Érdekes gabonaétel, akár köretnek, kisebb étkűeknek akár főfogásnak is megállja a helyét.
Kukoricaprósza
Hozzávalók:
- 1 nagy pohár kefir
- 2 tojás
- 1 hagyma felkarikázva
- 1 kis pohár tejföl
- kukoricaliszt
- só
- ízlés szerint friss zöldfűszerekkel tovább ízesíthető (pl. snidling, petrezselyemzöld)
- kevés vaj/margarin a tepsi kikenéséhez
Elkészítése:
A kefirt, a tojásokat, a sót és a kukoricalisztet egy tálban elkeverjük. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjunk. Egy kisebb sütőtálat kikenünk vajjal/margarinnal, és beleöntjük a masszát. A tetejére pöttyözzük a tejfölt, és rákarikázzuk a hagymát. 200 fokon kb. 40 perc alatt sül meg.
Ez az alap recept, de ízlés szerint tovább dúsíthatjuk zöldségfélékkel, és/vagy sonka kockákkal, a tetejére reszelt sajttal.
Én szeretem így magában, önálló ételként is, egy nagy bödön friss salátával joghurtos-fokhagymás öntettel. Maga a prósza önmagában elég száraz, így saliból érdemes olyat választani mellé, ami bővebb, hígabb öntetet tartalmaz. Férjnek önálló ételként nem tálalnám :-), de köretként Ő is elfogadja - például marhapörkölt mellé:
Jó étvágyat!
Szeretettel,