Megfelelő táplálkozással sokat tehetünk egészségünk megőrzésének érdekében a téli hónapokban is. Összeszedtem pár gyakorlatias táplálkozási tanácsot ennek megvalósításához:

  1. Készítsünk minél gyakrabban friss zöldségekből készült ételeket. Célszerű mindig a szezonális fajtákat választani. A téli hónapokban ilyen például a sárgarépa, cékla, zeller, retek, káposztafélék, hagymák.
  2. Míg a többi évszakban bőségesen válogathatunk a hazai gyümölcsök közül, télen elég szegényesre csökken a választék: alma-körte-némi birs - estleg ha előrelátóak voltunk és fagyasztottunk/tettünk el a nyár és az ősz kincseiből, akkor azokat most élvezhetjük. Jogosan felmerül a kérdés, hogy a szűk kínálatot bővítsük-e déli gyümölcsökkel? Sokan azon a véleményen vannak, hogy a nagy mennyiségű permet- és növényvédőszer tartalmuk miatt inkább ne. Én úgy gondolom, hogy bár előnyben részesítem a hazai fajtákat, de azért a déli gyümölcsöket kár lenne kihagyni az étrendünkből, hiszen számos jótékony tulajdonsággal is rendelkeznek. Itt olvashatsz például a gránátalmáról.
  3. Érdemes megismerkednünk a biocsírákkal. Napi pár perc ráfordítással 3-4 nap alatt vitamindús növényeket csíráztathatunk otthon, ami az egyik legolcsóbb és minőségileg is kiváló megoldás a téli hónapokban (is) a vitamin és ásványi anyag bevitel fedezésére. A kész csírák szendvicshez, salátákhoz kitűnően használhatóak. Az otthoni csíráztatás mikéntjéről részletesen itt olvashatsz. Ha nincs kedved/időd a csíráztatással bíbelődni, már a legtöbb bevásárló központban kaphatóak készen is.
  4. C-vitamin bevitel növeléséhez jótékony hatású egy csésze csipkebogyó tea.
  5. A teák ízesítéséhez használjunk friss citromot és mézet. Ezeket csak akkor adjuk hozzá az italhoz, miután kihűlt, mert a túl magas hőmérséklet károsítja a vitamintartalmat.
  6. Natúr (nem sózott/pörkölt) olajos magvak, diófélék rendszeres fogyasztásával a szervezet B- és E-vitaminokhoz, értékes telítetlen zsírsavakhoz jut. Naponta 1-1 marékkal fogyasszunk belőlük: müzliben, salátában vagy magában.
  7. A teljes kiőrlésű, korpás pékáruk nem csak rosttartalmuk miatt, de vitamin és ásványi anyag tartalmuknál fogva is jobb választás a fehér, finomított fajták helyett.  Ezekhez mindig igyunk kellő mennyiségű folyadékot.
  8. Fogyasszunk natúr, vagy kevés mézzel édesített zöldség és gyümölcsleveket, turmix italokat. A megfelelő folyadékfogyasztás nélkülözhetetlen a szervezet zavartalan működéséhez. Dehidratáltság estén az immunrendszer sem képes megfelelően működni. A jól hidratált szervezet hatékonyabban végzi a kiválasztási és egyéb folyamatokat. Sajnos a hidegben kevésbé jelentős a hangsúly a folyadékfogyasztáson, pedig a nyálkahártyák kiszáradása kedvez a baktériumok és vírusok megtapadásának. Tehát ne feledkezzünk meg erről az őszi/téli hónapokban sem.Testet-lelket melegítő italokról többet itt olvashatsz.
  9. Gyömbérből is finom teát készíthetünk, ami nemcsak az íze miatt jó választás. A népgyógyászat már régóta használja különböző problémák kezelésére. A tapasztalatok szerint csökkenti például a nyálkahártyák irritációját, és gyulladáscsökkentő hatású, melyet ki lehet használni megfázás és hörghurut esetén, ami gyakori probléma a téli időszakban. A pontos receptet itt találod.
  10. Ha nem tudsz elég figyelmet fordítani a táplálkozásra, segítsd a szervezetedet étrend kiegészítőkkel.  Ezek közül hatalmas ma már a kínálat, célszerű a megbízható, leinformálható fajtákat választani.

+1: Ne feledkezz meg a D-vitamin pótlásról! A késő ősztől kora tavaszig terjedő időszakban a napsugárzás nem elegendő a szükséges mennyiségű D3-vitamin termeléséhez. Magyarországi étrend mellett a szükséges D-vitamin bevitele csak táplálkozással, étrendváltoztatással nem lehetséges! A D-vitaminhiány megelőzéséhez szükséges D3-vitaminpótlást szájon át bevehető, pontosan meghatározható mennyiségű D3-vitamint tartalmazó készítményekkel kell megoldani gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt! Részletesen a témáról itt olvashatsz.

Szeretettel,