A téli hónapok egy kiváló, vitaminban gazdag nyersanyaga a savanyú káposzta. Íme egy recept ötlet hozzá:
Téli vitaminsaláta
Hozzávalók:
- 10 dkg jobb minőségű (min.70-80% hústartalmú) virsli
- 20 dkg savanyú káposzta
- 3 közepes csemege uborka felkockázva
- 1 nagyobb alma felkockázva
- 1 pohár élőflórás vagy probiotikus natúr joghurt
- 2 evőkanál mustár
- 1 evőkanál majonéz
- 1 kiskanál méz
- só, bors
Hozzávalók:
A megfőtt virslit felkarikázzuk, majd egy nagy tálban összekeverjük a savanyú káposztával, az alma és az uborka kockákkal. Az öntethez összekeverjük a joghurtot, a mézet, a mustárt, sózzuk, borsozzuk, és ezt is a tálba öntjük. Az egészet összeforgatjuk.
Önmagában is finom például vacsorára, vagy virsli nélkül kínálhatjuk sült húsok mellé köretnek is.
Tápérték:
1 adagban 108 kcal, 7 g fehérje, 5 g zsír és 9 g szénhidrát található.
Dietetika:
TM: tejmentes étrendben olyan virslit használjunk, amelyik gyártó garantálja a tejmentességet vagy helyettesítsük sült csirkével. Öntetet cseréljük le a következőre: 1 evőkanál mustár+1 evőkanál ecet+1 kiskanál méz+1 citromból nyert citromlé+4 evőkanál hidegen sajtolt olaj.
GM: gluténmentes étrendben csak olyan virslit használjunk, ahol a gyártó garantálja a gluténmentességet vagy helyettesítsük sült csirkével. A natúr joghurtnál, majonéznél, mustárnál szintén olyan fajtát válasszunk, ahol a gyártó garantálja a gluténmentességet.
FOGYI: fogyókűrás étrendbe is jól beilleszthető. Majonéznél válasszuk a light fajtákat.
CB: Cukorbetek is fogyaszthatják a szénhidrát mennyiség beszámításával. Méz helyett használjunk édesítéshez xilitet, eritritet, steviát vagy mesterséges édesítőszert.
GYEREKEK: gyerekek is fogyaszthatják. A gyerek virsliknél érdemes odafigyelni, hogy ne a zacskóra nyomtatott mesehős figura legyen mérvadó, hanem a hústartalom.
VEGA: a virslit helyettesíthetjük mozzarella golyókkal vagy feta kockákkal.
Jó étvágyat!
Szeretettel,
Tápanyag számítás és dietetika: Molnár-Nemes Márta, dietetikus