Kreatív Dietetika ... Szívből

Dietetika coaching szemléletben

Szeretettel köszöntelek!

Kiss-Dalmadi Mariann vagyok - dietetikus, life és art coach, 2 kisgyerekes anyuka, hobby kézműves, Balaton imádó, Kowalsky meg a Vega és Vazul Vére rajongó és társasjátékfüggő. :-)

Az én fejemből pattant ki a KreDieSz gondolata: az első blogbejegyzésemet 2012. szilveszterén írtam meg az első KreDieSz blogra ... azóta hosszú utat járt be a blog, és én magam is.

Kreatív Dietetika Szívből

Dietetika coaching szemléletben

Dietetika coaching szemléletben ... Ez meg mi a manót jelent?

A dietetikai tanácsadás során átbeszéljük a táplálkozási kérdéseket, és részletes iránymutatást kapsz, hogy a Te állapotodnak megfelelően hogyan állítsd össze az étrendedet. Igény esetén kérhetsz egyénre szabott étlapot is, ami segíthet az első hetekben, de alapvetően úgy gondolom, hogy nagyon fontos, hogy megértsd az étrend összeállítás alap szabályait, hogy bárhol, bármikor ki tud választani a számodra megfelelő ételeket.

Nyugodtan fordulhatsz hozzám táplálkozási tanácsért fennálló betegségek diétás kezelésével kapcsolatban is, dietetikusként van tapasztalatom és megfelelő szakmai háttérrel rendelkezem a különböző betegségek étrendjének összeállításában is.

A coaching szemlélet azt jelenti, hogy:

 • Nemcsak abban tudlak segíteni, hogy elmondom mik az étrend alapjai, abban is tudlak támogatni, hogy mindezt hogyan tudod beépíteni, megvalósítani az életedbe. Igény szerint kidolgozunk közösen egy olyan megoldási tervet, ami a Te jelenlegi élethelyzetedbe, állapotodhoz a legjobban passzol.
 • Segítek meghatározni a céljaidat úgy, hogy azok a legjobban támogassanak a megvalósításban.
 • Feltérképezzük az erőforrásaidat, támogatóidat, az előtted álló lehetséges akadályokat és azok megoldásait, és végiggondoljuk mik azok a dolgok, amikkel tudod magad motiválni, erősíteni a megvalósítás során.
 • Empátiával fordulok feléd: azért vagyok, hogy segítsek rátalálni a megoldásaidra, nem azért, hogy számonkérjelek, szégyent/bűntudatot okozzak benned. Nyugodtan lehetsz velem őszinte, kritika- és ítélkezésmentesen állok Hozzád és a témádhoz. Abszolut partneri viszonyban állok melletted, és kísérlek a változás útján - ameddig az Számodra szükséges.

 

Visszajelzések

Kedves Mariann!

Kb. egy évtizede foglalkoztat a vércukrom. Két terhességi diabéteszen vagyok túl, és a második után sajnos nem állt vissza a normál vércukor érték. Jópár kiló is felszaladt. Örömmel osztom meg veled, hogy ma elértem a -10kilót, amiben hatalmas részed volt. A várandósságaim alatt voltak nehézségeim, állandó paráim a mérlegtől, ami olykor hihetetlen számokat mutatott. Sajnos az ellátás nagy része a terhesgondozás során a kioktatásról és bűntudatkeltésről szólt. Az étrend nemhogy nem volt rám alakítva, de még csak meg sem beszéltük. Kaptam egy listát, hogy ezt egyem. Stresszes volt nagyon. Aztán pár hónappal ezelőtt már nagyon elegem volt, hogy nem tudom kordában tartani a cukrom, hipózom, és a mérleg is felfelé megy. Hihetetlen volt számomra, ahogy te álltál hozzám. Minden stresszt azonnal elfelejtettem, és egy közös utazásba kezdtünk, ahol figyelemmel és támogatással voltál mellettem. Megtaláltuk a számomra járható, bűntudatmentes és vércukorbiztos utat, és nem csak fizikailag. Sok mindent tanultam magamról, a túlevésről, az érzelmi evésről, és ebben mind nagy részed volt, amiért végtelenül hálás vagyok. Nagyon köszönöm! Te nem csak mondod, hogy egyénre szabod az étrendet, mint az előző 4 dietetikusom, hanem valóban minden támogatást megadtál, hogy elérjem a célom. Mindig számíthattam rád, kedves és figyelmes és profi voltál minden pillanatban. Velem örültél, nekem drukkoltál, ami nagyon jól esett. Éreztem, hogy most először nem vagyok egyedül, és nem kell megfelelnem, nem ítélnek el, hanem valódi segítséget kapok. Köszönöm neked!

