Kedves Érdeklődő!

Szeretettel köszöntelek!

Rólam

Kiss-Dalmadi Mariann vagyok - dietetikus, life és art coach, 2 kisgyerekes anyuka, hobby kézműves, Balaton imádó, Kowalsky meg a Vega és Vazul Vére rajongó és társasjátékfüggő. :-)

Az én fejemből pattant ki a KreDieSz gondolata: az első blogbejegyzésemet 2012. szilveszterén írtam meg az első KreDieSz blogra ... azóta hosszú utat járt be a blog, és én magam is.

Rólam, mint dietetikus

Dietetikusi diplomámat 2008-ban szereztem a Pécsi Tudomány Egyetem Egészség Tudományi Karán.
2008. - 2012. a Veszprém Megyei Cholnoky Ferenc Kórházban dolgoztam dietetikusként, ahol a munkám során főként cukorbetegekkel foglalkoztam a 2. belgyógyászaton.
Az írás mindig közel állt hozzám. 2010-ben készítettem egy tanulmányt a diabetes étrendi kezelésének témájában a Semmelweis-napra, ami 1. helyezést ért el a diplomás szakdolgozói kategóriában.
Vettem részt elhízott gyerekek oktatásában, egészség napokon, hazai táplálkozási felmérés kiértékelésében, írtam cikkeket.
De valahogy mindig azt éreztem, hogy valami hiányzik, minden igyekezetem ellenére nem tudok elég hatékony lenni a munkámban, ezt valamivel még ki kellene egészíteni, hogy kerek legyen a történet.

2012-ben megszületett a kisfiam 2015-ben a kislányom, így egy időre a család és anyaság került az életembe az előtérbe.
Az otthon töltött babázós évek alatt kezdtem el blogolni, egyrészt hogy szakmailag is haladjak (ez adott egy célt, hogy utánaolvassak dolgoknak), valamint bár imádtam a gyerekeimmel otthon töltött éveket, de szükségem volt rá, hogy valahol kiélhessem a szellemi és kreatív energiáimat, és használjam az agytekervényeimet a mondókázáson túl, így született meg az első blogom 2012.12.31-én,  KreDieSz néven.

Útkeresés

A gyerekekkel otthon töltött 6 év alatt tanultam új dolgokat, és kerestem a hiányzó láncszemet.

Először elvégeztem egy természetgyógyász alap képzést. Nagy reményekkel indultam neki, mindig is nyitott voltam a természetes megoldások és a komplementer medicina használata felé, de valahogy nem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet. Nem ez lett az, amit kerestem.

15 éves korom óta foglalkoztat a spiritualitás - ez irányban is több utat bejártam. A lelki fejlődésem kapcsán sokat tanultam ezek segítségével és az életem fontos részeit képezik a mai napig, de szakmailag, és munka kérdésében nem láttam továbbra sem tisztán az utamat.

2018. eleje hozott el egy nagyobb mélypontot az életemben. Ekkor veszítettem el egy daganatos betegség kapcsán az édesapámat. 6. éve voltam otthon a gyermekeimmel, és még mindig nem láttam pontosan merre tovább. Szerettem volna újragondolni a munkát, nem akartam visszamenni a kórházi keretek közé a babás évek után, egy rugalmas időbeosztású, család és anyabarát munkára vágytam, ahol szabadon kiélhetem a kreatív ötleteimet. Összességében éreztem, hogy szükségem van az életem újratervezésére, megújulásra. Ekkor találtam rá a coachingra, ami túlszárnyalta minden elképzelésemet.

Rólam, mint coach

2018-ban végeztem el az alap life coach képzést Polgár Lilinél. Mind szakmailag, mind magánügyileg nagyon sokat nyertem ezáltal. Elkezdtek a helyükre kerülni a fent említett puzzle hiányzó darabkái.  A coaching képzésen kaptam egy komplett eszköztárat és módszert ahhoz, hogy hatékonyabban tudjak segíteni a hozzám fordulókhoz, amivel a gondolkodásmódot is tudom fejleszteni. Enélkül - ha rögtön a táplálkozási kérdésekkel kezdünk, amit mindenféle struktúra nélkül a páciensre öntünk - olyan, mintha a házépítést a tető felhúzásával akarnánk kezdeni. A coaching segít abban, hogy teljesen pontosan az egyénre szabhassuk az életmódot: feltérképezni és pontosan megfogalmazni a célt, felvázolni az oda vezető utat, felkészülni a várható akadályokra és azok lehetséges megoldásaira. Felismerni az erőforrásokat és motivációkat, kidolgozni a megvalósítási stratégiát. Valamint végig empátiával fordulni a másik felé: támogatni a változás útján - amíg arra szükség van.

