettel,

Kiss-Dalmadi Mariann

Kiss-Dalmadi Mariann

dietetikus, life és art coach