Polgár Lili - közgazdász, szervezetfejlesztő

Kettős támogatás

A coaching és a dietetika együtt véleményem szerint igen hatékony párosítás: az előbbi segít, hogy kitűzd a megfelelő céljaidat, végiggondold reálisan az utat, amit be szeretnél járni és feltérképezd az oda vezető lépéseket. Segít kialakítani a megfelelő gondolkodási mintákat és bevezetni az új szokásokat. Érdemes először fejben kezdeni a nagytakarítást, utána a kamrában. Persze a dietetikai szakmai rész sem hagyható ki, mert hiába építed fel logikusan, ha olyan táplálkozási szokásokat akarsz bevezetni, amelyek hosszú távon nem tarthatóak, nem passzolnak az életedbe és nem a céljaidat szolgálják. Mind a kettő kell a sikerhez.

Dietetikusként, a KreDieSz oldallal és a munkámmal a céljaim, hogy:

 • A dietetikát és az alap táplálkozási ismereteket gyakorlatiasan, kreatív, a mindennapi életben megvalósítható módon bemutassam az arra nyitott érdeklődöknek
 • Ha azt mondják valakinek, hogy "dietetikus" vagy "dietetika" a legtöbb esetben az a tapasztalatom, hogy valami olyan képük van az embereknek rólunk és az egész szakmáról, hogy szigorúan szemléljük ki-mikor-mit eszik, mi magunk tökéletes szigorral eszegetjük nap-mint-nap a pontosan kimért mennyiségű sótlan, párolt brokkolinkat a citromos főtt halunkkal, a kardunkba dőlünk ha meglátunk egy jól megpakolt Mikulás csomagot és szúrós szemmel nézünk bármilyen táplálkozási hibát látunk feltűnni valakinél, és mindig hordunk a zsebünkben egy minta étrendet, amitől bárki bármikor tökéletesen lefogyhat különösebb erőfeszítés nélkül. Nos ... ezt a képet szeretném egy kicsit átkeretezni és emberközelibbé varázsolni :-D
 • Én magam jó pár éve vegetáriánus vagyok. Voltak olyan évek az életemben, amikor mértékkel fogyasztottam húst - ezt én mindig az aktuális állapotomnak, testem igényeinek megfelelően határozom meg - de kb. az életem felét húsmentesen, vegetáriánusként töltöttem el. Életvitelemmel igyekszem az erőszakmentességet képviselni nemcsak a tányéromon - a kommunikációmban is. Nem vagyok egy "hittérítő típus", így nem gondolom azt sem, hogy a világon mindenkinek vegetáriánusnak kellene lennie. Azt viszont, hogy a hazai lakosság körében van mit fejleszteni a zöldség- és gyümölcs fogyasztáson biztosan állíthatom :-D - és szívesen tevékenykedem ennek megvalósításában.
 • Támogatom egy egészséges, mértéktartó, "arany középutas" nézet kialakítását az egészséges táplálkozásban, és az étkezésekhez való hozzáállásban. Manapság az a tapasztalatom, hogy sok szélsőséges táplálkozási irányzat igen erőszakos kommunikációt folytatva hirdeti az egyetlen örök igazságnak kikiáltott nézeteit - aminek következtében sokan ezt azonosítják az egészséges táplálkozás fogalmával. Senkit sem áll szándékomban eltéríteni az általa jónak vélt iránytól - viszont szívesen támogatom azokat az embereket, akik a szélsőséges - sokszor az ortorexia határait súroló hozzáállás és nézőpontok helyett a hazai táplálkozási ajánlásokon alapuló, változatos, mértéktartó irány szimpatikus, és szeretnének erről többet megtudni, ezt megvalósítani a mindennapi életvitelükben.
 • A szoptatás támogatása szintén a szívügyem, ezért találhattok az oldalon több cikket is a témában. Ezek szerzője egy kedves barátnőm, Ambachné Hunyadi Rita, aki kiváló szakértője a témának, és akinek én magam is sokat köszönhetek, hogy sikerült szoptatnom a gyermekeimet 3-3 évig.További szerzők az oldalon:

Maga a dietetikus szakma és az egészséges életmód témája egy igen szerteágazó terület, így hosszú távon teamben gondolkozom.  A blogon megtaláljátok már most is több vendégszerző írását, és a későbbiekben várható még további bővülés.

Akiknek az írásaival találkozhattok még az oldalon:

 • Ambachné Hunyadi Rita - védőnő, ibclc szoptatási szaktanácsadó
 • Béni-Samu Eszter - gyógytornász
 • Molnár-Nemes Márta - dietetikus kolleganőm, a receptek tápértékének kiszámolásában és diétás elkészítéséi módjának kialakításában van segítségemre

Főbb témák az oldalon:

 • egészséges táplálkozás elsősorban a nyugati dietetika irányelvei szerint
 • táplálkozás pszichológiai szemszögből
 • zöldség- és gyümölcs fogyasztás népszerűsítése
 • fenntartható táplálkozás
 • gyerekek étrendje
 • szoptatás és hozzátáplálás
 • egészség megőrzés (mind a nyugati orvoslás, mint az alternatív megoldások tükrében egy arany középúton)
 • lelki egészségünk megőrzése, egy csipet coaching
 • könyvek, ajánlók, programok a fentiek tükrében

Olvass bele a blogba és nézz szét receptjeink közt!