- Dietetika és életmód
- Egészség
- Egészséges táplálkozás
- Évszakok
- Ősz
- Tavasz
- Tél
- Cukorbetegség
- Diéták
- Egészséges életmód
- Gyerekek étrendje
- 2004-09-04 17:31
Az a tapasztalom, hogy még mindig nem ivódott be a köztudatba, hogy a nyári időszakon kívül mindenkinek szükség volna a D-vitamin kiegészítésre, és hogy a megfázásos időszakban különösen fontos lenne erre figyelnünk. Ezért úgy gondoltam, megérdemel ez a téma egy külön bejegyzést. Íme a legfontosabb dolgok, amit érdemes tudni a D-vitaminról:
A D-vitamin hiány nagy egészségügyi problémákat okozhat. Hazánkban is felismerték ezt a szakemberek, és összefogásuknak köszönhetően a 2012- es „Hazai konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében” című állásfoglalás alapján a referencia értéket tízszeresére emelték a különböző életkorokban.
A késő ősztől kora tavaszig terjedő időszakban a napsugárzás nem elegendő a szükséges mennyiségű D3-vitamin termeléséhez. Magyarországi étrend mellett a szükséges D-vitamin bevitele csak táplálkozással, étrendváltoztatással nem lehetséges!
A D-vitaminhiány megelőzéséhez szükséges D3-vitaminpótlást szájon át bevehető, pontosan meghatározható mennyiségű D3-vitamint tartalmazó készítményekkel kell megoldani.
A D-vitaminnak különösen fontos szerepe van az influenza szezonban is. Igazolt tény, hogy a megfelelő D-vitamin ellátottság segít a fertőzések megelőzésében.
Kinek, mennyit?
Korcsoport
Egy napra javasolt dózis
Biztonságosan bevihető mennyiség egy napra eső felső határa
Csecsemők
400-1000 NE
1000 NE
Gyermekek (1-6 év)
600-1000 NE
2000 NE
Gyermekek (6 év felett)
600-1000 NE
2000 NE
Serdülők
800-1000 NE
4000 NE
Felnőttek
1500-2000 NE
4000 NE
Elhízott felnőttek
3000-4000 NE
4000 NE
Várandós nők
1500-2000 NE
4000 NE
Egy kis statisztika
"Magyarországon a felnőttek 94 százaléka D-vitamin-hiányos, 21 százalékuk pedig nagyon súlyos D-vitamin-hiányban szenved. A gyerekek adatai jobbak: kétharmaduknak van D-vitamin-hiánya, és mindössze 5 százalékuké igensúlyos mértékű. Mindez azt jelenti, hogy 2 millió felnőtt és százezer gyerek van a legsúlyosabbnak tekintett D-vitamin-hiányos állapotban." - olvasható a Semmelweis Médiasarok egy cikkében.
D-vitamin hiány esetén:
Számos betegséget: rachitis, csontritkulás, csontlágyulás, csonttörés, cukorbetegség, rosszindulatú daganatok, autoimmun-, szív-és érrendszeri-, központi idegrendszer megbetegedések, fertőzéseket, számos bőrbetegséget hoztak kapcsolatba a D-vitamin hiánnyal, amelyekben különösen szükségessé válhat a D-vitamin kiegészítés.
A súlyos D-vitamin-hiány a halálozás kockázatát 50 százalékkal növeli a súlyos és krónikus betegeknél, ezért nagyon fontos lenne minden pl. rákos vagy kardiovaszkuláris betegségben szenvedő beteg D-vitamin szintjét normalizálni a kezelés mellett.
2014-ben elkészültek olyan nemzetközi összesítő elemzések, amelyek igazolták, hogy a súlyos D-vitamin-hiányos állapot a halálozás kockázatát 50 százalékkal növeli. Az enyhe hiánynál ez az arány 10-14 százalék. Tumor esetében kétszeres a halálozási esély abban az esetben, ha a beteg nem kap D-vitamint és ezért hiányállapotban is szenved. A kardiovaszkuláris betegségek (infarktus, agyvérzés, érelmeszesedés) esetében kiderült, hogy még jobban csökkenti a halálozás kockázatát a D-vitamin-kúra, mint a tumorok esetében. Ezen kívül a cukorbetegség, a sclerosis multiplex és autoimmun betegségek esetében is jelentősen növeli a túlélést. A vesebetegségekben is a D-vitamin-hiány kockázata fokozott, ezért a megfelelő D-vitamin-pótlás itt is kiemelt jelentőségű!
D-vitamin és a nők
A női egészség fontos része minden életszakaszban a megfelelő D-vitamin-ellátottság.
