KreDieSz

13+1 jó tanács a tipegők táplálásához​

Többen kérdeztetek a bölcsis korú (1-3 éves) kisgyerekek helyes táplálásával kapcsolatban.Összegyűjtöttem 14 hasznos tudnivalót, ami segíthet ennek megvalósításában. Íme:

Az élet első 1000 napja, azaz a várandósság (270 nap) és az első két életév (365 nap+365 nap), az emberi élet leggyorsabb növekedési időszaka, aminek során a sejtek, szövetek és szervrendszerek differenciálódása és fejlődése a legintenzívebben zajlik. Ebben az időszakban az emberi szervezetet rendkívüli rugalmasság és fokozott érzékenység jellemzi. Az élet ezen érzékeny időszakában a táplálkozásban meglévő különbségek programozni képesek az egyén jövőbeni fejlődését, anyagcseréjét és egészségi állapotát. Hogy mire érdemes odafigyelni a gyakorlatban? Például ezekre:

  1. Erre a korosztályra jellemző a viszonylag nagy tápanyag igény, főleg a kalcium és a fehérje vonatkozásában. Az utóbbiról részletesen olvashattok a blogon a Mit (t)ehetünk csontjaink egészségéért? cikkünkben.
  2. A megfelelő fehérje bevitel biztosításához figyeljünk arra, hogy a főétkezések (reggeli-ebéd-vacsora) komplettek legyenek, tehát tartalmazzanak állati (hús, hal, tej- és tejtermékek, tojás) és növényi eredetű fehérjét egyaránt.
  3. Törekedjünk a változatosságra, ismertessük meg a gyerekeket minél több fajta étellel, élelmiszerrel.
  4. Naponta kapjon a kicsi a négy fő táplálék csoportba tartozó élelmiszerekből: keményítő tartalmú szénhidrátokat, zöldséget és gyümölcsöt, tejtermékeket, húst-halat és fehérjében gazdag ételeket. Nem kell, hogy minden étkezésnél mindegyik csoportból szerepeljen, de az fontos, hogy ezekre épüljön a napi étrend.
  5. A tejből válasszuk a magasabb zsírtartalmú fajtákat! (Nem, nem írtam el - a gyerekeknek jobb a magasabb zsírtartalmú :-))
  6. Minden nap szerepeljen az étrendben valamilyen zöldséges étel, például főzelék (párolással, habarással, vagy saját anyagával/burgonyával+tejtermékkel sűrítve), vagy töltött, rakott, csőben sült étel hússal, tejjel, tojással, tejtermékekkel.
  7. Naponta többször kapjon a Kicsi jó minőségű, friss, és az idénynek megfelelő zöldséget, gyümölcsöt!
  8. A húsok közül választhatjuk a baromfit és a vörös húsokat is: az ideális fele-fele arányban.
  9. Kerüljön hal is a tányérra minden héten. Feltétlenül gondoskodjunk a szálkamentességről!
  10. Az étel magas tápértékű hozzávalókból álljon, de ne legyen túl nagy mennyiségű, mert a kisgyerekek még nem tudnak nagy mennyiséget elfogyasztani egy étkezésre. Ezért is van, hogy levest ennek a korosztálynak még csak heti 1-2 alkalommal javasolt betervezni, akkor is valamilyen tartalmasabb húsos-zöldséges vagy tojásos változatban.
  11. Édességekkel, cukrász süteményekkel minél ritkábban kínáljuk meg a tipegőket! Ne feledjétek, a helyes táplálkozási szokásokat az első 1000 napban alakítjuk ki! Egy életre szóló ajándékot adhatunk a gyermekünknek, ha nem neveljük rá már 1-2 évesen a csoki/cukorfüggőségre!
  12. Ugyanígy érdemes figyelni a sózásra is. Nem kell sómentesen főzni, de kerüljük a túlzott sózást, és a nagy mennyiségű sót tartalmazó ételeket, élelmiszereket.
  13. Nagyon fontos a folyadékbevitel, melynek nagy része lehetőleg víz legyen. Ne csak az étkezések mellé, hanem az étkezések között is kínáljuk meg az itallal. Persze itt is törekedhetünk a változatosságra, nem kell állandóan csak vizet adni a Kicsinek, kiegészíthetjük egy-egy pohár teával, 100%-os gyümölcslével, turmixokkal, de mindenképp kapjon vizet is.

+1: érdemes minél kisebb korban rászoktatni csemeténket a nyugodt, rendezett étkezésre. Üljünk le szépen az asztalhoz, együk meg az ételt és utána álljunk fel. Egyél Te is a Kicsivel együtt. Társaságban mindenki szívesebben eszik, a gyerekek is, valamint a jó példa erejét nem lehet elégszer hangsúlyozni.

Szeretettel,

Kiss-Dalmadi Mariann

Kiss-Dalmadi Mariann

dietetikus, life és art coach