Az alap képzést követte sok gyakorlás, majd elvégeztem a haladó és a team coach képzést is.

A következő fontos állomás az életemben az art coach képzés volt. Ez számomra nagyon sokat jelentett, mert az önfejlesztés mellett a művészeti vonal nagyon erős az életemben, és szerettem volna ezt is beilleszteni a meglévő tanulmányaim mellé. De ez egy másik történet ... :-)

Hatszínvirág

2018. novembere óta szabadúszóként dolgozom. Az eddig tanultakat ötvözve elkezdtem kidolgozni a Hatszínvirág programokat, amivel a célom, hogy a mindennapi életben jól használható, gyakorlatias ötletekkel inspiráljalak Benneteket egy örömtelibb, harmonikus élet megvalósításához.

A Hatszínvirág világágában sokszínű, kreatív, játékos, pozitív pszihológián, coaching technikákon alapuló programokat, ötleteket és inspirációkat találsz, ahol önmagunk és az életünk jobbá tétele kerül a fókuszba megspékelve egy kis egészséges életmóddal és kreatív alkotással. Formáját tekintve minél több lehetőséget igyekszem kidolgozni és megvalósítani, hogy mindenki megtalálhassa a számára megfelelő megoldást.

Létrehoztam lakóhelyemen, Herenden a Hatszínvirág Harmónia Házat, ahol egybeolvasztva az eddigi ismereteimet (coaching - dietetika - művészetek) ezekben a témákban tartok egyéni konzultációkat és családias, kis létszámú csoportos workshopokat a testi-lelki egészségünk megőrzésének jegyében.

Ezekről a lehetőségekről részletesebben a másik oldalamon, a Hatszínvirágon olvashatsz.

KreDieSz régen és most

Ahogy fent említettem, a KreDieSz eredetileg egy blognak indult 2012. végén, amelyet Ködbaum Zsanett dietetikus kolleganőmmel indítottunk. 2014. körül született meg az első saját weboldal. Majd egy kis kihagyás után most 2020. végén újjászületve ismét útjára indítom. A régi tartalmak is elérhetőek ismét.

Főbb témák az oldalon:

 • egészséges táplálkozás elsősorban a nyugati dietetika irányelvei szerint
 • táplálkozás pszichológiai szemszögből
 • zöldség- és gyümölcs fogyasztás népszerűsítése
 • fenntartható táplálkozás
 • gyerekek étrendje
 • szoptatás és hozzátáplálás
 • egészség megőrzés (mind a nyugati orvoslás, mint az alternatív megoldások tükrében egy arany középúton)
 • lelki egészségünk megőrzése, egy csipet coaching
 • könyvek, ajánlók, programok a fentiek tükrében

További szerzők az oldalon

Maga a dietetikus szakma és az egészséges életmód témája egy igen szerteágazó terület, így hosszú távon teamben gondolkozom.  A blogon megtaláljátok már most is több vendégszerző írását, és a későbbiekben várható még további bővülés.

Akikkel találkozhattok még az oldalon:

 • Ambachné Hunyadi Rita - védőnő, ibclc szoptatási szaktanácsadó
 • Béni-Samu Eszter - gyógytornász
 • Molnár-Nemes Márta - dietetikus kolleganőm, a receptek tápértékének kiszámolásában és diétás elkészítéséi módjának kialakításában vesz részt

Molnár-Nemes Márta- dietetikus

Ambachné Hunyadi Rita - védőnő, ibclc szoptatási szaktanácsadó

Béni-Samu Eszter - gyógytornász

Olvass bele a blogba és nézz szét receptjeink közt!