Ezt a fajta házi szaloncukrot sokadik éve készítem, már hagyománynak számít nálunk. :-) Szeretettel ajánlom Nektek is:

Zserbós házi szaloncukor

Hozzávalók (25 db jött ki belőle):

  • 10 dkg darált dió
  • 2 evőkanál házi (cukormentes) baracklekvár
  • 4 szem aszalt sárgabarack apróra vágva
  • 10 dkg jó minőségű étcsokoládé a mázhoz + 1 löttyintés tej

Elkészítése:

A diót, a lekvárt és az aszalt barack kockákat összekeverjük. Vizes kézzel szaloncukor méretű darabokat formázunk belőlük. 5 percre betesszük a fagyasztóba keményedni. Közben a csokoládét gőz felett kiolvasztjuk, én adtam hozzá egy löttyintés tejet is, mert túl sűrűnek találtam. Ha felolvadt, a szaloncukor darabkákat megmártjuk benne. Hűtőbe tesszük, amíg a csoki megszárad rajta, majd szépen becsomagoljuk. (Amikor levettem a tálcáról, pár darabnak az aljáról lejött a csoki, de sikerült visszatapasztani.) Én hagytam pár darabot csokibevonat nélkül is: úgy is nagyon finom.

Tavaly előtt saját magam készítettem csomagoló papírt hozzájuk: szép papírt méretre vagdostam és abba csomagoltam az elkészült darabokat. Ez nálam egy igencsak időigényes folyamat volt, egy jó pár órát elszöszöltem vele. Tavaly előrelátó voltam és raktam el jópár darab szaloncukros papírt, így gördülékenyen ment a csomagolás, gyorsan megvolt az egész. Ha nincs se időd, se papírod, de szeretnéd kipróbálni, jó ötlet lehet, hogy nem egyesével csomagolgatod, hanem egy szép dobozba, tálcára helyezed őket. Dobozba a fa alatt is jól fog mutatni. Ha van előre eltett bolti papírod, akkor ügyelj arra, hogy a szaloncukrok mérete ne haladja meg a szokásosat, hogy biztos beleférjen. Nekem lett pár darab, ami túl nagy lett hozzá.

Ha szívesen kipróbálnátok más fajtát is, szeretettel ajánlom figyelmetekbe ezt az aszalt gyümölcsös-mandulás fajtát is.

Örömteli és stresszmentes készülődést!

Szeretettel,