- A D-vitamin hiány nagy valószínűséggel előnytelenül befolyásolja a termékenységet, így ha babát tervezünk, mindenképp fordítsunk figyelmet a megfelelő D-vitamin ellátottságra!
- Várandósság alatt nagy a D-vitamin-hiány kockázata. Az ideális D-vitamin-szint fenntartásához legalább napi 2000 NE D3-vitamin bevitele javasolt. A nagy adag D-vitaminnal történő egyszeri pótlás – élettani adatok alapján – jelenleg terhességben nem javasolható.
- PCO-szindrómában a D-vitamin-szint normalizálása feltétlenül ügyeljünk.
- Menopauzát követően a D-vitamin megfelelő pótlása mind a csontok egészsége, mind az emlőtumor kockázatának csökkentése szempontjából kiemelt jelentőségű
A D-vitaminról
A D-vitamin a szteroid hormonok családjába tartozó vitamin és ugyanakkor aktív hormon, amely zsírban oldódik és hővel szemben ellenálló. A napfény ultraibolya (UV) komponensének hatására az emberi szervezetben is képződik a bőrben.
A D-vitaminnak két fajtáját különböztetjük meg:
- D2-vitamint(ergokalciferol): a táplálékkal vesszük fel.
- D3-vitamin (kolekalciferol), amely a bőrben napfény vagy mesterséges besugárzás hatására keletkezik az előanyagából (a 7-dehidrokoleszterinből), illetve a táplálékkal jut be a szervezetbe.
Az állati eredetű élelmiszerek D3- és D2-vitamint, a növényi eredetűek D2-vitamint tartalmaznak.
A D3-vitaminképzését sok tényező befolyásolja, például:
- életkor (az életkorral előrehaladtával jelentősen csökken)
- bőrszín (fekete bőrszínűeknél 5-10x több napsugárzásra van szükség)
- évszak, napszak
- szabadban töltött idő
- légköri szennyeződés
- fedetlen bőrfelület
- árnyékolás ...stb.
Tíz-tizenöt perces, az arcot, végtagokat, vagy a hátat érő, nyári, nappali (10 és 15 óra közötti) napfény elegendő az optimális D.vitamin szérumszint kialakulásához. A mi égövünkön a reggeli és délutáni, a késő őszi, téli és kora tavaszi napsugárzás D3.vitamin képző hatása elenyésző.
A szoláriumok által kibocsátott UV-A sugárzás nem alkalmas D3-vitamin képzésére.
A D-vitamin feladatai:
- a vér kalcium- és foszforszintjének szabályozása, az egészséges csontozat és fogazat fenntartása az egyik alapvető feladata
- segíti a kalcium és a foszfor felszívódását, közvetlenül befolyásolja a csontképződést
- szabályozza a sejtek növekedését
- hatással van az immunfunkciókra
- az inzulin és a vérnyomás szabályozásában közreműködő enzim, a renin termelését és az endokrin működést is befolyásolja
- segít a fertőzések megelőzésében
D-vitamin a táplálékokban
A D-vitamin fő táplálkozási forrásai közé tartoznak a zsíros halak, a halak mája, a halmáj olaj, a tojássárgája, valamint a D-vitaminnal dúsított élelmiszerek: például a gabonakészítmények, tejkészítmények, vagy egyes margarinok.
A kiegészsítésről
A D-vitamin pótlására a D3-vitamin előnyösebb,mint a D2-vitamin.
Hosszú felezési ideje miatt a D-vitamin-pótlása nemcsak napi adagolással oldható meg, hanem heti–havi adással is biztosítható.
A D-vitamint tartalmazó étrendkiegészítők egy vagy több ásványi anyaggal (pl.kalciummal, magnéziummal), vitaminnal (pl.A-vitaminnal) vagy egyéb anyaggal (pl. taurin) kombinálva jelentek meg a piacon. Választhatunk tablettát, kapszulát, rágótablettát, pezsgőtablettát, cseppet és különböző D-vitamin dózisú étrend-kiegészítőket. Egészséges ember számára a legtöbb étrend-kiegészítő a felhasználási előírások követése mellett önmagában nem jelent nagy kockázatot, de a nagy dózisú D-vitamin készítmények csak receptre válthatók ki.
Ha étrend-kiegészítőt hívunk segítségül a betegség elkerülésére, mindig megbízható, leinfirmálható, pontosan meghatározott dózisú, jó minőségű terméket válasszunk.
A lényeg
Ősztől kora tavaszig szükséges D-vitamint fogyasztani tabletta vagy cseppek formájában, táplálékkal ugyanis szinte lehetetlen az ajánlott napi mennyiséget bevinni a szervezetbe - és ne is a Derült égből várjuk... :-)
Jó egészséget Mindenkinek!
Szeretettel,